Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija “Domači” provokacijski testi

“Domači” provokacijski testi

Verjetno je katera od vas že sama testirala sumljivo živilo na otročku, da bi ugotovila ali je nanj alergičen, pa me zanima kako ste se tega lotile. Preden gremo ponovno na pregled bi rada sama stestirala sinčka na sumljive alergene, da bo čimveč informacij za alergologinjo.

Krvni izvid samo na mleko smo imeli negativen, po prekinitvi mlečne in jajčne diete (žal hkrati) ko sem še dojila pa je čez nekaj časa zopet postal ves flekast. Kožo smo spravili kakor-toliko v red, tako da ga zdaj testiram na mleko, pri tem pa pazim da mu ostala prehrana ne more škodit. Najprej nisem vedela kako močni “dozi” ga sploh lahko izpostavim, pa sem mu dva dni dala po majhno žličko navadnega jogurta, zdaj pa še dva dni v kašico dodam dve žlici 3,2-mastnega mleka. Zaenkrat držimo pesti, ker na koži ni sprememb, ne vem pa ali je možno tudi, da se reakcija pokaže šele po daljšem uživanju alergena – ima mogoče katera takšne izkušnje? Sinčekova koža namreč nikoli ni takoj in burno odreagirala, temveč vedno postopoma do precej vnete.

Kako pa naj ga testiram na jajce? Ali naj mu dam samo trdo kuhan rumenjak, ker naj bi bil beljak bolj alergen? Ali pa naj mu (?) dam malo navadnega peciva z jajcem – kaj pa gluten?

Ah, sej verjetno je čisto enostavno, jaz pa kompliciram :)!

lp in hvala,
mojcapec

Mojcapec, nič ne kompliciraš, čisto v redu delaš in kar tako naprej. Tudi naslov povsem ustreza: domači provokacijski testi, super.
Morda bi na dva dni povečala dozo jogurta in mleka, tako počasi do polnega obroka (npr. 2 dcl mleka) v 14 dneh. Če se potem nič ne pokaže, potem je v redu.

Za jajce velja enake, lahko dodaš npr. 1/4 rumenjaka (čeprav je pogostejša alergija na beljak), če ni reakcij, dodaš pol beljaka (trdo kuhano jajce). Ali pa enostavno pripraviš testenine, napravljene iz jajc in čakaš, kaj bo.

Glede glutena pa ne verm, zakaj bi bil problem. Gluten oz. žitarice, ki vsebujejo gluten lahko mirno dodajaš po 6. mesecu starosti otroku, če v družini ni celiakije ali alergij (čeprav celiakija NI ALERGIJA!). če je celiakija v družini, lahko počakamo z glutenskimi žitaricami do 10. ali 12. meseca.
Če pa si mislila pšenico (kot vir alergij) pač poskusi navaden kruh.

Pa zapisuj si, kaj je jedel in če so bile kakšne reakcije. Potem bo vse jasno in če alergologu pokažeš točno, kako so stvari tekle, potem načeloma ne bo problemov za testiranje tudi kakšnega bolj neobičajnega alergena iz hrane.

pa pa
Tanč

Oooo, Tanč, si zlata! Kar kamen se mi je odvalil! Torej smo na pravi poti!

Potihoma še vedno upam, da ima moj sinček samo hud AD brez alergij, kot je tudi možno in je ena že o tem pisala. Z glutenom pa verjetno res ne bo težav.

Mogoče samo še eno vprašanje – pa da te izkoristim do konca :):
A naj mu polnomastno mleko pri polnem obroku redčim ali ne – star je namreč že 8 mesecev?

še 1x hvala ti in lahko nocko!

P.S. Poročam kakšni bodo “domači” izvidi :)!

Ja, no, saj je v redu., he he
Pri 8 mesečnem je polnomastno mleko za samostojen obrok še potrebno redčiti. Kar 2/3 mleko (1/3 vode, 2/3 mleka), tam okoli leta lahko dobi polno mleko, 3,5% maščobe.
Za pripravo žitnih kašic: če je otrok bolj debeluško, potem 2/3 mleko, če pa je bolj suhec, pa se lahko poskusi kar s polnim. Če ne bo težav, kar dalje tako. Načeloma pa polno mleko po 1. letu.
Sedaj sicer obstajajo tudi mlečne formule (Beba, in podobnee), namenjene za pripravo mleka po 1. letu in so (vsaj tako trdijo proizvajalci) zelo dobre in vsebujejo kar nekaj vitaminov in mineralov, ki jih sicer tile drekci še ne dobijo, ker malce slabše jedo.
No, zdaj pa JAG in Harm in spančkat.
Tanč

Mojca, fino da uspešno ugotavljate, da lahko otročku počasi uvajate KML v prehrano in da otročke nima težav. Žal je moja izkušnja drugačna.

Sama sem po nasvetu alergologinje okoli prvega rojstnega dne poskusila moji deklici dati (samo!!!) eno žličko skute. Žal je imela v nekaj minutah strahovito reakcijo (otekla je v ustih in po celem telesu) in smo pristali na urgenci.

Do takrat naprej sem bolj zadržana do tovrstnih poskusov. Zdaj je deklič star sedem let in ji postopoma uvajamo piro. Ko pečem kruh, v 1/2kg brezglutenske moke dodam 1 žličko pirine. Ko bom naslednjič pekla kruh, ji bom dala dve žlički, itn… Kako bo, bomo pa še videli.

Hirkani

Saj, izkušnje so raznovrstne. Vaša deklica, Hirkani, je res hud alergik. Izjemno redko so tako hude reakcije po vnosu že tako majhnih količin alergena. Pri vas res ne bi izvajali tega testa doma.
Pri Mojcipec pa verjetno tega ne bo, glede na to, da že uvaja po nekaj žličk jogurta in mleka. Predvidevam. Bi bilo res izjemno.

Punčke, življenje je umetnost.
Pa pa
Tanč

Uf, Hirikani, jaz bi se tudi vzdržala takšnih domačih testiranj v tvojem primeru! Pri nas imamo sum na alergijo cca. 6 mesecev in sem po lastni dieti ter zdaj pri prehrani sinčka včasih že kar obupana – kaj šele po 7-ih letih. V tem času me kar stisne ko slišim od koga, kako se že dolgo časa bojujejo z alergijo, ker vem da ni lahko. Saj verjetno se do neke mere po dolgem času tudi malo navadiš, verjemem pa da so tudi obdobja ko si že psihično izčrpan.

Tanč, kar se naših mlečnih poizkusov tiče pa iz tvojih ust v Božja ušesa!

Danes je bila dozica že malo večja, pa je zaenkrat stanje nespremenjeno. Čisto malo pikic ima že od prej, pa ne vem, a bi mogla spet namazat z advantanom – do zdaj upam, da se bo kar samo uredilo.
Zgleda, da bo res treba stestirati tudi jajček, ker potem mi pa res ni jasno, od kje je dobil tako močan AD.

He, he, upam, da je karkoli je že bilo, šlo in da se ne vrne več nikoli!

pozdravček!
mojcapec

Oh, sem žalostna….. 🙁

Včeraj sem sinčku malo povečala dozo mlekca, pa je že zvečer postajal sumljivo rdeč, danes zjutraj pa je bilo že hujše. Ponoči je bil tudi bolj nemiren, zjutraj pa sem videla, da se je revček pod vratom popraskal. Mislim, da bom kar prenehala testiranje z mlekom. Hecno, koliko časa je trajalo, da je koža odreagirala. Prvi krvni izvidi pa so bili negativni na mleko!
Te alergije so pa res čudna zver!
Zdaj sem ga kar čisto na tanko namazala z advantan kremo in je zdaj že super. Me pa še vedno skrbi uporaba te kreme – zakaj točno, pa bom odprla novo temo, ker bo mogoče zanimalo tudi ostale mamice.

lp,
mojcapec

Evo, torej je majhne količine prenašal, večje pa že ne. Torej, zaenkrat nič KML in mlečnih izdelkov. Počakajte kak mesec, potem morda (to odločite sami) poskusite spet z 1 žličko, tako kot ste dosedaj, ko ni bilo reakcije. Pa nič več kot toliko, kot mu ni povzročilo težav. Saj ostalo pa dobi z mešano hrano. Tudi jajce bi počakali. Sedaj nič novega.
Žal, ne gre 🙁 🙁
bye
Tanč

New Report

Close