Dom za invalidna lica
Ali obstaja v Sloveniji dom za telesne invalide, tako kot je tale v Srbiji: http://www.domzaosi.org.rs/?
Spoštovani,
po ogledu povezave, ki ste jo poslali, me ta dom za invalide v Srbiji spominja na naše posebne socialne zavode (5 jih je na 7-ih lokacijah), kjer bivajo odrasli z različnimi oblikami invalidnosti. Ti so se sedaj preimenovali v centre. Malo zato, ker se to lepše sliši, malo pa zato, ker koncept zavoda v EU ni posebej zaželen. Žal pa sprememba naziva ni prinesla vsebinskih in organizacijskih sprememb v smislu večje normalizacije za osebe z invalidnostjo (z različnimi diagnozami).Število oseb v takih institucijah je preveliko, da bi lahko stanovalci živeli polnovredno življenje in sooblikovali program in način bivanja.
Obstajajo pa tudi drugačne oblike bivanja za osebe z invalidnostmi, ki so mnogo bolj prijazne do potreb posameznika in so bližje podobi pravega “doma”, ki ni institucija v zavodskem pomenu. To so majhne stanovanjske skupnosti v prilagojenih objektih (hišah, stanovanjih), kjer se izvaja socialno varstvena storitev. Program je namenjen čim bolj enakopravnemu in neodvisnemu življenju ne glede na težo telesne ali intelektualne oviranosti. Tudi v taki obliki je stanovalcem nudena vsa potrebna pomoč pri vsakodnevnih življenjskih aktivnostih.
Pomembno se mi zdi, da imajo osebe z invalidnostjo ali pa njihovi svojci možnost izbire za obliko bivanja, ki jim lahko nudi več kot le streho nad glavo in terapevtsko obravnavo.Pa še bolj domače in ceneje je, sploh, če bi v bodoče v tej državi uspeli z individualnim financiranjem posameznega uporabnika, da bo res lahko izbiral po svojih predstavah in individualnih vrednotah.
Če pa ste imeli ob vprašanju v mislih otroke in mladostnike, pa le-te žal še vedno nameščajo v iste socialne zavode kot odrasle, čeprav ponekod tudi zanje oblikujejo manjše skupine, a še vedno znotraj velikih institucij. Otrokom in mladostnikom pa je mesto v vrtcih in šolah v domačem okolju, a prava inkluzija še vedno le trka na slovenska vrata.
Lep pozdrav. Marija
Sem pogledal o teh centrih, ki jih naštevate, ampak sem opazil, da so vsi za tiste, ki imajo probleme v duševnem zdravju in/ali razvoju (lahko s pridruženo gibalno oviranostjo). Za tiste, ki smo samo gibalno ovirani, pa takega centra ni. Ne vem, kako bom samostojno živel, ko moja starša ne bosta več mogla mi pomagati pri raznih opravilih, ki jih zaradi gibalne oviranosti ne morem izvajati. V takšen center, kjer so duševno zaostali, nočem.
Spoštovani,
razumem Vašo skrb za bodočnost brez podpore, ki Vam jo sedaj nudijo starši. In veseli me, da o tem razmišljate že sedaj, hkrati pa upam, da o tem razmišljajo tudi starši. Kajti v tem primeru se lahko skupaj dogovorite in si ogledate možnosti bivanja, ki bi Vam odgovarjale in staršem zagotovila občutek, da bo za Vas primerno poskrbljeno. Če ste iskali zavod kot institucijo, je pri nas res ni take, kjer bi bili le gibalno ovirani brez drugih težav. Ni pa tudi čisto res, da so take institucije le za osebe z motnjo v duševnem razvoju. Večina institucij ima eno in drugo populacijo.
Hkrati pa obstajajo še druge oblike, ki bi Vam mogoče bolj odgovarjale. Take so npr. bivalne, stanovanjske skupine, ki prav tako zagotavljajo vso potrebno nego in soport in hkrati omogočajo večjo samostojnost pri odločanju kot velike institucije. In take oblike so lahko ogledate že sedaj in se kasneje odločite kaj Vam odgovarja. Možne so včasih tudi občasne vključitve, saj je neposredna izkušnja več vredna kot le ogled in besedna predstavitev.. Žal so v vseh oblikah tudi čakalne vrste in zato ni dobro čakati na čas, ko starši ne bodo več zmogli. Vse prevečkrat se je v takih primerih, ko je bilo hitro treba najti novo obliko bivanje, poiskalo prvo prazno posteljo brez možnosti soodločanja osebe z invalidnostjo.Tega si pa ne želite.
Ne vem ali ste član kakega društva in lahko že tam preko svetovanja ali drugih izobraževalnih programov dobite ustrezne informacije. Če ne, pa lahko poiščete tudi informacije o teh drugih oblikah in mogoče kontaktirate z osebami, ki v takih manjših skupinah, stanovanjih že živijo sredi običajnega okolja. Če želite še kako bolj podrobno informacijo, jo lahko dobite tudi pri vodji teh oblik v Zvezi Sonček, gospe Jelki Bratec – njeni kontakti so na predstavitveni strani http://www.soncek.org.
Vso srečo pri načrtovanju svoje prihodnosti in lep pozdrav. Marija
Poskusite lahko tudi z osebno asistenco preko programa neodvisnega življenja hendikepiranih, ki ga izvaja društvo YHD. http://www.yhd-drustvo.si/nzh/osebna-asistenca.html
Žalostno, da Zveza Sonček o njem ne ve nič in bi vse ljudi strpala v domove. Zanima me, če so ljudje v domovih tudi primorani živeti z 288 eur mesečno?