Dopust z alergikom-priporočam
Z velikim strahom zaradi našega alergika smo se prejšnji teden spravili za 3 dni v toplice. Ker imamo zelo slabe izkušnje s tem, kar v restavracijah dobiš kot “dietno” prehrano (skoraj vedno je imel mali mož težave, čeprav je bil obrok kao “čist”), sem fajn cvikala, ko smo se dali za 3 dni na hotelsko kuhinjo. Šli smo v Topolšico in že samo ob omembi, da rabimo dietno prehrano, so se v kuhinji zelo zavzeli. Celo poklicali so me nazaj za pojasnila, navodila, pomoč, kje kaj kupiti, da bo ja vse v redu. V 3 dneh, kolikor smo bivali tam, je bil malček res deležen vse skrbi in pozornosti, res so se potrudili na vso moč, celo spasirano in pretlačeno hrano je dobil (ob tem da otrok biva brezplačno!), in domov smo prišli brez ene same pikice in atopičnega flekca, ob tem da je 10 mesečnik alergične na KM, jajca, pšenico, sojo in je dojen, torej enako dieto držim tudi sama.
Tudi sicer je bil odnos osebja tak, da si ga lahko samo želiš, sobe prostorne, s pomožnim ležiščem in posteljico smo še vedno normalno dihali, objekti so sicer malo starejšega datuma in ne tako “fensi”, ampak povsem OK. Bazenov dovolj, pa zelo čisto vsepovsod. Do zdaj smo preizkusili že kar nekaj ponudb, ampak tale je ostala daleč najboljša ČE primerjam kaj da Salinera v Strunjanu za 3 zvezdice in kaj smo dobili tukaj za iste 3 zvezdice, so oni na obali naravnost roparji. Oba otroka sta bivala in jedla brezplačno (do 6. leta) in zagotovo se bomo v Topolšico še vrnili. Priporočam tudi družinam z alergiki!
sama vsa leta od kar imamo otroka dopustujem v hotelih na hrvaški obali, in moram rečt da še nikoli nismo imeli težav, zaradi dietne prehrane. res pa je da striktno iščemo hotele z samopostrežno restavracijo, tako imamo na razpolago različne menije in med tem kar ponujajo izbiramo sami. prav tako pa nismo imeli nobenih težav zaradi pršice, smo pa v večini imeli srečo, da v sobah ni bilo tepihov, tmveč ploščice. problem bi lahko predstavljale le zavese, pa že trekam na les, tudi teh ni bilo.
če pa bi naleteli na težavo, glede prehrane na mestu samem pa bi seveda takoj prosili in se nekako dogovorili zaradi diete. kolikor mi je zanano se vse da, le hoteti je treba in vzpostavit ustrezen dialog.
Mi dopustjemo večino v tujini (Djerba, Kreta, Mallorca, Hrvaška) pa do sedaj z dieto ni bilo nikakršnih problemov – največkrat alergijo omenimo že ob rezervaciji, da je hrana prilagojena že na avionu.
S seboj vzamemo brezglutenski kruh in testenine, vse ostalo pa nam pripravljajo v hotelu!
Do sedaj smo imeli probleme z dieto le v Jeseniški bolnišnici, kamor je morala na sprejem!
lp, T.
Ne vem, jaz sem letos vprašala na 3 bolj “fensi” kraje, kjer sem pričakovala, da dietna prehrana ne bi smela biti problem. Ko sem povedala, da rabim elementarno dieto+sojo in da že najmanjša sled povzroča težave, nam nihče ni garantiral take prehrane, zato smo šli na morej na svoje, nad toplicami smo pa obupali. No, zdaj nam je vsaj pika počila v Topolšici, kot se reče.
Jah, nad dietno prehrano v jes. bolnici sem tudi jaz razočarana, poleg enoličnosti je očitno problem tudi šlamparija, saj sva domov prišla vsa flekasta :((((
Pozdravljene, zanima me, kaj so jedli otroci, ki so alergični na KML, saj so mlečne beljakovine tako rekoč povsod (juhe, omake, kruhi…)? Katero hrano ste sploh lahko izbrali? Jaz razen pomfrija in jedi z žara nisem prepričana, da so brez mlečnih beljakovin (goveje kocke, smetane, masla, margarine…).
pomfri je pri nas pogojno užite, zaradi alergije na arašide. ker pa imaam sama težave z oreški poskusim pa vidim, dobim urtike v relativno hitrem čau in če meni ni nič dovolim otroku da ga je (možnost cvrja na arašidovem olju). dovoljeno margarino in sojino mleko kupim že pri nas. v hotelski sobi pa gledam da je mini bar, še bolje mini bar na zahtevo, ker potem to pomeni da je v sobi prazen mali hladilnik ki ga lahko uporablajmo po naših potrebah. enako zraven vzamem dovoljene sojine jogurte. seveda ne cele trgovine, toliko da ima. a, ja mleko vzamem od alpro soje, tisto pakirano po 250 ml, vzamem dva paketa, v enem so 3 taka mleka. za en teden dovolj, ker pač moj otrok kvečemu za zajterk uživa mleko.
prav tako vzamem zraven dovoljen korn fleks, čeprav jih je v hotelih za zajterk vendo dovolj na razpolago.
sicer pa vso sadje in zelenjava je pri nas dovoljena, in tega je v hotelu bilo vendo dovolj. kljub alergiji na jajaca nimamo težav z testeninami, po moje niti jajčnih testenin uporabljajo. pri juhi iz kocke pa kakor kdaj, vse ne vsebujejo mlečnih beljakovin, pri kockah je problem zaradi drugih sestavin ki so tudi alergene.
stara je že toliko in z dieto živi skoraj od rojstva, tako da vsako spremembo, nekja kar ji dela težave občuti v ustih in kmalu noče več jest. glede sladic si da dopovedat da žal jih ne sme. imamo pa vedno srečo da v bližnjih lokalih kjer prodajajo sladoled na kepice, vedno najdemo za nas dovoljenege. pred par elti še smo morlai spraševat kateri je dovoljen, sedaj imajo sestavo že napisano ob vsakem posebej.
pa trgovine so tudi kje v bližini, tako da sladico ali pa dovoljeno ledeno lučko vedno najdeš.
mlečni kruh pa že na daleč zavohaš, saj v hotelu ti nosijo še topel kruh, verjemi da v vsakem kruhu ni mleka in sestavin le tega.
sicer pa naša ima rada ribe, pa ker jih doma ne delamo pogosto, ker jih pač ne marajo vsi, jih jeva na morju.
saj je treba pazit na hrano, samo preveč komplicirat pa tudi ni dobro. moj otrok je pač navajen, če nekaj ne pozna vpraša, če lahko, če ve da nekaj ne sme, tega ne bo vzela.
zdravila zoper alergijo pa so itak nas vsakdanji spremljevalec, v torbi.
drugače pa že ob rezervaciji opozoriš agenta na agenciji da preveri kako je z prehrano. ko smo mi omenili dieto, nam je tako odsvetovala izbrani hotel. je rekla če je pri hrani problem potem ne hodite tja, in svetovala druge destinacije.
ja res je večji ko so lažje je. čeprav ščasoma postanejo radovedni, in bi radi poskusili vse. naša je npr. v vrtcu začela spraševat zakaj jaz ne smem, zakaj ne bi,… ipd. in enega lepega dne ensotavno ni več hotela Pregomina. ko smo poskusili z Allernovo, pa je bruhala. tako smo zaradi ali pa tudi ne, drugih vrtičkarjev, pristali na soji.
če imate še mleko na Rp, potem ga vzemi zrave, prekuhano vodo imaš vsako jutro za čaj na razpolago v hotelski restavraciji. sama sem ko je naša še pila Pregomin, jemala zraven še termovko, tako da sem vsako jutro nalila prekuhano, vročo vodo.
imaš pa proste navadne električne vtičnice v sobah in vzameš zraven še kuhalnik za vodo in lahko prkeuhaš/pogreješ ustekleničeno vodo.
saj bo seveda pa če ste navajeni drugače vam morda hotel ne bo všeč. jaz pravim da za en teden je hotel o.k. če pa greš za več, dva ali celo več tednov na morje ali pač kam, pa je bolje v apartmajih. saj je super ko ti drugi pospravljajo in kuhajo, samo en teden se hotela “na ješ”.
Elementarna dieta je dieta brez melka, jajc in pšenice oz. glutena.
Hja, jaz si z 10.mesečnikom, ki je še prbl. polovico hranjen z mojim mlekom, upam samo tja, kjer vem da bodo res pazili na najino hrano. Pri nas je dovolj, če mi recimo prinesejo juho brez rezancev, pa so se rezanci v njej kuhali. Ali da je z isto kuhalnico mešal neko jajčno jed in mojo juho. Ali da so se dunajci cvrli skupaj s pomfrijem. Tamau ima v 15 min hudo rekacijo skrči in fleki. Tako da grem samo tja, kjer vem, da se lahko zanesem.
Te mlečne beljakovine so res zoprne, sploh če je otrok hudo občutljiv nanje. Kruh si nesem vedno s sabo, za juho vedno prosim, da je brez “knorr&co” dodatkov, omak se izognem, ker je pri nas tudi moka problem. Kaj mi ostane: Hja, pomfri (če se ne cvre skupaj z dunajskim paniranjem!), riž, kaka pečena polenta, če jo slučajno kdo premore, meso, pripravljeno na žaru ali na naraven način, pa solate, sadje, kompoti. Testenine pri nas odpadejo. Prav veliko ni, za občasno popestritev se pa že kaj najde.
ju3 – lepo te prosim, kje najdeš sladoled na kepice, ki je dovoljen pri alergiji na kazein???? Meni ga še ni uspelo najt, razen kar kupim v večjih trgovnskih centrih in je na osnovi riža ali soje in jem samodoma. PA včasih bi ubijala kje za kako kepico sladoleda :((
Sladoled za alergike prodajajo v slaščičarni Zvezda na Kongresnem trgu v Ljubljani. Cena pa je temu primerno zasoljena – 2 € za kepico (no, vsaj velika je)!
Jaz včasih kupim kakšen sadni sladoled na palčki ali pa v taki tubi, da ga stiskaš ven. Proizvajalca se ne spomnim, vem pa, da niso Ljubljanske mlekarne, njihov sadni desert ima dodane mlečne beljakovine.
joj mi smo iz štajerskega konca, iz Mb. v slaščičarni Kalimero. sadni sladole je brez mleka in jajc, razen banana. enako pa je njihova čokolada za poliv, brez tega.
ko sem prvič vprašala mi je lastnik zagotovil tako, seveda sem bila skeptična, vendar mi je rekel: sladoledari mislijo da mora bit v vsem mleko in jajce, pa ni tako. sadni sladoled je dosti boljši če je brez tega. delam ga sam in vam zagotavljam. enkao za čokolado. no sedaj hodimo tja že osem let, kolk smo stari. in četudi celo zimo ne pridemo mi ko se začne sezona sladoleda reče: še vedno ne smete mleka in jajc? in ja vsako leto znova mi pove, veste včasih ste samo vi spraševali, sedaj pa jih vedno več.
se pa tak sladoled precej hitreje topi.
v dalmaciji pa sem opazila da imajo že napisano sestavo tako je dosti lažje. glede čokolade na sladoled pa se tam raje za njo ne odločamo.
mene si najbrž ni težko zapomniti, ker vedno težim d amorajo žlico za sladoeld najprej oprta, da ne bi kaj ostalo od drugega sladoleda na njej.
ah ja TT, sem včerajo končno poskusila speči torto iz te mešanice. absolutno rabim dve, sem pa namesto banane dala dve jabolki, zmiksano z paličnim mešalnikom. ker pa sem imela samo eno mešanico, sem vse skupaj smao polila z čokoladnim oblivom in so čokoladne kocke.
Skr bna, če ni skrivnost, kam pa hodiš po pecivo? mi vse sami pečemo , no ja včasih, ko sem v LJ grem v Kalčka kaj iskat 🙂 ker tu v dolini ničesar ne najdemo
Kar se pa dopustov tiče imamo mi same pozitivne izkušnje; na Mallorci mi je šef kuhinje prinesel steklenico olja, da sem prebrala sestavine, očistil žar in ji spekel meso…
Sicer pa že dolgo opažam, da tudi če se naredi prekršek, ima Ema na morju bistveno manjše posledice;
še vedno pa ima alergijo na jajca, kml, pšenico – septembra nas čakajo preiskave na PEK, potem bomo pa videli kako naprej.
lp, T.
Pozdravljeni starši otrok z alergijo,
Za TV oddajo pripravljamo prispevek o tem s kakšnimi ovirami se soočajo starši, katerih otroci imajo alergijo na razna živila – hrana v vrtcu, šoli, restavracijah, na počitnicah, draga nadomestna živila… Je pripravljen kdo spregovoriti o tem pred kamero? Če bi se lahko dobili danes oz. čimprej, bi bilo super – pošljite mi prosim zasebno sporočilo s tel. št., vas pokličem.