Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija DRAŽENJE GRLA PRI OTROKU

DRAŽENJE GRLA PRI OTROKU

Pozdravljeni,

Našega 5. letnega fanta že skoraj eno leto večinoma časa draži nekaj v grlu. Začelo se je februarja, po eni blagi virozici in je to pokašljevanje oz. so ti rahli ,,hm, hm,, trajali cca 1,5 mesec, nato pa je bilo bolje 2 do 3 tedne. Tako se je stanje ponovno pojavljalo in občasno za kratko prekinjalo. Konec avgusta pa je draženje postalo zelo močno na dopustu, na morju (tisti dan ga je veliko in močno kolcalo). In vse od takrat je draženje stalno prisotno (en dan bolj, drugi dan manj). Včasih se mi že zdi, da ne pokašljuje več, ampak ko ga vprašam, me že sam tako zaskrbljeno pogleda in mi samo reče: ,,mami pa mene skozi žgečka v grlu, ne me to več spraševati…,, Se trudi, da bi se ,,odkašljal,, ampak nima kaj. Ponoči lepo spi in ne pokašljuje. Pravi, da ga v grlu ne boli, ampak samo žgečka in ga moti.

Bili smo na ORL pregledu, ampak od zobozdravnika naprej, ne odpre več ust, če ima zdravnik karkoli v roki. Tako, da je pregled izgledal tako: bežanje okoli stola in vpitje ,,na pomoč,, in kljub vsem mojim obljubam, ni mogel pogledati v grlo.
So pa januarja 2014 sinu odstranili žrelnico zaradi oteženega dihanja in smrčanja ponoči. Stanje se je izboljšalo, tako da na boku lepo diha, razen na hrbtu še vedno ne more dihati. Zaradi tega se sam takoj obrne na bok in spi naprej. Ima pa še vedno odprta usta skozi celi dan, čeprav ponoči vem, da diha skozi nos, saj ne more spati, če ima že malo zamašen nos.

Osebna zdravnica je predlagala alergološke teste, ampak res nimam občutka, da bi bila alergija, saj drugih posebnosti ni.

Na ORL so omenili želodčno kislino, ampak glede na to, da takrat ko spi ni težav, ne vem ali bi šli na gastrološko testiranje, saj je pod narkozo…

Lepo prosim za vaše mnenje in predloge, saj nas že precej skrbi. Ali je možno kakšno slikanje grla, da se prepričano, da nima kakšne izrastke ali kaj podobnega…? Karkoli, samo da dobimo potrditev, da ni nič nevarnega…

Hvala za vaš čas in pomoč,

Natalija

Spoštovani,

Slikanj eni potrebno. Menim, da je 5-letni otrok ž eposoben razumeti, da bo moral pri zobozdravniku ali zdravniku držati odprta usta, saj gre za njegovo zdravje. Naloga staršev je, da ga na to doma ustrezno pripravijo – četudi boste to počeli vsak dan več tednov.

Glede na vaš opis gre za preodzivnost sluznice dihal na razne dražljaje, kar se je začelo po virusni okužbi. Možni vzroki:
– astma ( to je preodzivnost spodnjih dihal)
– refluks želodčne kisline – poskusno naj prejema 3 tedne inhibitor protonske črpalke in boste videli, ali se bo draženje prenehalo
– akutno postvirusno vnetje sluznice nosu, žrela in grla – traja do 12 tednov, v tem času pa seveda otrok dobi že novo virozo. V tem primeru bo pomagal nosni kortikosteroid v razpršilu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close