dojenje in zdravila
Pozdravljeni,
zaradi poporodne anksioznosti in prisilnih misli (rodila sem pred tremi meseci) mi je zdravnica predpisala zdravilo Asentra-50mg, ki naj bi se ga lahko jemalo kljub dojenju. Ker pa se mi stanje ni dosti izboljšalo, je zdravnica predlagala, da bi povečala odmerek na 100 mg. Ker pa si zelo želim še nadalje dojiti, vas vljudno prosim za mnenje, ali lahko takšen odmerek tega zdravila kakorkoli škoduje otroku.
Hvala.
Draga mamica07,
asentra (sertralin) spada med zdravila skupine B, za katera velja, da raziskave na živalih niso dokazale škodljivosti, vendar kontrolirane raziskave na ljudeh niso bile opravljene oziroma so raziskave na živalih pokazale škodljivosti, ki pa niso bile potrjene s kontroliranimi raziskavami pri ljudeh.
Ta formulacija pa naj vas ne skrbi, saj ta oznaka velja za številna zdravila, ki jih moramo tudi v nosečnosti in med dojenjem pač dati materi, saj je zdravje tako otroka kot matere enako pomembno. V skupino B spadajo npr. tudi antibiotiki, ki jih predpišemo mamici ob mastitisu.
V mleko se izloči nekako med 5-10% materinega odmerka, tako da bi otrok v najhujšem primeru dobil približno 10 mg sertralina. Mislim, da se ne bi preveč ubadali s tem, za vas je zdravilo NUJNO potrebno, zato kar jemljeite toliko, kot vam je predpisala zdravnica.
Edino tole, da se učinek običajno pokaže šele po 3-4 tednih jemanja. Pa kolikor sem razumela, jih že jemljete toliko časa. Kar pogumno dalje, pozdravite se in uživajte z dojenčkom.
lp
Tanč