Najdi forum

dopust 2004

Pa naj še sama zastavim eno vprašanje, ki se tiče dopusta. Namreč že nekaj časa prihajam do različnih informacij, kako je s koriščenjem letnega dopusta v tistem letu, ko greš na porodniško. Ima katera o tem uradne podatke? Zanima me namreč, ali nam pripada celoten dopust za leto 2004 in koliko dni je potrebno izkoristiti pred nastopom porodniške. Se ostanek potem prenese v leto 2005. Kako je z dopustom 2005, ko bomo prišle s porodniške? Upam, da o tem veste kaj več kot jaz.

Jaz sem se kar dosti pozanimala o tem in prišla do tehle ugotovitev.

Dopust za leto 2004 ti v celoti pripada. 10 dni ga moraš porabiti v letu 2004, ostalo pa lahko preneseš v leto 2005. Prav tako ti pripada celoten dopust za leto 2005….. pazi pa nekaj. Star dopust se lahko koristi (ok odvisno od firme, a v večini primerov) do konca junija naslednje leto. Torej če boš nastopila porodniško s avgustom, je bolje porabiti prej cel dopust, ker drugače ti bo preostanek propadel.

Aja pa za 2005 dobiš še dodatni dan za otroka, ne vem pa kako je s 2004 a ga že dobimo al ne.

Mislim pa, da ti pripadata tudi oba regresa.

Kako pa je v primeru, da začneš porodniško s 1.1.2004, pa ne vem, a sklepam da ga preneseš vsega – 10dni. Ne vem, grem konec februarja na porodniško.

Sama sem aprilka, tako da je situacija enaka. Me pa zanima, ce si slučajno ugotovila, kje je to uradno zapisano. Nekateri govorijo tudi o 14 dnevih, ki jih moraš izkoristiti pred porodniško. Verjetno gre za delovne dni in ne za dneve skupaj z vikendi. A je možno, da je to kaj povezano s količino celotnega dopusta?

Dodala bi samo tole:
do dodatenga dne dopusta, ki ga dobis zaradi otroka, naj bi bil upravicen od dneva rojstva otroka.
Verjetno pa zadeva spet varira firme do firme…..oz. od koletivne pogodbe, ki jo imas podpisano.

LP, A.

Po moje je to tist ko ti rečejo, da je treba za 14 dni skupaj na dopust, torej za 2 tedna oz 10 delovnih dni. Najbolje je da se še pozanimaš v firmi kako imajo to uštimano in koliko ga boš lahko prenesla.

Ja saj to me muči glede dodatnega dne. Naj bi dobil začetek leta odločbo o letnem dopustu in potem ne vem, a jo vmes spreminjajo al ne… se moram še pozanimat. Sam pr nas v firmi moraš vse sam zvohat pa pol nest pokazat, drgač ni nič.

Točno zato bi rada prišla do kakšnega uradnega dokumenta, kjer je to zapisano. Pri nas še nisem nič spraševala, a je bolje biti vnaprej oborožen z informacijami. Če ima kdo na zalogi kakšen namig o kakšnem členu, ki natančno določa, kako je s tem, bi bila zelo vesela. Verjetno naj bi bila to stvar krovnih kolektivnih pogodb in ne individualnih. Toraj naj bi veljale za vse zaposlene enako in naj ne bi bilo odvisno od firme. Se motim?

http://objave.uradni-list.si/bazeul/URED/2002/042/B/5220062270.htm

tu boš našla zakon o delovnih razmerjih. Glej pa člene od 159-166.

Predvsem člen 163 točko 2…… delavec je do konca tekočega koledarskega leta dolžan izrabiti najmanj 2 tedna, preostanek pa do 30.6. naslednjega leta.

Pa točka 3…. če delaš manj kot 6 mesecov…. isto 2 tedna….

Je pa potem še kolektivna pogodba, pa še pravilnik v firmi. Probaj malo pobrskati po internetu, ali pa pojdi do kadrovnice, ker ona bi morala tele pogodbe imeti (če ni tako kot pri nas, ko nimajo pojma) Tako da jaz tudi bolj tavam v temi in se sprašujem kako bo (še odločbe o dopustu za letos nisem dobila, tako da koristim dopust glede na to kar so mi obljubili ko sem prišla….. sam pisnejo naj.

Aja pa če si v sindikatu, naj bi imel te zakone in kolektivne in interne zadeve tudi sindikalni poverjenik in ti bi jih moral dati malo za pregledat.

A sem ti kaj več pomagala????

Vidiš, to je tisto, kar sem iskala. Res hvala! Kolikor sama vem, potem nobena kolektivna pogodba ne more dajati manj pravic kot jih daje ta zakon. Se počutim veliko bolje, ko vem pri čem sem. Mogoče je seveda, da to naše tajnice dobro obvladajo in sploh ne bo nobenih zapletov, a dobro je kaj vedeti, že preden o tem z njimi sploh govoriš.

Glede odločbe za dopust sem pa mislila, da so pri nas pozni, ko nam odločbe delijo enkrat junuja. Vidim, da so prav ažurni v primerjavi z vami. Je pa res, da ni kakšnih nepredvidenih presenečenj.

Žal te moram popraviti. Dopust ti ne pripada v celoti za leto 2004. Pripada ti sorazmeren delež x/12, glede na to kdaj greš na porodniško.
Za leto 2005, pa verjetno ti, ker boš neprekinjeno delala več kot 6 mesecev.

Ubistvu glej 162člen. Tam piše da imaš do x/12 dopusta le če:
– skleneš delovno razmerje v letu in ne dobiš pravice za celoten dopust (predvidevam, da začneš enkrat septembra.)
– Ti preneha delovno razmerje pred potekom roka, po katerem bi dobil pravico do celega dopusta (torej neaš februarja)
– se ti delovno razmerje konča pred 1.6

Celotni dopust pa dobiš (po 161 členu) ko ti preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ni daljši od 6 mesecov) ne glede a delaš polni ali krajši delavni čas.

Tako, da razen če nisi zaposlen le 4 mesece potem ti pripada celoten dopust… kaj vem vsaj tako jaz razumem tale zakon. In mislim, da je za nas aktualen le 163 člen. Kjer piše o teh 2 tednih, če delaš manj kot 6 mesecov v tekočem letu, ostalo pa preneseš na 2005.

Neprekinjeno delo pa ne pomeni v tekočem letu, ampak pri določeni firmi. Zato imajo tudi pripravniki za eno leto takole: prvih 6 mesecov lahko koristijo le x/12 na mesec, po 6 mesecih pa lahko normalno koristijo dopust.

Kaj pa se dogaja potem po firmah pa je druga zgodba…..

Neprekinjeno delo pomeni v tekočem letu, ker je pravica do dopusta pravica, ki jo pridobiš vsako leto s koledarskim letom in ne s sklenjeno pogodpo o zaposlitvi za določen čas.

pardon, škrat nagaja nedoločen čas sem mislila

163. člen

Mislim, da je za nas aktuialen tale člen Zakona o delovnih razm.

163. člen (izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en
del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega
dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan
do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna,
preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30.
junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil
izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi
bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in
varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če
je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal
vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu
je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico
izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Evo bom mojega pravnika poklicala, da mi razjasni tole težavico, ker po tem zakonu kakor ga znam jaz brati piše da je neprekinjeno delo glede na delavno razmerje in ne na delo v tekočem letu…. A jaz nisem pravnik, da bi znala brati zakone.

Sam pol mi ni jasno…. npr sem v službi in februarja dobim odločbo, da mi pripada 24 dni dopusta… potem zanosim (ali resno zbolim) in grem na bolniško za 7 mesecov, torej delam le max 5 mesece…. februarja pa koristim dopust 2 tedna za smučanje. A mi potem dajo novo odločbo o dopustu??? Mi vzamejo ves dopust in ga moram vračati še 4 dni (ker po logiki x/12 4 – 6dni (feb ali marec)….. A ni tako, da ga lepo prenesem v naslednje leto in ga lahko preostalih 14 dni pokoristim do 1.6. Kaj vem se zgodi da tako lepo zboliš, pa prej ne moreš koristiti dopusta.

Se slišimo jutri in naprej razčistimo kako in kaj.

Bolniška ne pade v to kategorijo.

Vsekakor se priporočam za informacije iz prve roke.

Po tem zakonu kot ga jaz berem se vedno mislim, da imam prav.

Tocka 3 pove, da ce delas manj kot 6 mesecov v letu velja prejsni odstavek, torej tocka 2, kjer pise, da sem dolzna izkoristiti 2 tedna dopusta, ostalo se mi prenese.

Nisem prisla do pravnika, ga nisem nasla. Mi je pa prijateljica rekla, da se je pozanimala v kadrovski in da ti pripada celotem dopust in regres za leto 2004.

Na pravniki.net je bilo postavljeno podobno vprašanje in tam so dali odgovor, da ti pripada celoten dopust in regres za obe leti. Edino če ti ne uspe izkoristiti 14 dni dopusta v 2004, teh 14 dni ne moreš prenesti v 2005, ostanek pa lahko.

Pri nas v službi so mi rekli, da mi pripada sorazmeren delež dopusta, tako da se bo treba še pošteno “boriti” za to, da bomo vsi enako razumeli zakon… 🙂

Barbara

Tudi v nasem podjetju so tolmacili drugace kot zakon. Napisala sem pisno pritozbo na sklep o pripadajocem dopustu za tekoce leto in uspela. Se ti splaca potruditi. Zakon je po hierarhiji nad vsemi pravilniki v podjetju in ce ti niso skladni z zakonom (ne dolocajo minimuma, ki ga zakon predpisuje), je delodajalec dolzan ravnati po zakonu.

Pritozi se pisno, odgovoriti ti morajo v 8ih dneh, ce ti v odgovoru zavrnejo to, kar ti po zakonu pripada (dvomim, da si upajo), imas v rokah dokument in ukrepas naprej.

V Pravni praksi iz leta 2003 (se pravi že tolmačenje po novem ZDR) sem našla naslednje vprašanje in odgovor pravnika. Jaz sem v tem tolmačenju našla sebe (grem aprila 2004 na porodniško) in razumem, da mi pripada ves dopust leta 2004 in regres, če ga le pred odhodom na porodniško izkoristim dva tedna (torej 10 dni). Mislim, da je to verodostojna informacija.

Lp vsem!

Ali delavki, ki je pri zasebnemdelodajalcu zaposlena neprekinjeno od leta 1998 in
bo v aprilu 2003 pričela s porodniškim dopustom,
pripada celoten letni dopust za leto 2003 ali le
sorazmerni del? Ali ji pripada celoten regres? Če
ne izkoristi dopusta v celoti, koliko ga lahko
prenese v leto 2004?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR, Ur. l. RS št.
42/2002), ki je začel veljati 1. 1. 2003, v 162.
členu določa, da ima delavec pravico do izrabe
1/12 letnega dopusta (sorazmerni del) v posameznem
koledarskem letu, če v koledarskem letu, v katerem
je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice
do celotnega letnega dopusta, če mu preneha
delovno razmerje pred potekom roka, po preteku
katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega
dopusta ali, če mu delovno razmerje v tekočem
koledarskem letu preneha pred 1. julijem. V 163.
členu ZDR je določen način izrabe letnega dopusta
in sicer je po 2. odstavku tega člena delodajalec
delavcu dolžan zagotoviti izrabo letnega dopusta
do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je
dolžan do konca tekočega koledarskega leta
izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega
dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija
naslednjega leta. Tretji odstavek 163. člena pa
določa, da ima delavec pravico izrabiti ves letni
dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem
letu zaradi odsotnosti zaradi porodniškega dopusta
oz. dopusta za nego in varstvo otroka do 30.
junija naslednjega koledarskega leta, če je v
koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen
dopust, delal vsaj šest mesecev. Če pa je delavec
v tem koledarskem letu delal manj kot šest
mesecev, ima pravico izrabbiti letni dopust v
skladu z drugim odstavkom 163. člena ZDR.

Zakon o delovnih razmerjih v sprejetem besedilu ne
dopušča odmerjanja letnega dopusta v sorazmernem
delu delavcem oz. delavkam, ki so v določenem
koledarskem letu začeli z izrabo porodniškega
dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka.
Zakon izrecno navaja zgolj (zgoraj naštete) tri
primere, v katerih ima delavec zgolj pravico do
sorazmernega dela letnega dopusta, noben izmed teh
primerov pa se ne nanaša na porodniški dopust.
Prva dva primera se nanašata na delavce –
začetnike, ki še niso pridobili zaposleni
nepretrgano šest mesecev, tretji primer pa se
nanaša zgolj na prenehanje delovnega razmerja in
ga ni mogoče razširiti tudi na nastop porodniškega
dopusta. V zvezi z letnim dopustom v letu, ko je
bil delavec ali delavka odsoten zaradi prodniškega
dopusta oz. dopusta za nego in varstvo otroka je
relevanten 163. člen, ki na začetek nastopa
porodniškega dopusta veže samo način izrabe
letnega dopusta. Če delavec dela v letu več kot
šest mesecev, lahko ves letni dopust, ki ni bil
izrabljen v koledarskem letu odmere dopusta,
prenese v prihodnje koledarsko leto (do 30. 6.). V
primeru pa, da delavec dela v koledarskem letu
manj kot šest mesecev (primer bralke), pa ima
pravico do celotnega letnega dopusta, ampak je
delavec dolžan do konca tekočega koledarskega leta
izrabiti najmanj dva tedna, preostanek pa v
dogovoru z delodajalcem do 30. 6. naslednjega
leta. Seveda pa ni nobenih ovir, da ne bi delavec
celotnega dopusta izkoristil v istem koledarskem
letu, kot mu je bil odmerjen.

V zvezi z regresom za letni dopust ZDR določa, da
je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do
letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust
najmanj v višini minimalne plače, v primeru, da
ima delvec pravico le do sorazmernega dela letnega
dopusta pa ima pravico le do sorazmernega dela
regresa za letni dopust (131. člen). Glede na to,
da delavki pripada ves letni dopust za koledarsko
leto, v katerem bo nastopila porodniški dopust, ji
seveda pripada tudi celoten znesek regresa.

New Report

Close