dojenje po želji
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Imam sina starega skoraj tri mesece in se dojiva. Zdravnica je rekla, da se morava dojiti na tri ure in ne manj. Moj sin pa zahteva hrano včasih tudi že po eni uri in pol. Pri dojenju navadno zaspi, tako da se podojiva le na eni strani.
Ali naj ga dojim kolikor in kadar on hoče ali se naj držim zdravničinega navodila in če se naj držim, kako naj se na to navadiva oziroma kaj naj naredim ko hoče jesti? Kako ga naj navadim na to, da bi sepodojil na obeh straneh?
Pa še eno vprašanje, ki verjetno ne spada v to rubriko, pa vseeno. Sin se že tri dni ni pokakal. Poskusila sem tudi s sladkanimi kamilicami pa še vedno ni nič, ga a zelo napenja in trudi se, da bi se.
Za odgovore najlepša hvala.
Bojana
Jaz bi odgovorila samo na tole: Kako ga naj navadim na to, da bi sepodojil na obeh straneh?
Morda bi pomagalo, da ga sama prestaviš na drugo dojko. če je recimo vajin podoj na eni dojki dolg 10 min, ga po 5 minutah prestavi na drugo dojko. S prestavitvijo se bo prebudil in potem z veseljem jedel.
Moja se zbudi prej kot v 3 urah, če se pri zadnjem podoju ni dovolj najedla.
Ostalo pa ti ne vem svetovati.
Bojana,
Upoštevaj otroka, ti najbolje veš, kaj hoče, in on najbolj ve, kdaj je lačen, ne njegova zdravnica. Tudi če se podoji le na eni strani, je to po mojih izkušnjah čisto OK. Res pa je, da tudi ko otrok že spi na dojki, včasih, če ga prestaviš na drugo, vseeno začne sesati in morda tudi zelo lepo poje “vse” na tej strani. Poskusi, če pa ne bo hotel, pa nič. Bo sam “povedal”, kdaj bo spet lačen, pa tudi na obeh straneh hkrati se bo dojila čez čas, prav gotovo.
Kakanje? Moj petmesečnik je že konec prvega meseca kakal samo vsake tri dni, pa še vedno tako. Včasih dva dni, včasih celo vsak dan, včasih pa mine tudi štiri dni. Mislim, da ima vsaj otrok svoj ritem. Ker ne kaka s težavo, se ne obremenjujem s tem. Včasih se pa tudi prej (recimo pri dveh do treh hranjenjih prej, preden mu uspe) napenja in punka včasih celo cel dan ali dva. Posebej zadnjič, ko sem jedla kostanj. Tudi odvisno, kaj ste vi jedli. Ali se res zelo matra? Potem bi se najbrž morali posvetovati še z zdravnikom. Če pa se nekoliko napenja, potem morda samo malo bolj skrbno izbirajte svojo prehrano, pa bo.
Jaz se sicer še živo spomnim, kako paniko sem zganjala ko nekrat samkrat moj prvi dojenček ni kakal tri dni. In to zato, ker so mi nekje rekli, da je tri dni pa res skrajna meja. Pa ni tako.
Mojca
Bojana, po mojih izkušnjah so zdravniki včasih sila togi. Da ne govorim o sestrah. Tudi meni so svetovali že vsega vraga, od tega, da otrok ne sme biti več kot pol ure na dojki, ker “se bo razmočila bradavica”, do tega, da naj dam dodatek, ker “neprestano gor viset pa vam ja ne more”. Pa da moram “zdaj pa že res” dajati čajček … Pa sem jo dojila (po nasvetih Karmen seveda), kadar in kolikor je hotela, pa se je mleko prilagodilo njenim potrebam v dveh dneh. Mi je pač dva dni “nonstop gor visela”, pa je možek skrbel zame in za stanovanje, jaz pa za bebico. Zdaj se že 4 mesece samo dojiva. In to vsakič samo na eni strani, nikoli na obeh. Če gre tako že nekaj mesecev, verjetno ni nič narobe.
Glede kakca pa Karmen pravi, da dojeni otroci kakajo ali vsak dan ali enkrat na 10 dni. Jaz sem poskusila z grozdnim sokom, pa tudi ni bilo drugega efekta, kot da je polivala še huje kot ponavadi … Zdaj pa tudi ni kakala že 14 dni, pa tudi jaz ne vem, kaj bi …
Moja babica pa je rekla, da kamilice sušijo, ne pa spodbujajo prebavo. Ne vem.
Veliko veselja ob dojenju, pa poslušajte srce in verjamite vase!
LP,
M.
Draga Bojana!
Naj te spodbudim, da že sedem mesecev polno dojim sina in sicer en obrok na eni dojki in naslednji obrok na drugi dojki. Tako že od prvega dneva in še do danes. Pa zelo lepo napreduje, pri dveh mesecih je imel 6,6 kg, danes pa ima 10,5 kg.
Tudi odvajanje blaga se zelo spreminja. Do štirih mesecev je kakal vsaj trikrat dnevno, nato pa naenkrat na 5 do 6 dni. Sedaj ko jeva še malo druge hrane, pa spet tudi do dvakrat dnevno. Zelo različno. Pravijo, da je normalno od tega da otrok kaka do 8x dnevno ali 1x na osem dni.
pozdrav,
Natasa
Draga Bojana.
V dojenju naših otrok matere opažamo veliko individualnih razlik, zato ni možno zagotovo in natančno predpisati, kako dolgo, na koliko časa in kako naj se dojenčki dojijo. Ali kdaj morajo prespati celo noč, kdaj sedeti ali hoditi,… Vzorci dojenja se med otroci močno razlikujejo in vzorec, ki popolnoma ustreza eni materi, drugi nikakor ne ustreza. Poleg tega se vzorec dojenja spreminja tudi pri enem samem dojenčku. Zdrav dojenček, ki lepo napreduje in se razvija ter dobro sesa pri prsih, si sam ustvari vzorec dojenja, ki najbolj ustreza njemu. Ko dojenčki rastejo, rastejo tudi njihovi želodčki in tisti, ki so se dojili neredno in zelo pogosto počasi vzpostavljajo daljše intervale med dojenji. In obratno, tisti, ki so se že dojili redno in previdljivo – nenadoma popolnoma zamešajo urnike.
Dojeni otroci ne potrebujejo reda in urnikov. In tudi če že imajo red, ga kaj hitro spreminjajo. To pa zato, ker dojenje ni samo akt hranjenja. Če otrok potrebuje dojenje – si ga pač vzame. In zakaj točno na tri ure? Ljudje smo si različni, nekateri jemo pogosteje, nekateri manj, nekateri več – zakaj bi bili dojenčki drugačni. Ali vi tudi jeste točno na tri ure in pijete točno ob uri ali takrat, ko ste lačni ali žejni. Se cartate pri možu točno na tri ure? Predvidevam, da ne. Triurno hranjenje prihaja iz sistema hranjenja po steklenički, kjer je sesanje stekleničke res in samo – hranjenje in se na tak način omeji, da dojenčki niso predebeli. Pomembno je, da na dojenje ne gledamo le kot izrecno na akt hranjenja otroka. V dnevih, ko kurimo v stanovanjih se dojenčki tudi pogosteje dojijo, a krajši čas – na račun žeje. In tudi potreba po materini bližini (manjkajoči četrti trimester) tudi ni zanemarljiva. Osebno menim, da nima smisla dojenčku postavljati reda in urnikov, zakaj pa? Če je lačen, žejen ali če potrebuje vašo bližino – si to pač vzame in nam to pove – s svojim jokom.
Kako torej, če boste otroku postavili red, kaj vmes? Hm, tukaj bi lahko bila sedaj malce zlobna in vam odgovorila, da povprašajte zdravnico. Ampak, saj ni moj namen tu, da sem zlobna in da prelagam na druge, zato vam lahko povem, da mamice, ki želijo imeti daljši premor med dojenji to počenjajo na različne načine, bolj ali manj sprejemljive. Ponavadi eden od starev otroka nosi v naročju, mu prepeva in ga poskuša zamotiti na druge, rpijazne načine. Vesela bom, če se bo oglasila kakšna mamica in povedala, kako ji je to uspelo. A odgovori »pusti otroka jokati«, »dajte mu dudo« ali »dajte mu stekleničko s prilagojenim mlekom« na tem forumu niso dovoljeni, he, he…
Zakaj želite ali menite, da bi se dojenček moral dojiti na obeh straneh? Ali mislite, da bo potem imel med podoji daljši interval? V prehodnem obdobju je prej možno celo nasprotno, če se bo krajši čas dojil, a na obeh dojkah, bo popil več prednjega mleka in posledično lahko slabše napreduje pri teži.
Tako kot se razlikujejo otroci, se razlikujemo tudi matere. Nekatere dojijo pri enem podoju iz ene strani, nekatere iz obeh dojk, nekatere pa kakor pač pride… Dojenje na eni strani dovolj dolgo (najmanj 15-20 minut)ima zelo pomembno prednost. Tako zagotovo vemo, da je dojenček dobil pravo razmerje prednjega in zadnjega mleka in s tem zagotovil telesne potrebe po tekočini in hrani. To pa zato, ker se sestava materinega mleka med samim podojem spreminja: dojenček najprej popije prednje mleko, ki ga je količinsko več, a je bolj vodeno. Ko se hranjenje nadaljuje, se količina maščob v mleku poviša, zmanjšuje pa volumen. Mleko tik pred koncem hranjenja je zelo bogato z maščobami.
Če pustite dojenčku, da sam izbere ali se bo dojil na eni strani (dovolj dolgo) ali tudi na drugi strani, ste lahko prepričani, da bo dojenček prejel pravilno razmerje med tekočino in maščobami.
Vedno mi postane vroče ko kaj takega prebiram.
O zdravnici zdajle ne bi , res ne.
Ti pa le vzemi v roke kakšno luštno literaturo (npr. Dojenje in materinstvo iz srca), že tale forum je res zakon, predvsem pa prisluhni sebi, otroku in ne daj se zmesti drugim, pa čeprav imajo pred imenom dr.
lep pozdrav in vse dobro
m.p.