Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojenje samo ponoči in usihanje mleka

dojenje samo ponoči in usihanje mleka

naš bi se dojil tudi čez dan, pa smo opustili dojenje čez dan zaradi vrtca. Običajno je zaspal ob dojenju, to pa v vrtcu pač ni možno. Pravzaprav je kar dobro prenesel, samo sedaj pa je ponoči mleka premalo. Nekatere pravijo, da se telo prilagodi, moje pa se kar noče. Če si čez dan mleko ne iztiskam, ga tudi ponoči ni. Se mi zdi, da je ponudba vedno manjša. To pa nobenemu od naju ni všeč.
Kakšen nasvet?

Jana pozdravljena!

Kako dolgo je vaš otrok v vrtcu? Predvidevam, da pet dni? Koliko je star otrok – ker je velika razlika, če je dete staro 10 mesecev ali če je staro 18 mesecev? Koliko je še nočnega dojenja? V kolikšnem času sta prešla iz celodnevnega samo na nočno dojenje? Je bil prehod postopen?
Ponudba – povpraševanje (P-P) včasih potrebuje kakšen teden ali dva, da se ustali.

Škoda, ker ste opustili dnevno dojenje zaradi odhoda v vrtec. To namreč sploh ne bi bilo potrebno, kar vam lahko potrdijo številne matere, katerih dojeni otroci brez problemov obiskujejo vrtec. Matere jih dojijo zjutraj, nato takoj po prihodu iz vrtca, po potrebi in želji še popoldan, zvečer in še ponoči. Večina otrok kaj hitro sprejme dejstvo: »mama tukaj = dajmo se dojit« in obratno »mame ni = prav, pa mi dajte že tisto skodelico«, tudi če se doma še vedno uspava le z dojenjem.

Ne vem, ali vi želite obdržati samo nočno dojenje in dnevno popolnoma opustiti ali bi vi in vaš otrok rada nadaljevala z dojenjem morda tudi podnevi? Če bi rada nadaljevala, ga brez skrbi dojite zjutraj, pred odhodom, popoldan in zvečer (morda se bo na ta račun zmanjšal še število nočnih obrokov). Tako bo zakonu P-P najlaže ugoditi.

Če želite dojiti samo ponoči, bo v prehodnem obdobju (dva do štiri tedne) potrebno mleko iztiskati tudi preko dneva, še posebej če je bil prehod samo na nočno dojenje zelo hiter. Dovolj bo, da boste iztisnili le nekaj malega mleka na približno 4 ure, tako da vi ne boste imeli težav z zamašenimi mlečnimi vodi in da je laktacija neprekinjena.

Dojke se vedno prilagodijo ponudbi in povpraševanju, tako se nekateri otroci morda dojijo le še 1x dnevno, pa je mleka še dovolj. Res pa je, da se “hitrost” izteka upočasni… To opažajo tudi matere, ki gredo v službo in kljub daljši odsotnosti od otroka lahko uspešno dojijo še naprej, le “urnik” je drugačen…

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hvala za odgovor.
Ja, dete je bilo v vrtcu 5 dni. Ker smo se dojili še čez dan, in tudi zaspali pravzaprav vedno z dojenjem, so nam v vrtcu svetovali, da naj poskusim tako, da dojim samo ponoči. Prehod je bil zelo hiter – 1 teden pred vstopom v vrtec. Prej smo se dojili podnevi še nekako 3x. Mali je ta način dosti lažje sprejel, kot pa odvajanje, ki sem ga prej poskušala. Če je positnaril, sem ga pestovala, pa seveda dovolj je moral imeti druge hrane. Včasih smo mu dali moje mleko iz stekleničke ali kozarčka.
Dojili bi se še kar nekaj časa – če bo le šlo. Aja, stari smo 1 leto.

New Report

Close