DOMAČE SADIKE
Posejal sem solato za flance-vsako seme v svoj okvirček 4×4 cm globok 5 cm približno.Imam na okenski polici na okrog 18-20 st. celzija,svetloba je, vsaki dan pa tudi zalijem malo-toliko da je zemlja vlažna.Seme je vzklilo in nekako podivjalo-dolga stebla pretegnjena…kaj naj naredim, da bodo rastline normalne, kaj sem pravzaprav naredil narobe.
Lepa hvala za pomoč !!
Mislim da imajo sadike premalo svetlobe in preveč toplote. Tudi zalivaš preveč, dva do trikrat na teden bi bilo dovolj, zemlja se mora vmes posušiti. Posode s sadikami na polici postavi višje, tako da bodo v višini stekla, mogoče se bodo še okrepile, paziti pa moraš, da sonce ne sveti direktno nanje, ker jih bo ožgalo. Letos je bilo bolj malo sonca, kadar pa je jaz vstavim pred sadike na okno bel papir A4, ko gre sonce mimo, pa papir odstranim. Sicer pa vaja dela mojstra, na napakah se pa učimo.
Srečno 😉
kata-rina, lepa hvala za sodelovanje, ampak mi ni logično, da vedno večja ko je rastlina, vedno nižjo temperaturo zahteva…razmišljam, kako je v naravi ko poseješ solato npr. je temperatura iz dneva v dan višja, če gremo proti poletju.
Sem pa upošteval tvojo sugestijo in zabojček prestavil v drug prostor kjer je temperatura 115-18 st. C.
Če dobro pomisliš, stvar ni tako nelogična. Z gojenjem sadik ne zasledujemo cilja posnemanja “narave”, ampak jo želimo pretentati za čimprejšnji predelek. Zato sadimo v setveno plošče, ko zunaje temperature še niso primerne, čeprav solata kali pri dokaj nizkih temperaturah. Ne želimo pa stegnjenih razvajenčkov, zato sadike utrjujemo, da razvijejo dobro koreninsko grudo in so tudi ob preselitvi na prosto pripravljeni na kljubovanje vremenskim vplivom.
lep dan in veliko uspeha pri predelku
KA-TA-RINA, tudi ja sem upošteval tvoj nasvet v zvezi s svetlobo in temperaturo.
Jaz sem posejal seme goji jagod (himalajske jagode z veliko vsebnostjo antioksidantov)
Imam isti problem da so mladike pretegnjene (upam da po tvojem nasvetu ne bodo več)
nekatere rastlinice ko naredijo 2 lista potem delajo samo steblo 3-4 cm, potem pa se na dnu prepognejo (ne zlomijo) in odmrejo.Imaš morda še kakšen nasvet za mene?
Se tudi jaz lepo zahvaljujem !!!