Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in napredek 3. mesecnega dojencka

Dojenje in napredek 3. mesecnega dojencka

Zdravo.

Skoraj 3 mesecna hci se doji zelo pogosto, vendar se redi pocasi.

Rodila se je z 3460g, odpustna 3240g. Prvi in drugi mesec je pridobila po 700g, tretji mesec (manjka se 5 dni) pa 450g.
V 2,5 mesecih je zrastla 10,5cm.

Ponoci se je se par dni nazaj dojila na 3-4 ure, zdaj pa na 1-2 uri. Cez dan se ze cel cas doji na 1-2 uri.
Ko je zbujena, je zelo aktivna.

Zadnji teden še nepravilno prime dojki. Zgornjo ustnico ima navznoter in ji moram popravljati.

Sesa aktivno nekje 5-7 min, nato sesa v spanju. Poskusila sem jo buditi, vendar neuspesno. Ali naj jo budim? Kako?

Zadnji teden ali dva ima cez dan tudi zelo kratke podoje po 1-2 minuti.

Doji se na eni dojki na podoj in se to redkokdaj izprazne. Zvecer in morda se 1x na dan, da izprazne in nato spije se z druge.

Pred cca. 2 tedni se je zacela zvijat nazaj in jokat med podiranjem kupcka in tudi med kaksnim podojem. S handlingom smo to malo popravili, drugi teden imamo tudi razvojno, vendar ne vem ali je morda celo kaj boli.

Ze cel cas imamo probleme s polivanjem, ki je pa zadnje case vedno boljse. Kupcke vedno boljse podiramo in nam uspeva, da poliva samo zvecer, ko je bolj razdrazena. Se pa zgodi tu pa tam (vcasih cel teden nic, drugic 2x na teden), da tudi v loku bruhne, ko se prevec naje in ne podre kupcka.
Ponoci smo resli ta problem s spanjem v nasi postelji.

Polulanih ima cca 6-7 plenic na dan. Pokakanih pa 2-3.

Blato je cel cas gorcicne barve. Je pa ze slab mesec dni bolj sluzasto. Punca se je takrat pricela tudi precej slinit, zato sluzi nisem pripisovala nekega pomena. Je pa nekje istocasno dobila tudi pikice (izpuscaje) po trebuscku, ki so se nato razsirili se po nogah in rokah. Pediatrinja pravi naj dajemo Fenistil kljub temu, da ne pomaga. S spremljanjem hrane in izlocanju oreskov ter psenice se je stanje pikic zelo izboljsalo, sluz v blatu pa vztraja. Mislite, da je sluz zaradi mozne alergije na hrano?
Te dni sem prebrala nekje, da je bolj sluzasto blato lahko tudi v primeru, da ima mati vec prednjega mleka. Je lahko to razlog, da se otrok ne redi dovoj? Kaj lahko storim v tem primeru? Dojke so redkokdaj nabito polne. Ko so, si vcasih malo iztisnem, da gre to vodeno mleko vn in otrok dobi tisto bolj gosto mleko. Je pa res, da kljub temu, da ko niso polne, otrok se vedno golta na zacetku in se ji vcasih kar zaleti.

Namen imamo zamenjati pediatra, ampak me vseeno zanima ali se vam zdi, da punca slabo napreduje?

Sem laik s samo eno dobro izkušnjo dojenja. V vsakem primeru je pa nasvet dobronameren.
Sicer me malo zmoti to kompliciranje, pa tako blato, pa slinjenje, pa to in ono. Brezveze.
To veš, da je začetno mleko voda. Če med podojem menjavaš prsi, v bistvu do “sladice” sploh ne pride ampak se najprej odžeja, potem pa popije “malo zelenjave”.
To, da se doji tako pogosto lahko pomeni, da ni dovolj in je lačna, oz.da je mleko prazno in se ne nasiti,kar se vidi po slabem napredovanju v teži. Moja se je prvi mesec zredila 1200g,v drugem 1100, tretjem in četrtem po 1kg. Vsak podoj je bil na eni dojki, da jo je spraznila do konca, dojila se na 3 ure, pri 2.mesecih prespala noč.
Kupčkov nisva podirali, priznam. Lepo se je najedla, se obrnila vstran in zaspala.
S siciranjem blata me boš nič naredila, tudi s tem ne, da se boš dopovedoval določeni hrani, ki je dobra zate.
Bolj boš pazila kaj ješ,manj bo mleka. Bi pa bilo dobro, da če že imaš čas z vsemi temi podrobnostmi, nabavi tehtnico in jo vagaj pred in po podoju, da vidiš,koliko sploh spije.
Sicer je tak. Svetujejo, da moraš imeti otroka cele dneve gor, ker če je povpraševanje, je količina…pa v dosti primerih ni tako. In tudi če boš primorana iti na flaško, to ne bo neka katastrofa.
Premisli kaj je dobro za otroka, je pa tudi tako, da bo do 9.meseca ogromno novih stvari, ki so pač del dojenčkovega obdobja, enkrat bo šlo vse brez problema, spet drugič, ko boš vse naredila prav, bo pa jok in stok. Tako se učimo oz.nas te male štruce učijo. Potrpežljivost in čim manj komplicirana.

New Report

Close