DOM OSTARELIH
Pozdravljeni,
prosim za nasvet za očeta ki hujša od kar je v domu ostarelih (3 mesece)Zaradi parkinsove bolezni ima gibalne probleme.Ob vstopu je imel 58 kg, zdaj le 52.Vedno je bil bolj suh, čeprav je ogromno pojedel.Doma je jedel 5 obrokov+posladki in sadje v toku celega dne.V domu pa ima samo 3 obroke(zajtrk,kosilo,večerjo),pa še te samo postavljene na mizo (sirček v ovitku, marmeladica v posodici,zrezek v kosu,celo jabolko…),ki jih sam ne more pojesti.Že ves čas mu vsak dan nosim hrano za popoldansko malico (jogurt, +pecivo+sadje) Bili smo na dodatnem pregledu pri nevrologu, ki ni ugotovil nič posebnega.Psihiatrinja,ki ga je pregledala,sumi na depresijo in pomanjkanje zanimanja za hrano.Zadnja dva tedna mu poleg naštete malice dajem tudi EN SURE napitek,ki so mi ga svetovali zdravniki.Pri vsem tem naporu pa še vedno ni pridobil niti kg.Kaj naj naredim?Naj mu do konca življenja vsak dan nosim dodatno hrano? Kako je mogoče,da imajo v domu samo 3 obroke,celo zdravnica je rekla,da je to premalo za starostnike.Na to,da bi ga redno hranili oz. preverili,da je vse pojedel,se ne morem zanesti.Pravijo,da poje dovolj…
Daje me občutek nemoči, domov ga ne morem vzeti, v domu bo pa shiral…
Ali imajo starostniki tudi svojega varuha pravic…?
Spoštovani!
Odzivi vašega očeta, ki jih opisujete, so lahko vsekakor njegovo nestrinjanje z odhodom v dom. Menim, da se je dobro z njim pogovarjati o tem. Kajti če je vzrok predvsem v njegovem odklanjanju doma, potem bo potrebno napeti vse sile, da se ga vzpodbudi in nekako pokaže svetle in pozitivne poglede na življenje v domu. Če pa razlog za hujšanje ni njegov odhod v dom, ampak njegova oslabelost katera posledica je prav gotovo, da sam težko je, potem se boste morali dogovoriti z osebjem doma, da mu pri tem nekoliko izdatneje pomagajo. Menim pa, da je morda pri vašem očetu kombinacija obeh dejavnikov, zato vam priporočam, da se pogovorite tako v domu, kjer živi, kaj oni predlagajo in seveda da očeta spodbujate do tega, da se potrudi in dobi malo več veseljla pri življenju v domu.
Glede vašega vprašanja – ne poznam, da bi obstajali varuhi pravci za starostnike, je pa vsekakor varuh pravic bolnikov in morda bi sem sodil tudi vaš oče, ki je v domu – instituciji.
Vse dobro!
Helena Zevnik
Spoštovani,
hvala za vaš odgovor in lepe želje.Na žalost sem vse, kar ste svetovali že poskusila.Oče vztrajno misli,da je še vedno doma in psihiatrinja mi je svetovala naj mu ne močno nasprotujem.Prav tako je predpisala dodaten nadzor nad hranjenjem, vendar se to ne izvaja.Seveda mi zagotavljajo,da ga kontrolirajo in pomagajo,osebno pa sem večkrat videla,da je sedel za mizo tudi po 2 uri za posamezen obrok.To ga popolnoma izčrpa.Ker ima tudi probleme z govorom,ne more sam prositi za pomoč.Poleg praznih obljub,v domu ne dobim dodatne pomoči.
Še enkrat bi vprašala ali je normalno in dopustno,da imajo samo tri obroke hrane?
Drugod sem slišala,da jih imajo 5.
Vnaprej hvala za odgovor
POzdravljeni!
Zdrava prehrana vsebuje pet obrokov, kar se svetuje vsem ljudem ne le starostnikom. Za njih pa je to še bolj pomembno, ker tudi ne morejo uživati takšnih količin hrane naenkrat. Ponekod jih imajo 5, tudi odvisno kako jih servirajo. Včasih že ob kosilu, pa jih stanovalci pojedo kadar želijo (jogurt).
Svetujem vam, da se pogovorite z osebjem in razmislite kaj bi se dalo narediti. Vendar ne bodite agresivni ali obtožujoči, ker lahko vzbudite samo negativni odziv. Vse to pa bo občutil vaš oče.
Vse dobro!
SPOŠTOVANA GOSPA – MATI TEREZA!
TUDI JAZ SEM IMELA MAMO V DOMU IN SEM JIH MORALA STALNO OPOZARJATI NA ČISTO BANALNE ZADEVE!
ŠLA SEM V SPOR Z NJIMI IN PRAVDO TUDI DOBILA!
MAMA JE BILA TOTALNO NEPOKRETNA, DEMENTNA S PLENICAMI!
DOBIVALA JE UMETNO HRANO PO SONDI, KI PA SO JO DODATNO ZARAČUNAVALI, ČEPRAV NI DOBIVALA NIČ
DRUGEGA! REČENO JE, DA JE LE TA DRAGA IN V ZAČETKU SO MI ZARAČUNAVALI 930 SIT NA DAN
D. TOOT Z ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO RS, MI JE DEJAL, DA JE TA HRANA OSNOVNA, KER PAČ
NE DOBI NIČ DRUGEGA, RAZEN ČAJA. PRITOŽILA SEM SE NA MINISTRSTVO ZA DELO, DOM IN SOC,
ZADEVE IN SO MI HRANO PO SONDI ZNIŽALI NA 178 SIT. V DOMOVIH TO TRETIRAJO KOT DODATEK, KI DANES ZNAŠA OKOLI 0,88 EUR.TO JE VELIKO MANJ, KOT SO JO MENI ZARAČUNAVALI! ŽIVELA SEM V LJUBLJANI, MAMA JE BILA V DSO NA JESENICAH IN KO SEM PRIŠLA V DOM V ČASU VEČERJE, SEM BILA
PRIČA, KO JE STREŽNICA ODNESLA NEDOTAKNJEN PLADENJ S HRANO, KER SE JI NI ZDELO POTRUDITI SE
IN JO NAHRANITI, KER MAMA SAMA NI ZMOGLA, ZARADI KAPI IN DEMENCE – SE NI MOGLA POVLEČI ZASE
IN JE BILA POPOLNOMA ODVISNA OD DRUGIH! V DOMU ME NISO MARALI, KER SEM JIH OPOZARJALA NA TO
KAR SAMI NISO VIDELI!! IMELI SO OBHODE OB DOLOČENIH URAH, VEČERJA, PREVIJANJE, NEGA – SICER
PA SO VSI SKUPAJ TIČALI V ČAJNI KUHINJI, KJER SI JIH NAŠEL, ČE SI JIH POTREBOVAL!
oBSTAJA VARUH BOLNIKOVIH PRAVIC – TO SO IMELI V MARIBORU – SLIŠALA SEM, DA JE SEDAJ TUDI V LJUBLJANI!
TUDI JAZ SEM SE PRITOŽILA – BILA JE VARUHINJA GA. ŽEZLINA V MARIBORU, A JE DEJALA, DA POKRIVA LE PODROĆJE MB!
V PRAKSI V DOMOVIH SO IMELI PASIRANO HRANO, A JE TO VEČ DELA IN ZAMUDNO – HRANO PO
NAZALNI SONDI /CEVKA SKOZI NOS/, KAR JE ZELO MOTEČE, MOJA MAMA SI JO JE VEČKRAT IZPULILA,
Z ROKO S KATERO JE ŠE MALO MIGALA!
POZNEJE SO IZVADLI MANJŠO OPERACIJO – IN UVEDLI GASTRO STOMO – HRANJENJE V ŽELODEC!
KO JE BILA MAMA NA INTENZIVNI NEGI V BOLNICI JE UMETNA HRANA BILA OBEŠENA NA STOJALO IN JE
ZELO POČASI TEKLA, KOT INFUZIJA. V DOMU PA SO SESTRE UMETNO HRANO ZMEŠALE S 1/2 LITRE
ČAJA IN GA NAENKRAT VLILE V NOS, ALI PREKO CEVKE V NOSU – PO TEM JE BILO MAMI POGOSTO SLABO IN SO MI VEDNO GOVORILI, DA BRUHA – KAKO LE NE BI?
BOLJŠE JE BILO, KO SO JO HRANILI V TEBUH!!
MOJA MAMA JE ŽAL ŽE POKOJNA LETA 2005 – A BI BILA VELIKO PREJ, ČE SE NE BO JAZ BORILA ZANJO!
TOLIKO OD MENE SPOŠTOVANA GOSPA IN PRAV LEP POZDRAV!
pOZDRVALJENA G.GORSKAROZA,
Hvala za vaše pisanje, čeprav so me vaše iskušnje zelo potrle.Oskrbovanec,ki je nebogljen(zato je tudi v domu) se mora sam bori proti celi instituciji, in seveda ne more zmagati.Zmaga v tem primeru bi bila samo dostojno življenje do smrti. Kaj je to res preveč pričakovati od institucije, ki je temu namenjena in ki jo presneto veliko plačamo? V mojem primeru govorimo o nadstandardnem domu,ki pa ne more zagotoviti niti da oskrbovanec ne shira.
Najbolj me moti njihovo vztrajanje,da so vse naredili in da vse poje.Istočasno mi pa ne dajo niti jedilnega lista z izračunanimi kalorijami,da bi to dala preučiti kakšnemu nutriziunistu.
Koliko čase se bom mogla vsaki dan boriti za najbolj osnovne stvari? Ve se,da je sociala na nizkem nivoju,vendar kaj tudi če dodatno plačaš,ne dobiš več?
Moja slaba vest,da sem obsodila očeta na shiranje,se iz dneva v dan veča.Koliko časa bo še zdržal?
Samo to bi rada napisala. Moj oče je v Domu (nadstandardni), ker pač žal v javnem zavodu še nisem prišla na vrsto. Mesečno znaša 1.200 EUR. Ampak žalostno, da je v tem domu več lačen kot sit. Da o pijači sploh ne govorim, popolnoma dehidriran. Prosila sem, če mu lahko pri hranjenju pomagajo, pa pravijo, da ne, ker ima še vedno eno roko dobro.
Samo to sem hotela povedat,