Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Dojenje – nova zdravila

Dojenje – nova zdravila

Spoštovani,

diagnosticirali so mi Crohnovo bolezen, in sem dobila predpisano začetno terapijo:
Salofalk zrnca,3g/dan
Nolpaza 20mg (1x/dan za zaščito želodca, zjutraj na tešče)
Medrol, začetna terapija 32mg/dan prvi teden, potem pa vsak teden zmanjšanje doze po 4mg; kontrolo pri gastroenterologu imam predvidoma konec avgusta (tudi glede nadaljnje vzdrževalne doze).

V bolnišnici so mi rekli, da lahko še naprej dojim svojo hčerko, ki je stara 3 mesece.

Sama sem resnično v dilemi, ali res lahko hčerko še naprej dojim??
Resnično bi jo rada dojila (prvo hčerko sem dojila praktično do njenega 2 leta), vendar pa seveda ne za vsako ceno, če bi to pomenilo, da ji lahko s tem kakorkoli škodim??

Prosim vas za pomoč / informacije, ker sem res v dilemi, rada pa bi seveda naredila tako, da bo najbolje za mojo hčerko.

Oziroma, ali lahko vzamem zdravila zjutraj, takoj po podoju, potem pa naslednjo hranjenje dam po steklenički, in šele naslednje spet dojim (tako bi potem minilo okrog 6h od časa,ko bi vzela zdravila, do podoja)?
Ali je bolje popolnoma prenehati dojiti?

Hvala!!

LP,
Vali

Verjamem, da ste internistom povedali za dojenje in lahko sklepam, da so predpisali zdravila z uvidom glede dojenja. Načeloma velja, da le izjemno redka zdravila resnično niso združljiva z diojenjem in da se v mleko vsrka povprečno 9 ali 10% pri materi zaužitega zdravila.
Ker jemljete zdravila, ki so predpisana 1x dnevno (Nolpaza, Medroll, verjetno tudi Salofalk zrnca), imajo lle-ta daljšo razpolovno dobo in 6 ur po zaužitju zdravila glede prehajanje v materino mleko ne bo igralo nobene vloge.
Tveganja za dojenje med jemanjem prednisolona (metilprednisolona, Medrola):

Tveganje za dojenje med jemanjem pantoprazola (Nolpaza):

Tveganje za dojenje med jemanjem mesalazina (salofalk):

Za vsa tri zdravila je tveganje nizko. Prenehanje dojenja ni potrebno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close