Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Dovoljenje za montažo klimatske naprave!

Dovoljenje za montažo klimatske naprave!

Pozdravljeni!
Zaradi vse večje vročine, sem se odločil, da si bom priskrbel klimatsko napravo split izvedbe (stenska – notranja in zunanja enota).Ker ne živim v hiši, temveč v stanovanjskem bloku v drugem nadstropju, sem se vprašal, če lahko dam montirat zunanjo enoto klimatske naprave brez kakšnega dodatnega dovoljenja za montažo.
Potem sem sam pri sebi sklenil in odšel na Staninvest d.o.o., kjer sem dobil spisek sosedov (solastnikov tega bloka). Moral sem zbrati najmanj 55% soglasij. Zbral sem jih 73,7%.

Zdaj pa vas sprašujem, ali si moram za izvedbo montaže zunanje enote klimatske naprave na fasado bloka pridobiti še kakšno drugo dovoljenje, ali je dovolj soglasje lastnikov stanovalskega bloka.
Naj še povem, da je to navadni blok z navadno fasado in ni kakorkoli zavarovan pri spomeniškem varstvu.
Zelo bi bil vesel vaših komentarjev in nasvetov, saj bi rad vse po predpisih, da nebi bilo kasnejših problemov z demontažo itd.

Hvala za vaše informacije!
SAŠO

…..v naši stolpnici ni nihče nobenga spraševal, ali si lahko montira klimatsko napravo na zunanjo steno-fasado- ampak so si lepo kar namontirali. Ne vem, ali moraš res za vsako stvar sosede fehtat za podpise, ker pol bi moral tud za zasteklene balkone, a ne? A je to kje v kakem stanovanjskem zakonu zapisano? Zato, ker nimam pojma….samo sprašujem

Pozdravljena!
Ja, mislim, da za balkone ne rabiš soglasja, ker so osebno v vaši lasti, medtem, ko pa je fasada, hodnik, klet, podstrešje itd… v solastniški lasti in mislim, da poseganje na ta območja zahtevajo soglasje lastnikov, saj niste le vi lastnik teh območij.
Primer: Če bi si jaz montiral zunanjo enoto klime na svoj balkon, tudi nebi potreboval soglasja lastnikov, ker je balkon v moji lasti.

lp, SAŠO

Mi nismo nikogar nič spraševali, pa zaenkrat (3 leta) ni bilo nobenih pripomb in problemov.

Ja Gospod Sašo,vi ste pa res eden redkih,ki gre vse po reglcih.Ali veste,da praviloma bi moral vsak,ki si zastekljuje balkon imeti lokacijsko informacijo-prej priglasitev del.Ker je tako dejanje poseganje v zunanji prostor.Ampak tako mislečih kot ste vi je bolj malo,zato za tako dovoljenje nihče ne sprašuje.
Kar se tiče klime,pa bi rekla ravno tako,še posebej ker jo želite vgraditi na zunanjo
steno bloka,ker očitno nimate balkona.Bravo,če bi bili vsi tako dosledni kot ste vi!!(devica ali kozorog?)
LPDesa

Ravno prejšnji teden je bil v Delu članek na to temo. In glede na ta članek, nadzora nad klimatskimi napravami v Sloveniji ni. Na Mestni občini Ljubljana sicer pravijo, da to spada pod pristojnosti Ministrstva za okolje, na tem ministrstvu pa trdijo, da to ne sodi na njihovo področje. Tako da po mojem zaenkrat ni treba nobenih dovoljenj, tudi soglasij sosedov ne, ker pač to področje pri nas ni urejeno. Sicer pa ti bom skopirala članek, pa si ga preberi:

Noter hladno, zunaj pa grdo

Inšpekcijskega nadzora nad postavitvijo, ropotom in izpuhi klimatskih naprav ni Klimatske naprave bi morale biti le dopolnitev tradicionalnih metod ohlajevanja

Ljubljana – Tradicionalne, sonaravne in smotrne oblike hlajenja prostorov se danes umikajo sodobnim klimatskim napravam. Raznolike “klimatske škatle” z razvodi vred se vse pogosteje pojavljajo na pročeljih, saj so postale censko že precej dostopne in enostavne za pritrditev. Kako je postavitev klimatskih naprav in njihovo delovanje zakonsko regulirano pri nas? Kaj storiti, če vam sosedova klimatska naprava na skupnem pročelju ni všeč, njegovo ropotanje vam krati spanec ali pa celo puha vroč zrak proti vašemu stanovanju?

Lahko rečemo, da skoraj nobeno od zunanjih klimatskih stanj ni povsem v skladu s potrebami ljudi v prostoru. Debelina zidu nekega poslopja, njegova (ne)opremljenost z izolacijskimi materiali je torej prva obrambna linija, ki določa klimatske razmere v notranjosti. Če te spremembe v lupini hiše niso zadostne, jih je mogoče dopolniti z raznimi napravami in instalacijami. Obe metodi imata svojo vlogo: odvisnost od fizične lupine je cenejša, zanesljivejša in pogosto tudi učinkovitejša kot uporaba energije. Stare civilizacije so znale smotrno uporabljati izkustveno poznavanje fizikalnih zakonov, kar je razvidno iz zasnove in oblike zgradb ter iz uporabe vode in zelenja, pravi arhitekt dr. Vladimir Brezar . Temu lahko dodamo, da v zadnjih letih pri nas nismo naklonjeni tako imenovanim naravnim javnim hladilnim sistemom v obliki drevoredov, vodnih poti, zelenih parkov in dvorišč, ampak jih vedno raje zamenjujemo s klimatiziranimi prostori.

Drevo, pozabljena klimatska naprava

Namesto da bi živeli v sozvočju z naravo, jo vedno znova zaman poskušamo preslepiti. Sodobne tehnologije, ki bi morale biti dopolnilo starodavnim vedenjem o bivanjski kulturi hlajenja, nudijo bolj trenutna, sebična in individualna ugodja zgolj najbogatejšim, namesto da bi služila dolgoročnim interesom skupnosti. Posledice klimatskih sprememb, ki so rezultat človekovih ravnanj, čedalje bolj čutimo vsi. Namesto po tlakovanih ulicah hodimo po razbeljenem asfaltu, drevoredi in zelenice se umikajo širitvi cest, nekdanje zelene dvoriščne prostore, vrtove in parke pozidujejo agresivni poslovneži itn. Državni in mestni politiki se radi sklicujejo na načela sonaravnega razvoja, v praksi pa za to ne storijo skoraj nič. Tako tudi ne preseneča dejstvo, da je področje klimatskih naprav zakonsko nedoločeno, nadzor nad njim pomanjkljiv, inšpekcije se otepajo pristojnosti. S klimatskim udobjem so se politiki in elitneži dobro oskrbeli, kar dokazujejo naprave na poslopjih ministrstva za notranje zadeve in Banke Slovenije.

Klimatski liberalizem

Kako ministrstvo za okolje, prostor in energijo (MOPE), ministrstvo za zdravje (MZ), Mestna občina Ljubljana (MOL) in njena enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS-OE Ljubljana) uravnavajo to področje? Karel Pollak iz MOL pravi: “Klimatske naprave so po zakonu o graditvi objektov enostavni objekti. Stranke morajo za namestitev klimatov pridobiti lokacijsko informacijo. Za namestitev na spomeniško pomembnih stavbah pa tudi soglasje pristojne službe za varovanje kulturne dediščine. Lokacijske informacije so po novem zakonu ZGO zgolj izpis podatkov iz uradne evidence, to je iz prostorskega izvedbenega akta. V lokacijski informaciji usmerimo stranko, da klimatsko napravo namesti pod streho, na terasi ali na primerno zastrtem balkonu, v zimskem vrtu, na zadnji fasadi objekta ali celo v jašek, vedno na način, da bi bila naprava čim manj vidna in moteča. V lokacijski informaciji so tudi zahteve, da taka naprava ne sme povzročati hrupa in dodatno ogrevati zraka v neposredni soseščini. Republiški gradbeni inšpektorat je pristojen za nadzor nad enostavnimi objekti. Če sosedu piha topel zrak, mu preostane žal le civilnopravni postopek, t. j. da si s tožbo zagotovi nemoteče bivalne razmere. Posamezniki ne smejo postaviti teh naprav na parcelno mejo brez soglasja sosedov. Če je naprava meter in pol od parcelne meje, pa je to možno tudi brez soglasja soseda.” Biserka Cizar z MOL pa dodaja: “Ker gre pri namestitvi klimatskih naprav za posege v zunanji videz objektov, to področje ureja prostorska zakonodaja, za nadzor pa skrbi gradbena inšpekcija na državni ravni. Za odgovor se obrnite na MOPE.”

Nihče ni pristojen za nič

Na MOPE trdijo drugače. Klimatske naprave po njihovem mnenju ne sodijo na nobeno področje, ki bi ga zakon obravnaval, zato niso predmet inšpekcijskega nadzora gradbenih inšpektorjev. Po njihovem mnenju bi klimatske naprave, ki jih lastniki vgrajujejo na objekte, lahko sodile k zunanjemu izgledu mesta, soseske, nikakor pa niso predmet gradnje. Za videz neke soseske ali mesta pa lahko predpis uvede le lokalna skupnost, saj na državni ravni tega ni mogoče predpisati. Ker hrup klimatskih naprav ne nastaja zaradi dejavnosti, kar sicer nadzirajo inšpektorji za okolje, pač pa gre za zdravje ljudi, je torej za to po njihovem prepričanju pristojen zdravstveni inšpektorat.

In kaj pravijo na ministrstvu za zdravje? Dunja Sever : “Hrup v naravnem in bivalnem okolju nadzoruje Inšpektorat za okolje in prostor. Zdravstveni inšpektorat RS ni pristojen za nadzor nad hrupnostjo v okolju in takih pritožb zaradi hrupa tudi ne prejema.”

Ker Ljubljana nima novega mestnega načrta, spomeniške službe nimajo učinkovitih inštrumentov. Ščitijo bolj zunanji blišč stavb in zgodovinska pročelja v okviru prenov. Na ZVKDS, OE Ljubljana pravijo, da doslej niso prejeli nobene vloge za izdajo soglasja k namestitvi klimatskih naprav na pročeljih varovanih objektov (tu so mišljeni objekti, ki niso v procesu prenove). Večkrat so že izvedene posege na pročeljih prijavili Inšpektoratu za področje kulturne dediščine. “Spomeniškovarstveno izhodišče za namestitev klimatskih naprav je, da zunanje enote ne smejo postati vidni del varovanega prostora oziroma nove prvine fasad. Zato je treba za namestitev klimatskih naprav na varovanih objektih poiskati tako rešitev, ki upošteva načelo zvestobe zgodovinskemu in arhitektonskemu pomenu objekta. Klimatske naprave morajo biti nameščene tako, da zunanja enota v nobenem primeru ne postane del reprezentančne fasade, ki je eden najpomembnejših elementov stavbe.”

Možnost, da se lahko vročine rešimo kar s pritiskom na stikalo klimatske naprave, seveda še ne pomeni, da to lahko počnemo kjer koli in na kakršen koli način. Nedopustno je, da se pristojne inšpekcije in državni uradi, ki bi morali po službeni dolžnosti skrbeti za te zadeve, za to ne zmenijo in zvračajo odgovornost drug na drugega. V razvitih družbah klimatske naprave ohlajujejo in dopolnjujejo tradicionalne metode ohlajevanja mest in stavb, v pravno nedorečenih okoljih, kot je naše, pa očitno hladijo predvsem izbrance, drugim pa temperaturo le dvigujejo.

A ti kdaj kaj prekršiš ?
In potem..
Dirjaš k spovedi ?

Ne, Mina nisi razumela bistva.Sašo hoče biti z vsem v reglcih,jaz sem mu tudi pritrdila,kakšne zahteve imajo na občinah,v praksi pa itak delamo vsi
po lastnih občutkih in pravilih z menoj v red.
V cerkev ne hodim-sem ATEIST!!!!!!!!

že ko smo pri klimi- Ok. s postavitvijo klime na fasado ni treba dovoljenja-kaj pa ropot_predvsem v nočnem času -imam soseda,ki ima zunanjo enoto obrnjeno proti našim sobam in vklopljeno celo noč in dan,da še okna ne morem odpret (sem sovražnik klim)-zato si jo ne bom dal,zaradi nespametnega soseda

Za namestitev klime na zunanjo fasado potrebujete soglasje etažnih lastnikov ker je fasada v solastnini vseh etažnih lastnikov kot skupni del. Brez soglasja pa je tudi v nasprotju z zakonom SZ-1 in SPZ.
Prav tako pa je potrebno soglasje projektanta.

Seveda se pri nas nič ne spoštuje in vsak postavlja klimo kamor se mu zahoče. zato pa imamo razne bloke s klimami ki niso ničemer podobni.

glede take postavitve klime, ki moti drugega soseda, pa ima slednji možnost tudi tožbe zaradi prepovedanih imisij, npr prekomeren hrup, pihanje toplote v stanovanje itd.

postavitev klime na fasado ima namreč lahko na dolgi rok tudi škodne posledice na fasadi, prevrtanje izolacije, morebitno zamakanje, ter estetski manjko.

Pozdravljeni,

mene pa zanima kako je z montažo klime na hišo, ki je v moji lasti. Potrebujem kakšno dovoljenje ali jo lahko kar namontiram?

Na tem mestu bi vprašal še katero klimo priporočate? Sam se najbolj nagibam k nakupu klime LG, ponudbo pa sem gledal tu: http://www.tersus.si/klimatske-naprave

Je LG vredu ali naj raje kupim kakšno drugo znamko?

Najlepša hvala.

New Report

Close