Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in hrana 10 mesečnika

Dojenje in hrana 10 mesečnika

Moj otrok, ki bo drug teden dopolnil 10 mesecev zavrača gosto hrano, to traja kakšne tri tedne, do sedaj me še ni skrbelo, sem mislila da pač mu ni kaj dobro in tako naprej, vendar vsak dan ko je čas kosila zapre usta in kaže da noče, niti poskusi ne hrane, pa mu dam na krožnik ali pa kar na mizico pri stolčku za hranjenje da bi samjedel, pa nič, hrano mučka in se z njo igra!!
Doji pa se ponoči 3x, podnevi pa 3-4 krat, tudi zaspi samo ob dojki..prosim povej mi kaj naj naredim!!!
Naj povem da če že kaj poje, poje jabolko, pa še to kolikor si sam odnese v usta ali pa malo keksa!!!

Draga Iris,
veliko mamic opaža podobno. Dojenček, ki je rad jedel nekaj dni ali celo tednov zavrača hrano in se pogosteje doji. Vzroki za to so lahko v kakšnem prehladu, izraščanju zobkov ali pa dojenčku gosta hrana ni več tako zelo zanimiva, pomislite, ali ste morda uvedli kakšen nov okus ali novo živilo, ki dojenčku morda ni ustrezalo? Ali me dobroki pije sadni sok ali sladek čaj, ki ga lahko tudi nasitita?

Dokler lepo polni pleničke, raste in se motorično razvija, se ne obremenjujte, saj dojenje otroku v prvem letu lahko predstavlja tudi 75% vse prehrane in otroci lepo napredujejo.

Proti koncu prvega leta otroci tudi ne rastejo več tako hitro in količinsko ne potrebujejo več toliko hrane, kot so jo znali s tekom pojesti še nekaj dni nazaj. Poskrbite, da boste jedli skupaj, cela družina za mizo, da bo čas obrokov prijeten, miren in brez napetosti (kaj pa zdaj,ko že spet ni nič pojedel?). Hrano mu ponudite pogosto.

Včasih se hecam in pravim, da naš najmaljši živi samo do malic in dojenja. Matere, ki dojimo svoje otroke vemo, da naši otroci živijo po drugačnih življenjskih ritmih kakor odrasli. Dojeni otroci se ponavadi dojijo pogosto in nimajo postavljenih točnih urnikov. Tudi ko dojeni otroci začnejo z uživanjem goste hrane, je njihova lakota porazdeljena preko celega dneva in ne skoncentrirana prav ob določenih urah, ob času obrokov. Tudi količina hrane, ki jo zaužijejo otroci, je na začetku zelo majhna. Zato majhni otroci potrebujejo več obrokov z manjšo količino hrane. Majhni otroci neverjetno hitro pokurijo energijo in jo tudi ponovno hitro napolnijo. Prav zato so malice zelo pomemben del prehranjevanja majhnih otrok. Večina prehrambenih strokovnjakov se bo strinjala z dejstvom, da je bolj zdravo jesti manjše količine hrane v več obrokih, porazdeljenih preko celega dneva, kakor da imamo samo tri glavne a težke obroke dnevno. Bistvo zdravih malic je zato v tem, da je hrana, ki jo jeste v vaši družini zdrava in kar najbolj blizu naravnem stanju, kolikor je mogoče.

Za dojenčke, ki šele začenjajo jesti gosto hrano so vsi obroki pravzaprav le malice, zato ste lahko še močno prilagodljivi. Za kakšen obrok se bo vaš dojenček morda samo dojil, za kakšen obrok bo morda pojedel le malce pretlačenega kuhanega krompirja ali banane ali kuhanega korenčka in brokolija…

Po prvih začetkih pride težja stopnja: eksperimentiranje! V tem obdobju je otroku okusna in dobra prav vsaka hrana, v katero lahko globoko potiska prstke, jo packa in mečka in preizkuša, kako daleč lahko poleti… Na taki stopnji otroci obožujejo goste sokove, mesne omake, jogurte, skute, na sopari kuhano zelenjavo in drobljenje kruha,…

Ko otroci spet malce zrastejo in postanejo mobilni, se tako veliko plazijo ali že hodijo in raziskujejo svet okoli sebe, da včasih enostavno nimajo časa za hranjenje. Takrat je najbolje, da v kuhinji ali jedilnici določimo stalno mesto, kjer pripravimo posodo s hrano. Ko bo otrok pritekel mimo, si bo po želji s hrano in pijačo kar sam postregel. Primerna hrana so razni zdravi polnozrnati in zelenjavni pečeni kolački in sadje ali na sopari kuhana zelenjava.

Kljub zgoraj napisanemu pa je vseeno dobro, da poskušamo našemu otroku počasi dopovedati, da je dobro, da se med uživanjem hrane ustavi, usede in v miru poje. Če drugače ne zaradi tega, ker tako jemo bolj počasi in hrano lažje prebavljamo. In tudi zato, ker je tekanje naokoli s polnimi usti lahko nevarno, da se otroku hrana ne zaleti.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pozdravljena,

tudi moja deklica je stara deset mesecev in se samo doji! Brez čajev, vode in česarkoli drugega! Poskusila sem že vse. Naj povem da imam tudi starejšega otroka (4,5 let) in z njim nisem imela težav, jedel je vse in se ni hotel dojiti. Z deklico pa sem že prav obupana. Čez dober mesec moram v službo, ne vem kako bomo to izvedli. Je res da ti v tem primeru tudi podaljšajo porodniško? Tega sicer ne bi rada, toda kaj naj storim? Lep pozdrav!

Draga Minejka,
če se otrok samo doji, porodniške žal ne podaljšajo. Porodniško podaljšajo le, če ima otrok hujše zdravstvene težave ali če gre za nedonošenost in težje porodne poškodbe.

Predvidevam, da bo šla vaša deklica v varstvo? Že sedaj poskusite s postopnim uvajanjem v varstvo (pa čeprav bo to le babica eno nadstropje nižje) tako, da je otrok v varstvu najprej eno uro, nato dve in postopoma podaljšujete čas. Naj vas ne skrbi, večina otrok takoj pogrunta sistem: mama tukaj = dajmo se dojit! in obratno mame ni = dajte mi kašo! Ampak morali boste prav stran, ven iz hiše, ker otrok ve, da je mamica v sosednji sobi ali blizu.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close