Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Doplačevanje zdravil

Doplačevanje zdravil

Lahko 100% invalid, ki prejema zdravila, ki niso ravno poceni, brez doplačila prejema zdravila še naprej, če je dokazano, da je na cenejša – zamenljiva , alergičen.
Ali to pomeni, če zdravnik napiše na recept ne zamenjuj in se podpiše, da mora vedno plačati razliko, pa čeprav je dokazano, da so cenejša nevarna za njegovo zdravstveno stanje.

Hvala, Peter

Zdravnik lahko v določenih primerih, ko bi zamenjava zdravila ogrozila zdravje posameznega bolnika, napiše na recept besedilo “Ne zamenjuj.” V takem primeru mora biti njegova odločitev strokovno podprta in dokumentirana.
Če so izpolnjeni ti pogoji, zdravila v lekarni bolniku ni potrebno doplačati.
Vir:
“Recept”, bilten o zdravilih iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, št. 2/1.11.2003; Napotki za predpisovanje medsebojno zamenljivih zdravil in generično zamenjavo zdravil.

Jemala sem zdravilo cozaar proti krvnemu tlaku. Skupaj z zdravnikom sva se odločila, da bom poskusila enakovredno zdravilo, brez doplačila. Vendar ni bilo v redu, saj me je vsak dan bolela glava. Ker mislim, da je krivo novo zdravilo, sem zdravnika prosila, naj mi nazaj napiše zdravilo cozaar. Sedaj zdravnik pravi, da moram za to zdravilo doplačati. Ali to pomeni, da bom za novo zdravilo morala doplačati, čeprav mi staro ne ustreza?

Predlagam Vam, da se odločite za zdravilo, ki Vam najbolje ustreza. Če je to zdravilo Cozaar, odločitev verjetno ne bo težka, ker doplačilo ne znaša več kot 391,00 Sit za škatljico.
V primeru ko bi bilo bolnikovo zdravje ogroženo zaradi zamenjave zdravila in da za to obstajajo strokovni razlogi, ki jih je možno dokumentirati pa lahko zdravnik napiše na recept besedilo “Ne zamenjuj” in zdravila v lekarni ni potrebno doplačati.

Ali se tablete PROPRANOLOL dobijo tudi na beli recept

Hval lepa za odgovor.

Franja

Tablete PROPRANOLOL se dobijo izključno samo na recept.
Recept je lahko seveda tudi “bel” pri katerem stroške zdravila krijete sami.

Lep pozdrav!

Zdravilo Aldactone 50mg mi je bilo zamenjano z zdravilom Inspra 50. Razlog otrdelost tkiva okrog prsnih bradavic in bolečine. Ali mi zdravnik lahko mora v takšnem primeru napisati na recept Ne zamenjuj. Po zamenjavi se je tkivo saniralo in ni več bolečin. V tem primeru bi bil namreč oproščen doplačila.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Iz vašega vprašanja sem razumela, da vam zdravilo Aldactone, ki je na pozitivni listi 75 zdravstvenega zavarovanja ni pomagalo. Zdravilo Inspra 50, s katerim so prvega zamenjali pa je bilo pri vas učinkovitejše, a je na vmesni listi z omejitvijo predpisovanja. Zato ste ga morali doplačati.
Vaš zdravnik vam sicer lahko napiše na recept “Ne zamenjuj”, vendar boste morali zdravilo žal še vedno doplačati. S tem pripisom si lahko samo zagotovite, da boste dobili zdravilo Inspra 50.
Plačila za zdravila in doplačila za zdravila ureja zavarovalnica preko Komisije za razvrščanje zdravil na liste, ta pa deluje po strokovnih merilih in drugih kriterijih. Razvrstitve zdravil na liste so objavljene v uradnih dokumentih in jih lahko spreminja samo omenjena Komiisija. Lekarna tega ne more narediti.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close