Donorstvo – drugič
Pri možu se spermiji sploh ne razvijejo, tudi do take stopnje ne, da bi uspela oploditev z najnovejšimi metodami. Postavljena sva pred dejstvo: ali biti brez otrok, posvojiti ali oploditev s pomočjo donatorja. Verjemite, ni lahka odločitev.Prvo se je mož odločil, mene je še nekaj časa mučilo, kako bom imela otroka s tujcem?Minilo je nekaj časa, da sva to premlela in sprejela. Sedaj se s tem več ne obremenjujeva, ta otrok bo najin in nobenega kompliciranja in mučenja več!Pozimi sem zanosila, na žalost sem imela spontani splav, vendar niti sekunde nisva pomislila, da ta otrok ni njegov. V jeseni bova zopet poskusila, na žalost v Sloveniji nimajo dovolj donatorjev, zato so naju napotili v Zagreb.O donatorjih veš samo to, da je zdrav, pregledan za morebitne dedne bolezni, naj bi bili študentje, čimbolj podoben možu in nikoli ne moreš zvedet njegovo identiteto, kar je prav, da je to urejeno.
Če katero v zvezi s tem še kaj muči, naj kar upraša, midva sva glede tega že dala nekaj “čes”in nisem imela koga kaj uprašat.Naj še kdo pove svoje mnenje.
Osebno sem bila tudi na pogovoru za donorstvo. Ce je ze meni, ki iz neznanega razloga ne morem zanositi, tako tezko, kako mora biti v primeru handikepa iz ene ali druge strani.
In ce imas lahko iskreno rad posvojenega otroka ali otroka svoje prijateljice, ne vidim razloga, da ne bi imel rad tudi svojega otroka. Saj je v bistvu to otrok obeh partnerjev. Saj sam “akt” niti ni bistven. konec koncev, tudi “samo IVF” ni ravno ljubljene ob soju svec. Vse ostalo – pricakovanje, veselje ali zalost, pa je skupno. Po tistem, kar so meni povedali o donorstvu, naj bi bil sistem zelo varen, najzanmimivejse je,da spolne celice lahko dobijo maksimalno dve druzini. In – ce jih je vec, lahko od istega donorja uporabis dvakrat.
Ce bi bila sama v tej poziciji ne bi razmisljala, temvec bi sprejela donorsko celico (katerokoli). In – tudi med donorje bom sla, ce le ne bodo zdravniki menili, da nima smisla.
Živijo, Maja.
Midva z možem imava isti primer kot vidva z možem, tudi mojemu se ne razvijajo spermiji in hodiva v zagreb ali hodita vidva na IVF metodo ali samo na insiminacijo? Na kakšni terapiji si ti – jaz jemljem samo klomifen.? Ali si zanosila že v prvo? jaz sem bila namreč že trikrat v Zagrebu pa ni bilo še nič, septembra greva še zadnjič poskusit z inseminacijo potem bova pa razmislila ( če ne bo nič ) o IVF metodi.
Hvala in lep pozdrav, Mojca