dolgo spanje
Draga Karmen,
pravkar sem odkrila ta forum in sem cisto navdusena nad Vasimi prijaznimi in izcrpnimi odgovori. Tudi sama imam nekaj vprasanj.
Rodila sem pred 7 tedni s carskim rezom. Nasa mala princeska je imela ob rojstvu le 2610g, dober mesec dni kasneje pa ze 3100g.
Sprva sem imela velike tezave z dojenjem, saj nisem imela mleka. Morala sem dodajati adaptirano mleko 1x ali 2x na dan. Po cca mesecu dni se je dojenje uredilo in sedaj se samo se dojiva. Sedaj pa k mojim vprasanjem.
1. Dojim 10 minut na vsaki strani, kot so mi rekli v porodnisnici. Je to v redu?
2. V koliksnem casu se obnovi mleko v dojkah, saj se vcasih ponovno dojiva ze po pol ure ali po eni uri.
3. Odvaja redno, vcasih manj, vcasih vec – blato je vcasih gorcicno rumene, vecinoma pa zelene barve, veckrat tudi bolj vodeno. Je to normalno?
4. Hrani se zelo neredno – vcasih se dojiva ponovno po eni uri, drugic spi tudi 5 ali 6 ur. Tudi cez dan vcasih spi po 4 ali celo 5 ur (racunajoc od zacetka dojenja). Vceraj je imela celo popoldne krce, ko je zaspala (ob 21.20) je spala do 4.40 – dojili sva se nazadnje ob 20h. To se mi zdi malo predolgo spanje – naj jo ponoci zbujamo za dojenje, na koliko ur? Problem pri zbujanju je tudi ta, da noce jesti, saj kar zaspi nazaj. Ne pomaga ne previjanje, ne nobena druga stvar. Prosim za nasvet kako je z dnevnim in nocnim dojenjem, na koliko ur je nujno otroka podojiti. Prvi mesec smo jo podnevi zbujali na 3 ure, sedaj jo vecinoma pustimo spati. Podnevi jo se kdaj zbudimo za dojenje, ponoci vecinoma ne.
5. Se vprasanje glede moje prehrane. Veckrat jo napenja in pediatrinja je zato odsvetovala svezo zelenjavo (tudi nekatero kuhano – strocnice, spinaco) in sadje (npr. banane se mi ne zdijo tezke, so OK za mojo prehrano-kaj pa ostalo sadje), morske ribe in sedaj se kravje mleko in mlecne izdelke. Sama nisem sicer opazila vecjih razlik v napenjanju glede na mojo prehrano, zanima pa me kaj se na splosno odsvetuje – katera vrsta hrane, katere vrste zelenjave, katero sadje. Menim, da tudi sama potrebujem vitamine in beljakovine in s tako enostransko prehrano je to tezko zagotoviti.
Postavila sem Vam kar precej vprasanj, upam, da ne prevec! Za odgovor se Vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,
Natasa
Draga Nataša,
zelo sem vesela, da sta s hčerko uspešno prebrodili težave pri dojenju in se sedaj lepo dojita.
Pa pojdiva kar lepo po vrsti…
1. Ne. Omejevanje dojenja ni potrebno oz. celo ni priporočljivo. Nekateri dojenčki (kot tudi odrasli) jedo dalj časa, nekateri manj. Dojenčka pustimo pri dojki toliko časa, dokler aktivno sesa in požira. Nato zamenjamo stran (če je potrebno). Tako bomo zagotovo poskrbeli, da bo dobil dovolj zadnjega mleka.
2. Mleko se v dojkah ne obnavlja. Mleko v dojkah nastaja SPROTI. Dojke niso lončki, kamor naj bi se moralo mleko nateči, zato čas MED podoji sploh ni pomemben. Priporočam vam, da preberete:
3. Blato vaše deklic je popolnoma normalno za dojenega otroka. Če je blato zelo temno zelene barve in zelo vodeno, je možno, da deklica popije preveč prednjega mleka. Tudi podatek o krčih spodaj pravi, da je temu tako. Temu se izognete tako, da jo pustite na prvi dojki tako dolgo, dokler aktivno sesa (nekateri otroci tudi pol ure), šele nato zamenjajte stran dojenja.
4. Dojeni otroci jedo ko so lačni. Dojeni otroci ne potrebujejo urnikov in natančnih obrokov. Poleg tega se dojeni otroci ne dojijo samo zaradi lakote. Lahko so tudi žejni (takrat se dojijo krajši čas in popijejo le prednje mleko) ali potrebujejo mamino bližino za cartanja. Prav je tako, saj dojenje ni namenjeno samo hranjenju.
Prebujati? Če lepo napreduje pri teži in razvoju, ni potrebno. Otroci potrebujejo spanje, saj se v spanju izloča rastni hormon. Ko pride do poskokov v njihovi rasti, pokažejo povečano potrebo po hrani – s pogostejšim dojenjem. Prav je tako.
Na koliko ur je treba otroka dojiti? Draga Nataša, pri dojenju ne potrebujete ure. Dojite svojo deklico, kadar ona to želi. Vem,da je to malce težko sprejeti, vsaj pri prvem otroku – tudi sama sem bila hudo analitična in sem imela občutek, da če nadziram dolžino in količino hranjenj, da vem, koliko otrok res dobi. Kako boste torej vedeli, da vaša dojenčica dobi dovolj mleka? Opazujte pleničke (po domače povedano: kar gre noter, gre tudi ven), dojeni otroci naj bi imeli vsaj 5-7 polulanih pleničk in v prvih 6. tednih vsaj dve pokakani. Dobro je tudi, da otrok PRIDOBIVA na teži in se vidno lepo razvija ter raste v dolžino.
5. Doječa mati lahko uživa vso hrano, a zmerno. Če ima dojenček kolike pa odsvetujemo le kravje mleko in izdelke iz kravjega mleka in najpogostejše alergene. Pediatrinja vam je odsvetovala alergene, zato morda predvideva, da je vaša deklica na katero od teh živil lahko preobčutljiva. Ali imate v vaši družini kakšno zgodovino alergij? Včasih matere poročajo, da so imeli dojenčki težave, kadar so same jedle hrano, ki njih napenja, toda znanstvene raziskave so te povezave ovrgle. Če je mati na dieti, se rezultati pokažejo v naslednjih 14 dneh, ko se alergeni izločijo iz njenega telesa. Vaše telo je v nosečnosti pripravilo zaloge za dojenje, zato ne skrbite, če je vaša prehrana bolj enostranska. Priporočam vam, da si preberete tudi nasvete na naslednjih straneh, kako se prehranjevati, če je mati na dieti:
Draga Nataša, prav nobeno vprašanje ni preveč in z veseljem odgovorim na vsa.
Pozdravljeni!
Tudi pri mojem sincku je podobna situacija.
Porod je bil sicer dolgotrajen, vendar se je na koncu izteklo vse lepo in smo dobili zdravega fantka, tezkega 3810g. Svojo porodno tezo je pridobil nazaj ze drugi dan v porodnisnici, tudi sedaj, ko je star 9dni, je svojo tezo povecal na 4100g.
Dojimo se od 10-15x na dan. Sicer zadnje dni bolj 10x, ker res veliko spi. Predvsem ponoci. Zato bi tudi jaz imela nekaj vprasanj.
1. Cez dan se v roku ene ure vcasih podojimo tudi 3x, sesanje je kratkotrajno, zato ga je treba veckrat primakniti k dojki. To predvidevam po sesanju rokic in iskanju z ustki, ki so mocno odprta in se pogosto prisesajo mozu na roko. Pri dojenju ga res nocem omejevati, saj sva oba vesela da tako lepo napreduje. Je to ok?
2. Druga zadeva pa je ta, da ponoci spi minimalno 4ure. Tudi 5. Zato se v strahi zbudim in vidim koliko casa je ze poteklo od nazadnjega podoja ter ga zacnem buditi. Seveda mu to ni oo, najprej traja vsaj 15min da ga prebudiva, s tem pa vzbudiva slabo voljo in jok. Potem se ravno tako krega z dojki in se noce prisesat. Ko le uspe, se podoji in spet zaspi nazaj za dolge 4ure. Ali je sploh potrebno to zbujanje in dojenje na toliko in toliko casa? Ne bi bilo bolje da pustim, da se sam prebudi, ko bo zacutip potrebo po dojenju?
3. Dva dni nazaj smo priceli z dajanjem Oleovita ter probiotikov BioGaia. Pred tem je imel pokakanih plenic zagotovo 7-9 na dan, plus se nekaj polulanih. Blato je ok. Sedaj pa se je kakanje zmanjsalo na 2plenicki na dan, polulanih pa je se vedno 5-6. Bi znalo dodajanje vitaminov kaj vplivati na samo konsistenco odvajanja?
4. Dogaja se tudi, da ga vcasih po podojih zelo tezko uspavava. Se je ze zgodilo, da je trajalo 3-4 ure pozibavanja in ujckanja. Mi lahko kaj svetujete tukaj? Tudi ce sem ga vmes hotela podojiti, ali se ni hotel prisesati ali pa se je kratek cas podojil, potem pa zopet nazaj v cujece stanje.
5. Na konickah bradavic so se mi pojavile bele lise. Dojenje me boli cisto na zacetku, ko pricne sesati, potem je ok. Da bi bilo kaksno glivicno obolenje mi ne zgleda, po napisanem na forumih. Je mogoce da je pac razbolelo meso oz da so se naredili mali zulji?
6. Imela sem res hud naval mleka, vsako noc sem morala pod tus in si iztisniti odvecno mleko, ker je bila napetost prehuda. Potem pa se je to pocasi umirilo in so dojke mehke. Je to ok? To pomeni da imam se vedno dovolj mleka? Res me skrbi da ga ne izgubim….
Najlepsa hvala za vse odogovore!