Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojenje in polivanje

dojenje in polivanje

No pišem že drugič, vendar tokrat z drugo temo….

Naša mala šturčka je stara dobre tritedne prvih 14dni se je pridno dojila, 15minut na eni strani in enako na drugi ali pa po 10minut…potem je spala po 3-4h in zopet enako….po 14dneh pa je začela ful polivati , tako da več ne vem ali je vse vredu, v 14dneh je tudi dobila veliko na telesni teži je rekla pratonažna ki je prišla in mi svetovala naj je ne zbujam več na 3h če se sama ne zbudi…
No po 14dneh pa je začela polivati kot sem že napisala, in seveda je bila potem zopet lačna in do 2dmni nazaj sva se dojili več ali manj non stop….potem sme šla sem gor in prebrala da je možno da je plenička preveč zategnjena, pa podiranje kupčkov….no plenico sem oddtegnila, kupčke pa tako enkrat nam ga uspe podreti drugič ne….potem se ji kolca in zoppet vse pobruha….
Torej zanima me je z njo vse vredu? Kaka 3x na dan, prvih 14dni je pa vsakič ko sem jo previla se pravi na 3h….
No in zadnje 2dni jo pa dojim na 3h ne glede da bi ona želela jesti prej, dam ji malo Komarčkovega čaja in crkljam jo…ali postopam prav ali bi jo morala dojiti kadar se njej zazdi oz.kadar ji paše….Ker prvih 14dni sva imeli ritem cca na 3h potem pa sedaj kar ,kot sem že napisala non-stop…
Kaj menite vi?

Hvala vam za odgvor!

Lep dan!

Prisluhni otroku in ga doji ko to želi, razen če nisi preveč izčrpana, takrat pa naj mu da očka čaj. Manj se sekiraj in štej ure in ga stisni k sebi in doji, če želi. Otrok se počuti varnega in mu je zelo prijetno, domače blizu srca.

Pri meni je bilo enako. Dojim jo vsakič,ko to ona želi, pa že dva meseca poliva, pa vseeno lepo napreduje, celo lepo zalita je :-). Včasih kak dan imam občutek, da vrže ven vse, kar je šlo noter, pa ni tako. Poskusi politi na tla 10 ml vode, pa boš videla, da ne izbruha prav veliko.
Če otrok joka, ga je treba podojiti, lepo piše v knjigi Dojenje in materinstvo iz srca. Jaz se tega držim in je vse v redu. Uživaj v materinstvu in poslušaj svoje srce in otroka, pa bo vse v redu!
LP,
M.

Ja hvala lepa tudi vama bom upoštevala vse nasvete!!!!

LP

Draga Mami,
če se zadnjih nekaj dni dojita zelo pogosto je možno, da ima vaša hčerka prvi pravi poskok v rasti. V nekaj dnevih naj bi se pogostejše dojenje umirilo, ni pa nujno, da bo dojenčica (še kdaj) imela enak ritem kot prej.

Polivanje

Če ima vaša hčerka t.i. GER (gastroezophageal reflux) mora otroka pregledati zdravnik in določiti nadaljnje preiskave ali terapije. Najpogostejši simptomi GER so polivanje in bruhanje takoj po hranjenju, nočno zbujanje v bolečinah, jokanje in kolike preko dneva, pogosto kašljanje in prehlad, dojenček je vidno vznemirjen in ima težave pri hranjenju, podiranju kupčkov, itd. Pri GER se otroku želodčna vsebina dviguje nazaj v požiralnik, podobno kot pravimo, da nas odrasle »peče zgaga«.

Skoraj polovica otrok ima nižje stopnje refluksa in večina ne potrebuje terapij ali zdravljenja. Vsekakor pa na pregledu v posvetovalnici zdravnika opozorite na to dogajanje.

Še nekaj konkretnih domačih nasvetov, kako lahko pomagamo dojenčku z GER:
– dojenčica naj bo v pokončnem položaju vsaj še 30 minut po hranjenju
– dojenčica naj se doji pogosteje in naj poje manjše količine
– po vsakem podoju poskrbite, da bo podrla kupček
– ne dodajajte več čaja
– ležišče, na katerem leži otrok naj ima privzdignjeno vzglavje (do 30°)
– dojenčico čimveč nosite v naročju ali slingu, tako da bo kar najmanj jokala. Kadar dojenčki jokajo, je refluks še bolj izrazit. Če nosite dojenčka v slingu zibanje in dotikanje z materjo pripomore k pospeševanju prebave (kot neke vrste masaža)
– dobra novica je, da večina otrok preraste GER nekje med sedmim in osmim mesecem, verjetno tudi zato, ker so takrat večji del dneva v bolj pokončnem položaju in naravna sila gravitacije zadržuje hrano na dnu želodčka.
– za otroke z GERom priporočajo, da jih polagate spat delno na levi bok in trebušček (prej se posvetujte z zdravnikom)

Eden od skritih problemov, ki tudi lahko povzročajo dojenčkovo bruhanje so lahko tudi alergije na hrano oz. na živila, ki so prešla preko matere v materino mleko. Poskušajte nekaj dni zapisovati, kaj ste pojedli in opazujte reakcije. Posvetujte se z zdravnikom in za nekaj dni izločite osumljena živila iz vaše prehrane in opazujte rezultate.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Draga Karmen,

tebi pa najlepša hvala za tako obširen odgovor, prepričana sem da mi bo pomagal, zato res havala!

Lep dan vsem skupaj!!!!

Mami

New Report

Close