Najdi forum

Dojenje kup težav

Pozdravljeni!
Prvič vam pišem, saj se mi je pojavilo cel kup težav, ki jih ne znam rešiti. Se opravičujem za dolg in zmeden zapis.
Imam 3 tedne starega novorojenčka ter 5 let staro deklico, katero sem dojila polno do 2 meseca, ter delno do skoraj 4 meseca, saj mi je nato začelo primanjkovati mleka, zaradi stresnih okoliščin, katere so se pozitivno rešile.
Moje težave z sinčkom so se pričele že v porodnišnici. Porod je bil naraven in hiter, brez kakršnihkoli težav (prejela sem le proti bolečinsko injekcijo v zadnjico in predrli so mi mehur, popadki so bili moji). Rodila sem 8 dni čez rok. Fantek se je takoj po porodu prisesal na dojko in aktivno sesal. Prva težava se je pojavila 2 dan, saj so me pošteno bolele bradavice, tako da sem si pomagala z nastavki (katerih sem se hvala bogu po 10 dneh doma rešila – to je bila moja prva zmaga). Bradavice mi niso zakrvavele, fantek se pa lepo pristavlja ( v usta zajame večji del kolobarja, ki je kar velik).2 in 3 dan v porodnišnici, je fantku preveč padla teža (že več kot 10%, sedaj se ne spomnim točno koliko). Porodna teža je bila 3840g, najnižja je bila mislim da okoli 3400g. Istočasno je dobil zlatenico ter povišan crp, kar je pediatrinja pripisala preveliki izgubi teže. Takoj je prejel dodatek am vsak 2 obrok. Naj povem, da je na dojki zelo hitro zaspal in ga nisem na noben način mogla toliko zbuditi, da bi aktivno sesal več kot 2 minuti. Ponoči je podoj tako trajal 3 ure in to vsako noč. Meni se je od utrujenosti kar mešalo, saj je zraven neutolažljivo jokal, se kregal in izpuščal dojko, ker je bil od lakote razdražen. Pod lučko je bil 24 ur, naslednji dan je lepo napredoval, dojenje sva forsirala na vsako uro, prijazna sestra mi je prinesla tablete Lactil, katere so takoj pomagale pri tvorbi mleka. Končno se je deček ponoči nehal neutolažljivo jokati, kregal in izpuščal dojko je še vedno. Odpuščena sva bila 4 dan, izključno sva se dojila. Ker 3 dan doma nisem več zmogla, saj sem dojila cele noči in prebujala dojenčka, ki je na dojki spal (ko sem mu jo vzela iz ust se je drl), sem si dojki podnevi izčrpala in končno začutila olajšanje. Dojki sta končno postali mehki, brez zatrdlin in napetosti. Deček je po steklenički obrok seveda takoj v celoti pojedel (čeprav sem prej dojila in ga prebujala). Tako sem si pričela 2x dnevno črpati mleko, katerega je vedno pojedel, da je spal vsaj cca. 2-3 ure v kosu.
Podoji so dolgotrajni, saj je dečko zaspanček in aktivno sesa le kratek čas, zdraven ga prebujam, vendar precej neuspešno. Dojki čutim da sta polni, ko mu dojko vzamem se takoj joka, mu jo vrnem, potegne 2x in že cuclja in spi. Tako podoj že od prvega dne ponoči traja 3 h, čez dan je malo bolje, saj ga lažje pogosteje pristavljam. Naj povem, da ko dojko stisnem, mleko vidim, vendar se pojavi kaplja in nič ne šprica ali teče. Pijem veliko čaja za dojenje ter kompotov (4-5l dnevno). Jem polnovredno hrano (nič svežega sadja in zelenjave), veliko juh, mesa, polente, laktacijske piškote ter Lactil. Mleko si izčrpam 2-3x dnevno in ga po flaški nahranim (ponoči dojim), zjutraj poskusim dojiti, vendar njegovo zadovoljstvo traja cca. 20 minut in nato mu dam aptamil, ki ga ponavadi v celoti poje (100ml). Ko si zjutraj izčrpam mleko, ga je občutno premalo, komaj v pol ure cca. 40ml in ga shranim za kasneje. Če mu dam ponoči Aptamil, zjutraj načrpam cca. 110ml. Črpam iz obeh dojk. To količino mleka sem sedaj že povečala z eno urnim črpanjem po 3x po 10 min vsako. Prej je bilo ob dobrem dnevu in flaški ponoči le okoli 60ml, brez flaške pa le cca. 30 ml. Imam el. črpalko. Otroka čez dan pristavljam, vendar aktivno sesa premalo časa, da bi dojko izpraznil. Pravzaprav sesa le, dokler traja izcejalni refleks, tako da dvomim, da sploh pride do mastnega mleka.
Rada bi se rešila črpalke in Aptamila ter prešla sčasoma izključno na dojenje. Ne vem kako. Ali je gnezdenje v tem primeru nujno? Zaradi hčerkice bi bilo v trenutni korona situaciji zelo težko.
Da je situacija še težja, sva za nagrado dobila še trdovraten soor, ki ga že 10 dni mažem otroku v usta in meni bradavice z Rojazolom. Zdi se mi da je zaradi soora še težje, saj otroka mislim da moti, ker večino dneva moli jeziček iz ust, ter ga drgne ob dlesni. Jezik ima še vedno bel, mene kolobar več ne srbi, imam pa zelo občutljive bradavice, ki so tudi sedaj že milo srbeče. Začelo se je s hudo srbečico pri meni in bledim kolobarjem ter špikajočo bolečino, ki pa se je tudi izboljšala, vendar je še vedno prisotna in seveda z belim jezikom pri njemu. Od kar ima soor je začel precej pogosto polivati (moje mleko in aptamil), kar sem brala da lahko pride zaradi soora. Prav tako še bolj izpušča dojko, kot da zaradi soora ne bi mogel vleči. Simptomi na jeziku in na mojih bradavicah so že en teden nespremenjeni.Kot da bi zdravilo pomagalo 3 dni, sedaj pa že en teden se simptomi nič ne izboljšajo. Z gazico in vatirano palčko otroku čistim jeziček (obloge ne morem odstraniti, morda le malo). Stekleničke in črpalko za vsako steriliziram, cuclje prekuhavam.
Zadnje 2 dni je začel zavračati tudi stekleničko. In sicer, je lačen, cucelj rine iz ust, ga sprejme poje 10ml, spet rine iz ust in nato spet poje 10ml in tako dokler ne izprazne flaške. Ne vem ali gre za sesalno zmedo ali za boleč jeziček. Naj povem še, da ljubi dojko, saj večkrat ko se naje iz flaške si zaželi še dojko za pocrkljat. Tega mu seveda nočem vzet in tudi ne da se mi non stop sterilizirati, prekuhavati in črpati, namesto da bi počivala ali se igrala s 5 letnico, katera je zelo razumevajoča, vendar prosi za pozornost (dejansko da rokice skupaj in reče prosim mami igraj se z mano)in me srce boli, ker nimam energije za animiranje nje (zaradi korone ni v vrtcu, ne hodi veliko k starim staršem, nima družbe…), ven z dojenčkom še ne hodiva, ker se mi zdi še prezgodaj, saj je zima.
Dojenček napreduje dobro, ima 4760g in veliko kaka (kašasto gorčično) ter lula. Ga veliko napenja (mučijo ga vetrovi), krčov nima več, ker sem iz prehrane izločila mleko zaradi soora.
Upam, da mi pri vseh mojih težavah lahko kako svetujete ali me vsaj opogumite in mi date upanje.
Hvala in lp!
Anja

Pozdravljena!

Hvala za vaš zapis. Resnično se čuti, kako zelo se trudite in želite, da bi vama dojenje steklo. Napisala ste, da se v zadnjem času ne zmoreta rešiti soora – ste o tem že kaj govorila z ginekologom ali pediatrom, da bi vama predpisali še kaj drugega, kar bi vama obema lahko pomagalo? Že sama ste odlično naslovila dvom, namreč res je težko vedeti ali gre za bolečino ob sesanju ali sesalno zmedo, kar je težko ugotoviti od daleč. Zato bi svetovala, da se z ginekologom ponovno slišite, da vam predpiše drugo kremo in pa preveri, če imate belo obarvan kolobar (in bradavico?) zaradi česa drugega – namreč bela obarvanost, špikajoča bolečina, se lahko pojavi tudi zaradi Raynaudovega fenomena, kjer gre za slabšo prekrvavljenost (zato se tkivo obarva belo) in ob tem se pojavi tudi močna bolečina. Tipično se to dogodi ob večjih temperaturnih spremembah ali ob dojenju.
Kar se tiče dodajanja adaptiranega mleka – ste že razmislili o uporabi SNS sistema? Namreč tako lahko sebi in otroku omogočite nežen prehod iz stekleničke na dojenje. Več o SNS sistemu lahko najdete tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=5VhV6gDUYzw

V kolikor bi želela podporo in obisk na domu, se lahko obrnete na IBCLC svetovalke za dojenje (www.dojenje.org), lahko pišete tudi meni ([email protected]). Saj je pri tovrstnih težavah lažje pomagati v živo, kjer se lahko preveri in oceni dojenje ter pokaže določene trike ter tehnike.

Vse dobro,

Klavdija Slapar, diplomirana babica ter štud. zakonske in družinske terapije Inštitut Ataleya, zavod za izobraževanje in svetovanje www.ataleya-svetovanje.com GSM: 041-429-425

Pozdravljena!
Malo sem pozna pa vseeno. Zahvaljujem se vam za vas odgovor in nasvete. Zelela bi vas le obvestiti, da mi je kmalu po tistem prekuhavanje zacelo resnicno presedati in sem otroku enostavno stalno ponujala dojko. Tako da sva se na lepem nekega belega dne zacela samo dojiti in to traja se danes. Prvih par dni je bilo tecnih, ker je mali zelel flasko, pa mu je nisem dala. Od takrat se zeli non stop dojiti in pac se, podnevi in ponoci, velikokrat le za pocrkljat, ker dude ne mara. Saj sem na porodniski in imam cas. Vse sem vzela zelo naravno, brez urnikov. In ce to pomeni dojenje veckrat v eni uri, pac tako je in to si zeli. Mamica je samo ena. Malo je motece le ponoci, ker najvec spi (3h) le v prvem delu noci, takrat je v svoji posteljici, nato ga vzamem k sebi in se doji nekje na 2h. Jaz pa seveda prespim preostanek noci v neudobnih polozajih, ker se ne morem raztegniti cez posteljo, kar se mi obcasno pozna z bolecinami v hrbtu in ramenskem obrocu. Otrocek super napreduje, ima 65cm in 7900kg (ob rojstvu je imel 53 in 3840kg). Upam, da bo pocasi kaj podaljsal noc brez dojenja. Sedaj je star 4m, tako da bom zacela uvajati GH. Vem, da je priporoceno, da se prvo uvaja kosilo, vendar me zanima ali lahko uvajam vecerjo (rizeva kasica?), da bi bil dlje sit? Spat hodi okoli 21.00. Ali mu lahko dam za vecerjo mlecno kasico z adaptiranim mlekom, saj si nikakor ne nameravam spet crpati mleka? Ali imate kaksno drugo idejo?
Soot imamo pa se vedno, pediatrinja je rekla, da ni drugega mazila, le Rojazol. Jaz vecjih tezav nimam. Ugotovila sem, da najbolj pomaga, ce mu jezicek scistim z raztopino sode bikarbone.
Bel kolobar pa mislim, da sem dobila od prsne crpalke, vendar je stanje se vedno enako.
Najlepsa hvala in lep pozdrav!
Anja

Pozdravljena!

Me veseli, da sta prešla na polno dojenje.

Kar se tiče uvajanja goste hrane – uvajanje večerje kot prvi obrok ponavadi ni dobra ideja, saj imajo lahko dojenčki zaradi tega še več težav ponoči kot so jih imeli prej (se prebujajo, jih zvija, imajo krče). Zato se uvaja preko dneva, najkasneje za kosilo. Kar se tiče spanja pa je tako, da je več drugih tehnik, ki lahko dojenčku pomagajo povezati spalne cikle, saj se ne prebujajo ponoči toliko zaradi lakote kot zaradi nepovezanih spalnih ciklov in tudi nekih razvojih izzivov, ki so pri tej starosti pogoste/naravne.

Raziščite malo o spalnih ciklih, načinih povezovanja le teh. Je pa res, da so si dojenčki različni in da v prvih mesecih se pogosto prebujajo in sčasoma lahko to tudi samo (razvojno) izveni.

Vse dobro,

Klavdija Slapar, diplomirana babica ter štud. zakonske in družinske terapije Inštitut Ataleya, zavod za izobraževanje in svetovanje www.ataleya-svetovanje.com GSM: 041-429-425

New Report

Close