dojenje namesto dudke?
Imam 6 tednov staro puncko, ki jo polno dojim in na tezi lepo napreduje (glede na pregled izpred dveh tednov). Prej se je dojila na 3-4 ure (ponoci spi celo po 5 ali 6 ur skupaj), zadnji teden pa se od zgodnjega popoldneva pa tja do polnoci doji vcasih tudi na 1 uro, zaspi za 15 minut, pa se spet zbudi… Jaz sicer menim, da imam mleka dovolj, me pa vseeno skrbi, da je lacna. Steklenicko z mlekom ali cajem zavraca. Ima kdo podobne izkusnje? Sumim, da me ima namesto dudke (tudi z dudko sem poskusila, pa jo pljune ven). A je prav, da jo nonstop “priklapljam”? Kaj pa naj naredim, saj sicer tuli?
Pa se nekaj – patronazna sestra mi je odsvetovala barvanje las med dojenjem – meni je to malo mimo… A se druge dojilje barvate?
Draga Sabina,
vidve se kar veselo”priklapljajta” še naprej.Dokler punčka lepo napreduje in je živahna si ni potrebno delati nobenih skrbi glede tega da dobiva premalo hrane. Tudi moja punčka se je, predvsem popldne, hotela bolj pogosto dojiti – prepričana sem, da se je na ta način tudi “crkljala”. Tudi sedaj, ko je vroče, ni potrebe po dodajanju čajev po steklenički – na začetku dojenja je mleko bolj redko, tako, da se lahko punčka tudi odžeja. Tudi duda ni potrebna – moja punčka je imela zelo močno izražen sesalni refleks, vendar sva se na začetku bolj pogosto dojili – in do danes,ko je stara 17 mesecev dude ne pozna.
Lep pozdrav
Se povsem pridružujem Nežinemu mnenju. Tudi jaz sem pri svojemu sinu, ki je zdaj star dve leti, ravnala popolnoma enako. Nikoli ni imel dude in nikoli ni pil iz stekleničke z dudo, pa ne, da bi mu jaz to preprečevala ampak ju je sam odklanjal. Tako tudi druge tekočine (čaja ipd.) nisem pri dojenju nikoli dodajala. Na začetku sem ga kar naprej “priklapljala” (tudi ponoči se je zbujal na eno uro ali maj), pa se je velikokrat tudi samo crkljal. In sva se crkljala. Pri sedmih mesecih mi je začelo primanjkovati mleka, ni več dovolj pridobival na teži in morala sem začeti dodajati. Ker je dudo na steklenički še vedno odklanjal, sem mu dala piti po tulcu, kar mu je ustrezalo. Kmalu zatem je začel odklanjati dojenje. Sem se sicer še trudila, ampak mi je kmalu povsem zmanjkalo mleka. Crkljava pa se še vedno veliko, predvsem zvečer. Daj svoji hčerkici ljubezen in toplino, ki jo potrebuje in uživaj v tem.
Lep pozdrav.
Andrea
Imam 10 dni staro punčko. Od začetka nimam težav z dojenjem, tudi mleka imam dovolj. Ima pa zelo močan sesalni refleks, ki se je pokazal 6. dan po rojstvu. Takrat se je hotela dojiti neprestano – neprestano je hotela sesati, kljub temu, da je bila sita. Ko sem jo imela na prsih že skoraj tri ure brez prekinitve (če sem jo odstavila se je drla) mi je sestra-takrat sem bila še v porodnišnici- rekla, naj si ne dovolim tega, da ji bo moja dojka duda.
Ko sem jo odstavila si je med dretjem tlačila rokice v usta. Takrat sem se odločila da ji ponudim dudico. In kakšno veliko veselje sem ji s tem naredila…Naenkrat je bil mir in bila je zadovoljna da lahko sesa.
Ob tem pa naj povem, da se še vedno normalno dojiva in da imava dudico le takrat, ko bi še sesala, ne pa kot tolažilno “sredstvo”.
Poskusila sem tudi z dudico, pa ji gre na bruhanje, ce ji jo dam v usta… Tudi moja hci ima izrazit sesalni refleks in tlaci rokice v usta, tako da dostikrat nisem cisto prepricana, ce je lacna, ali bi se samo crkljala… Zoprno je, da jo imam kar naprej na prsih, ker je potem stiriletna sestrica ljubosumna, saj zanjo ne ostane kaj dosti casa.
Dojenčki ne rastejo enakomerno, ampak imajo na vsake toliko časa tako imenovani poskok v rasti. To se zgodi približno pri 3, 6 in 12 tednih in 6 mesecih. Takrat otrok potrebuje več hrane, zato se neprestano doji, da si naredi “zalogo”. Seveda tega ne počne zavestno ali nalašč. Vse to traja dva ali tri dni, potem se stvari uredijo. Tudi moj sin ni maral dude, zato sva se veliko dojila, sploh prve štiri do pet mesecev. Zame je bilo neprestano dojenje lažje kot poslušanje “dretja”, pa tudi sama sem si zraven odpočila, ker sva se veliko dojila leže. Res pa je, da je moj prvi otrok in sem si to lahko privoščila. Ko bomo imeli drugega otroka, bom uporabljala štorkljo, da bo dojenček pri meni, jaz pa bom lahko s starejšim sinom. Poskusi s štorkljo, morda ti bo ustrezala. Otroka v štorklji lahko tudi dojiš.
Veliko veselja z obema otrokoma,
Tinka
Tudi z mojim Matejem sva se okoli te starosti dojila tako pogosto, tako če ne bi imela podpore mame ne bi zdržala. Potem pa se je sčasoma le umirilo. Flaške nikar ne dodajaj, ker potem otrok ne bo potem dovolj stimuliral dojko in boš mleka v resnici imela premalo. Osebno mislim, da pri tej starosti pač pride do hitrejšega razvoj in otrok pač potrebuje več hrna. LP