Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija dolgotrajna zaprtost nosu

dolgotrajna zaprtost nosu

Spoštovani, seveda ne vem, kako naj to sploh imenujem, zato bom na kratko opisala:

_lani zgodaj spomladi sem začela opažat slabšo prehodnost nosnic… nekako tako, da nisem mogla povsem vdihovat skozi nos
_pomladi, poleti se mi je nos tako zaprl, da me je ponoči zbujalo. začela sem si pršit z raznimi pršili (olynth, septanazal.. itd).
_po uporabi pršil se mi stanje izboljša za par ur.
_jeseni mi nekaj časa ni bilo treba pršit v nos tako pogosto kot poleti, pozno jeseni in zdaj pozimi pa si spet pršim v nos (z operilom) in se spet zbujam ponoči, ko se mi nos zapre… tudi po pršenju nos ni povsem prehoden
_nič se mi ne cedi z nosa, včasih se mi solzijo oči na zraku zunaj. Ko zjutraj pihnem v robček, so v njem sledi krvi… pikice

Saj razumem, da ste zdravniki preobremenjeni, da delate po svojih močeh in še čez, zato niti ne hodim v ambulante, če ni nujno, dokler pač lahko prebolim zadeve samo po sebi. Ker pa se mi to vleče že dolgo in ker sem od tega utrujena, me zanima, kaj naj naredim.

Ps… ker že tako dolgo nisem bila v ambulanti, se je vmes moja osebna zdravnica upokojila. Bi morala najprej najt os. zdravnico ali kakšen je postopek glede rešitve problema z nosom? Če še ne grem nekaj časa, bo to kakšen hujši problem?
Bom zelo vesela, če mi sploh ne bi bilo treba nikamor in da se bi nos sam od sebe odmašil.

Za vaš odgovor in čas bom hvaležna. Lep pozdrav
Vesna

Spoštovani,

opisujete znake kroničnega rinitisa – lahko je alergijski ali je vzrok kaj drugega. Žal pa imate zaradi zlorabe dekongestivnih kapljic zdaj še medikamentozni rinitis – z zdravili povezan rinitis.
Takoj in popolnoma opustite dekongestivne kapljice. Če boste z njimi nadaljevali, bo čedalje slabše.
Lahko začnete uporabljati nosni kortikosteroid 2×2 vpiha v nosnici (pršite na stran – proti očesu). Dobi se tudi brez Rp.
Če ne bo bolje, vam lahko nos odmašimo tudi kirurško – najprej z radiofrekvnečno ablacijo. Dogovorite se pri ORL pregledu.
Če se je vaša zdravnica upokojila, ste avtomatsko prišli pod novega zdravnika.

Za spremljanje kontrole vašega alergijskega rinitisa (in astme) priporočam, da začnete z uporabo brezplačne aplikacije MASK air https://www.mask-air.com/
(nastala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, WHO), ki je od marca 2020 že na voljo tudi v Sloveniji.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close