Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dolgotrajna rahla vročina, bezgavke, mononukleoza

dolgotrajna rahla vročina, bezgavke, mononukleoza

Pozdravljeni,

skoraj 6 letni sin je konec maja imel diagnosticirano mononukleozo. Imel je povečane bezgavke (sploh ena na vratu je bila zelo velika), vročino do 38C, boleče grlo, bil nekoliko bled in občasno čez dan rahlo utrujen (ni bil utrujen cel dan), povečane vranice menda ni imel, oziroma je zdravnica ni tipala. Mono test je pokazal sveža protitelesa proti EBV. Po 14 dneh se je stanje umirilo, ima pa vse od takrat (torej že 7 mesecev) rahlo povečano temperaturo (večinoma 37-37,2C, občasno pride tudi do 37,4C, ampak mogoče ima takrat hkrati še kakšno virozo), poleg tega mi vse od takrat odgovori, da ga boli grlo in trebušček. Naj poudarim, da mi sam od sebe čisto nič ne omenja grla in trebuščka, samo če ga jaz izrecno vprašam, če ga bolita, mi to potrdi, tako da sklepam, da je bolečina blaga, ker bi mi sicer najbrž tudi sam kaj pojamral. Ima tudi še vedno povečane bezgavke na vratu (tista ta največja je nekoliko manjša kot je bila na začetku mononukleoze, ampak še vedno velika vsaj za kakšno češnjo, poleg te sta še vsaj dve dokaj veliki, ostale pa za večji grah, jih je pa na vratu tipati veliko), bezgavke ima rahlo povečane tudi v dimljah (kot male grahke). Ima tudi kronično povečane mandlje. Je tudi nekoliko bled in pod očmi ima rahle kolobarje. Sicer je živahen in apetit ima zelo dober. Naj še omenim, da je oktobra prebolel dve streptokokni angini (potrjeno z brisom), ki sta morda tudi dodatno prispevali k bezgavkam. Bezgavke ima sicer dokaj povečane že odkar je v vrtcu (torej že dve leti in pol), zadnje mesece pa jih tipam več kot prej (upam da je razlog samo v tem, da je imel mononukleozo in angine). Naj še omenim, da je lani marca sin imel obdobje, ko so se mu delale petehije – takrat sva bila poslana na infekcijsko, kjer so mu naredili natančne teste krvi, pa je bilo vse bp. Petehije so se mu čez dva meseca nehale delati in od takrat jih nima več (nazadnje jih je imel konec aprila). Pa še to bi omenila, da je na videz precej suh (pri 119cm ima 19,5kg), sicer sumim, da zato, ker zadnje čase zelo pospešeno raste.
Mene vse skupaj zelo skrbi (predvsem ta dolgotrajno rahlo povečana temperatura in dolgotrajno rahlo boleče grlo, povečane bezgavke, pa bledica in rahlo zatemnjeni kolobarji pod očmi). Je možno, da bi bilo to še vedno od mononukleoze? Zelo me skrbi, da ni kakšna levkemija ali limfom.  Na pregledu krvi sva bila nazadnje konec novembra (torej mesec in pol nazaj), pa je zdravnica samo rekla, da kri kaže na virozo in da ima najbrž zato take bezgavke in rahlo vročino (žal mi je, da nisem vprašala za točne vrednosti levkocitov in ostalih parametrov, ampak očitno niso posebej izstopali, ker bi zdravnica opazila). Meni pa se zdi, da to traja že res dolgo, razen če je še vedno od mononukleoze. Bi se levkemija pokazala že na osnovnih testih krvi? Je možno, da bi imel otrok levkemijo in bil kljub temu zelo živahen (ali niso bolniki ponavadi bolj utrujeni)? Kakšni so ponavadi znaki levkemije pri otrocih razen povečanih bezgavk? Ne bi ga rada po nepotrebnem mučila s kakšnimi invazivnimi testi kot je punkcija bezgavk, hkrati pa me zelo skrbi.

Najlepša hvala vam za odgovore

Malo verjetno je, da bi bile težave povezane z mononukleozo, ki jo je prebolel že kar nekkaj časa nazaj. Ima pa ponavljajoča vnetja mandljev in možno tudi je, da kakšno angino preboli brez kliničnih znakov (brez vročine, mogoče nekaj bolečin pri požiranju, kar mine v nekaj dneh, pa ne gremo za tem, da pravzapšrav preboleva angino). Morda bi bilo dobro, da otroka pregleda specialist ORL in oceni stanje.
Bezgavke, ki jih opisujete, niso pretirano povečane, lahko rečemo, da so tipne, vendar ne povečane. Pri kroničnih vnetjih v žrelu (npr. ponavljajoče angine) je to pogosto.
Levkemije otroškega obdobja so takšne vrste, da bi jih zagotovo prepoznali po izjemno zvišanem številu levkocitov ali sumljivi krvni sliki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close