domači vs. “umetni med”
Pozarvljeni,
zanima me od kje v Medexu dobivate med. Gre to za lastno pridelavo, ali odkup od kmetov ali uvoz. Slišala sem, da naj bi med iz medex-a bil manj kvaliteten od domačega, manj naraven. Morda so samo zlobni jeziki, ampak mene pa vseeno zanima in bi se rada prepričala ali naj tokrat grem po med v vašo trgovinoali naj spet lovim naokoli enega domačega pridelovalca.
Hvala in lp
Pozdravljeni!
V Medexu slovimo po svoji odličnosti, tudi zaradi vključitve najnovejših tehnologij v proces proizvodnje. Vpeljane imamo najstrožje standarde: HACCP, ISO 9001/2000 in IFS, BRC ter smo
pod stalnim nadzorom VURS.
Tudi zaradi vpeljanih sistemov kontrole in sledljivosti ustrezamo najvišjim standardom, ki so določena za živila živalskega porekla, kamor spada tudi med. Vsak sod, ki ga sprejmemo, označimo s črtno kodo, zavedemo kateri čebelar je med pridelal, označimo težo, vzorčimo. Šele ko med analiziramo in določimo njegovo kakovost ter sorto, ga tudi dejansko prevzamemo v naše skladišče.
Med iste sorte (npr. cvetlični, kostanjev, gozdni ..) se nato zliva v banjo, kjer se zmeša in nato toči. Vsaka banja ima svojo oznako lota in v vsaki oznaki lota se natanko vidi, med katerih čebelarjev je vsebovan v njem. Sledljivost je torej popolna! Sistem je popolnoma zaprt (avtomatiziran). Med namreč potuje preko cevi do polnilne linije, kjer se dejansko natoči. Celoten proces je kontroliran (merimo tudi stopnjo pregretosti medu, to je HMF, ki je pomemben pokazatelj kakovosti medu).
Kontrola medu se tako za slovenski, kot tudi EU med, deli v 3 faze in sicer na:
– vhodno kontrolo
– medfazno kontrolo
– končno kontrolo
V Medexu polnimo med tudi za tujino in tuje blagovne znamke, kjer točimo med po specifikaciji, ki jo zahteva naročnik.
Ves med na vhodu pregledamo tudi zaradi zloglasnega “ponarejanja medu”. Z ustreznimi postopki preverimo, da ni medu nič dodanega ali odvzetega.
V Medex-u že 57 let pošteno in kakovostno opravljamo svoje poslanstvo. Potrošnik ter njegova varnost, zadovoljstvo in zaupanje so osnovni temelj našega delovanja. Zato vas vabimo, da izberete Medexovo čisto zdravje iz čebeljega panja. Slovenija s svojo raznolikostjo pokrajine ter bujno in bogato floro predstavlja pravo zakladnico najrazličnejših vrst medu. V Medexu smo jih za vas zbrali v edinstvene izdelke Zlati panj.
Medeni pozdrav.
Pozdravljeni lepo prosim za razlago dia med!
Nevem od kod ideja za dia med. Po vsej logiki kar jo moja pamet premore je zame to zavajanje. Ali imamo potem takem tudi “dia čebele”? Halo ljudje pa kam nas bo to pripeljalo? Iz lastnih izkušenj povedano kot mati diabetika je to čist navaden sladkor. Groza!
Lepo prosim še za kakšno mnenje.
lep pozdrav
Draga Špela.
Morda malo pomaga razlaga oz. opis Medexovega izdelka Diethon med. Sestavljata ga sorbitol in fruktoza z dodatkom medu (13%). Izdelek je nizkoenergijski in namenjen splošni krepitvi organizma, predvsem diabetikov.
Lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.