Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in gosta hrana-kombiniranje

Dojenje in gosta hrana-kombiniranje

Karmen navdušena sem nad novim forumom, mislim da bo neštetotim prišel resnično prav. Super!
Midve sva se do šestega meseca uspešno samo dojile, potem pa sem začela počasi z uvajanjem goste hrane. Sedaj smo stari 8,5 mesecev. Jemo že zelo veliko stvari (zelenjava, sadje, jogurt, skuta, meso, kruh), količina pa niha iz teden v teden. Kakšne dni več, kakšne manj. Vse ok, saj tudi odrasli ne jemo non-stop enako. Vendar! Ritma za dojenje pa nimamo zato več nobenega. Saj ko je manj goste, se več dojimo in obratno. Še do dva dni nazaj smo se ponoči dojili tudi po 5x, zadnjič ob 6h ali 6.30h, potem sem prvi jutranji obrok dala gosto hrano, potem sva se dojili, potem zelenjava, potem spet dojili, potem sadje,.. skratka izmenjavala sem dojenje in gosto hrano. Sedaj se že 2 noči dojimo samo 2x, zadnjič ob 5h, tako da se potem zjutraj ko se zbudi zopet dojimo, potem pa spet izmenjavam. Vendar opažam, da imam čedalje manj mleka. Ni mi jasno, zakaj ponudba-povpraševanje ne deluje več. Razen če je občutek v dojkah sedaj ko se dojiva manj tako drastično drugačen. Na dotip so dojke čist prazne, ne mehke ampak prazne. Opažam, da bi se mala še dojila, pa ni več mleka. Včasih so se mi čez noč prav lepo napolnile, sedaj pa imam cel dan prazne. Vem, da je razlika v občutku v dojkah od začetnega dojenja, da so na začetku bolj trde, potem mehkejše, ampak jaz poznam ta občutek, ko so dojke mehke, vendar polne. Zakaj imam kljub dojenju, čedalje manj mleka. Ali to pomeni, da se dojenje kljub moji ne-želji končuje?
Se opravičujem, ker sem se tako razpisala. Vendar sem kar malo iz sebe, saj bi pričakovala, da bi imela težave na začetku, ne pa sedaj.
Pozdravček in hvala že v naprej!
Klavdija

Draga Klavdija,
vesela sem, ko berem, kako pomembno ti je dojenje tvoje hčerke. Odstavljanje se dejanjsko začne že z uvajanjem prve goste hrane, kar naj bi bilo približno okrog 6. meseca starosti, saj se zaradi obrokov goste hrane postopoma začne zmanjševati število in dolžina podojev. Vendar pa to ne pomeni, da je to že čas, da prenehamo dojiti. Ne glede na naša razmišljanja in namene se včasih odstavljanje kasneje ne odvija po naših predhodnih načrtih. Vsekakor odstavitev otroka od prsi ni dogodek, ki se zgodi čez noč (vsaj naj ne bi bil!), temveč je to proces, ki traja lahko od nekaj tednov, mesecev ali celo let.

Dejstvo je, da dojenje ni zgolj prehranjevanje, temveč ima tudi pomembno imunološko (zaščitno) funkcijo, ki s starostjo otroka ne izgublja na vrednosti – dokler je otrok dojen, ga protitelesa v materinem mleku ščitijo pred okužbami in/ali omilijo potek morebitnih bolezni. In dejstvo je, da dojenje predstavlja otroku tudi zadovoljevanje njegovih čustvenih potreb (po ljubezni, telesnem stiku, varnosti, sprejetosti, ugodju,…).

Ker tvoja deklica že je nekaj obrokov goste hrane, se je temu primerno postopno zmanjšala tudi tvoja mlečna zaloga. Ponudba povpraševanje še VEDNO deluje, le telesni znaki pri materi so drugačni. Kakor že veš, dojke niso rezervoarji v katerih se mleko nabira. Mleko, ki ga čutimo v dojkah je t.i. prednje mleko, po izcejalnem refleksu pa navre t.i. zadnje mleko, ki se tvori sproti. Takoj, ko se mlečna celica, v kateri se tvori mleko izprazni, se začne v njej tvoriti novo mleko. Če se mlečna celica ne izprazni, se preostalo mleko pomeša z novonastalim, v materine možgane pa je “poslano sporočilo”, da je bilo mleka preveč. Če se otrok kakšen dan doji pogosteje – nastaja več mleka, kakšen dan redkeje – se tvori manj mleka. Prsi se zelo hitro prilagajajo ponudbi – povpraševanju, postanejo pa mehke, na otip nekako izpraznjene in imamo občutek, da dojenček sesa “v prazno”. A temu ni tako, dojenček sesa in požira mleko, le tiste nabreklosti dojk ne bo več (razen če bo med podoji minilo preveč časa). Dojke se prilagodijo tudi temu, da otrok čez noč spi in po nekaj časa tudi zjutraj niso več nabrekle in polne (kakor so bile prej), ker so se temu enostavno prilagodile. Podobno se dogaja tudi, ko smo matere daljši čas odsotne, ko gremo v službo po porodniškem dopustu. Nekaj časa imamo težave, potem pa se stanje normalizira, a otroci se kljub enemu, dvema, trem ali več podojev samo popoldan ali ponoči – še vedno dobro dojijo in dobijo dovolj mleka.

Če slediš naravnim potrebam svojega otroka in se ne ravnaš točno po določenih prehrambenih tabelah, boš ugotovila, da se deklica kakšen dan doji večkrat, kakšen dan manjkrat, bistveno je, da dojenje nima več samo prehrambene funkcije. Ko bo začela raziskovati svet okoli sebe, morda padla in se potolkla – se bo še vedno vračala nazaj k tebi – po tolažbo in v varen objem – k materinim prsim. In prav je tako.

Nekatere matere dojimo starejše dojenčke in kakšen dan dojimo le dvakrat, kakšen dan pa desetkrat. Takrat opažamo podobno, kakor ti, dojke so mehke, a otrok se vseeno doji. Prsi se pač le prilagodijo trenutnim potrebam. Če želiš dojenje spodbuditi, enostavno deklico čez dan večkrat pristavi, za krajši čas ali jo pristavi pred obroki goste hrane. Če bo želela, se bo dojila. Ne skrbi, da bi na ta račun pojedla manj goste hrane, sama si bo pač sama vzela, kar želi in potrebuje.

Točno to,kar sem iskala! Veste kaj pa mene še zanima…Sedaj,ko otrok dobiva tudi drugo,gosto hrano,se doji le še takrat,ko želi.Pristavljam po vsakem bujenju (včasih se lepo podoji, včasih pa ne,zagrabi in takoj spusti…),tudi ponoči jo vzamem iz posteljce in pristavim,ker takrat sigurno dovolj dolgo sesa,da sproži refleks izcejanja).Pri tem pa me zanima,če otrok dobi dovolj mleka.Ker dojenčki kolegic,ki pijejo prilagojeno mleko,spijejo zjutraj in zvečer pa še kdaj vmes po 200ml,močno dvomim,da moj otrok v teh nekaj podojih,ki jih še sprejme,dobi tolikšno količino mleka.Naj zaradi tega uporabljam pri pripravi žitnih kašic in druge hrane tudi prilagojeno mleko?? Prosim za odgovor.
Lep pozdrav.

Candy, koliko pa je stara vaša punčka? Potrebe otrok so zelo različne, eni poleg GH ne potrebujejo dojenja, drugi pa se neovirano dojijo naprej kljub polnemu krožniku, ki so ga pravkrar pojedli.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Še nekaj dni pa bo imela sedem mesecev in pol.V glavnem me bega to,koliko mleka naj bi popila v enem dnevu.V gosto hrano ji že uvajam mlečne izdelke,predvsem sirček in počasi več žličk skute,navadnega jogurta..Za zajtrk poje žitno kašico,katero umešam v 90ml Aptamila2.
Poje tri goste obroke:zajtrk žitno z Aptamilom in svežim sadjem,kosilo 90ml čiste kokošje juhe,nato še meso in različna zelenjava,zvečer riž (če se čez dan ni dojila,ga umešam v malo Aptamila),sicer pa s sirčkom ali malo masla oz.polentico kuhano na vodi in umešano v Aptamil.Med obroki minejo cc.3 ure,pred vsakim obrokom jo vedno najprej pristavim in tudi po vsakem bujenju,a se obrača stran,kakšen dan pa se lepo podoji na eni strani.(počaka tistih nekaj sekund več,da mleko steče in pije) Dudo ji dam le,če jo vztrajno išče,preden grem spat jo vzamem spečo iz posteljice in pristavim in lepo popije,položim jo nazaj (brez dude) in zaspi nazaj.Če jo slišim ponoči za trenutek budno,grem k njej in jo podojim,pila pa je od vedno le dobrih 5 do največ deset minut,in se dojila pred GH na cca.2,tudi 3 ure,če je vmes spala.Vedno,kadar je želela,nikoli nisem čakala na “primerno” uro.Rodila se je tri tedne pred rokom,s carskim rezom,nekaj pod 3kg,50 cm. Mleka sem imela že v porodnišnici dovolj,prvi mesec je pridobila 1500g,nato 1000g,od tehtanja pri štirih mesecih in pol pa je dosegala težo na t.i. “spodnji meji”. Pri šestih mesecih je tehtala 6,5kg in bila dolga 70 cm. Zdaj ima cca.6700g..,če jo posedem na domačo tehtnico..Pediatrinja mi je rekla,da je važen njen splošen razvoj,da sicer je bolj proti spodnji meji,ampak da mi priporoča izključno dojenje še naprej,po petem mesecu in pol pa kako žličko novih okusov,tako da sem z GH pričela zamenjevati ali dopolnjevati dojenje pri dopolnjenih 6.mesecih.Po kosilu ji ponudim čisto vodo po flaški,ko pa se zgodi,da se čez dan kdaj zadovoljivo podoji,ji naslednji gosti obrok ustrezno prestavim,sicer ga ne mara jest.
Malo sem se razpisala,bistvo kar me zanima pa je,če moram bit res pozorna koliko mleka popije (dojenja!) al če je dovolj to,da sicer z apetitom poje ostale goste obroke in se pač podoji kadar želi?
Zgodi se,da cirka dve uri po GH vidno “išče” še nekaj…Takrat,ko dojenje odkloni,ji pripravim 90ml Aptamila in hlastno spije (vem,da je tudi flaškica “kriva”:) ),ker “priteče” mleko takoj!
pri prvi hčerkici je bilo vse podobno,tudi ona je ob uvedbi GH,izgubila interes za dojenje oz.verjamem,da ni bila več tako zelo lačna,da bi vztrajala,da mleko priteče,vendar sem takrat imela več časa in sem si čez dan mleko iztiskala ter ji ga dajala po flaški,do devetega meseca,ko sem nehala to počenjat zaradi vnovične nosečnosti.(tako svetovala ginekologinja)
Naj ji torej dajem naprej gosto hrano in dojim,kadar pač je za to,al naj vseeno dodajam Aptamil,da bo sigurno dobila dovolj snovi iz mleka za svojo rast in razvoj?
Se opravičujem,ker sem bila dolga…
lep pozdrav in hvala za odgovor.

Zgoraj sem bila zelo dolga,zato bom tukaj vprašala samo tisto,kar me najbolj zanima in o čemer ne poznam odgovora:
Kaj pomeni,da nekateri otroci poleg GH “ne potrebujejo” dojenja? Kako v takem primeru ravnati,kako hraniti?

Candy, se opravičujem, ker ste morali počakati, te dni mi spet ne gre zelo hitro.

Torej vaša punčka je stara 7,5m. Če ima primerno uravnoteženo zdravno in polnovredno prehrano, tudi mlečne izdelke, pravite, in dobro napreduje, se vredu razvija, potem je primerno toliko dojenja, kot ga dobiva. Posvetujte se morda še s pediatrom glede vse omenjene dejavnike.

Nekateri otroci začno materino mleko hitreje opuščati, drugi pa nič ne zmanjšajo dojenja, nekateri pijejo več mleka, drugi dobijo hranilne snovi z več GH pri isti starosti, primerjave niso zelo umestne in pomembno je, kako se otroku godi.

Priporočam, da mirno pristavljate dalje, kolikor je pač mogoče in kolikor bo deklica pripravljena se še podojiti, morda se bo to tudi spremenilo. Nekateri dojenčki se v nekih razvojno aktivnih obdobjih dojijo manj in na kratko, potem pa včasih pride obdobje, ko bodo bolj zainteresirani.

Podoji 5-10min so za starejše dojenčke kar značilni in lahko v tem času dobijo dosti mleka, saj se znajo dojiti dobro in učinkovito. Pa še ena malenkost: snovi iz materinega mleka, ki je živa hrana, se vsrkajo v otrokovo telo kar se da dobro in v znatno boljših deležih kot istoimenske snovi iz prilagojenega mleka, tako da je otrok tudi ob manj materinega mleka lahko bolje oskrbljen z njimi.

“Malo sem se razpisala,bistvo kar me zanima pa je,če moram bit res pozorna koliko mleka popije (dojenja!) al če je dovolj to,da sicer z apetitom poje ostale goste obroke in se pač podoji kadar želi?”
***Pri zdravih otrocih, ki se vredu razvijajo, je to, kar ste napisali, načeloma povsem vredu.

“Kaj pomeni,da nekateri otroci poleg GH “ne potrebujejo” dojenja? Kako v takem primeru ravnati,kako hraniti?”
***Nekateri otroci imajo dojenje samo za hranjenje. Če so lačni, se bodo dojili, ko niso lačni ali ko pojedo GH, se ne bodo dojili in pika. Tedaj najdemo tiste ure dneva, ko dojenje lepo uspeva, bodisi da je to ob zbujanju zjutraj, ob uspavanju med dnevom, po kopanju, za večerno umiritev, ponoči. Včasih bodo morda sprejeli dojenje tudi, ko padejo, se udarijo, ne pa nujno. Morda bodo potrebovali drugačno tolažbo, ker pač tedaj npr. niso nič lačni. Pozornost preusmerimo v kakovost GH, dojenje pa je za zraven.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Mojca,vaš odgovor sem nestrpno čakala in me je prijetno razveselil,saj je prispel že naslednji dan 🙂
In se zelo zahvaljujem.
Lepo ste napisali,se izrazili “primerjave niso zelo umestne in pomembno je, kako se otroku godi.”
Brala sem in berem in berem še vse ostale tej podobne teme in mi postaja bolj jasno.Ta povezava med dojenjem in lakoto,uvedbo GH ter pitja tudi drugih tekočin (sama ponujam vodo takoj po obroku) in zmanjšanim “zanimanjem” za dojenje,cucljanja dude in zadovoljitve potrebe po sesanju,…
Upoštevala bom vaš nasvet in poskrbela za zdravo in raznoliko GH,še pogosto ponujala dojenje (ker za zdaj,me sama še ne zna vprašat,prepoznam pa včasih tipično ihtenje in gledanje v prsa,ko bi se dojila),dokler bo pupica želela,sicer pa otroci rastejo in je normalno,da preidejo na odraslo obliko hranjenja…ker pa sem se na dojenje navezala,bo meni lepše in zanjo boljše,če bo to le potekalo tudi s kakšnim “priboljškom” zlatega dojenja zraven.
P.s. Hvala za vaš trud in čas,z zanimanjem bom spremljala ta forum,ker je drugačen,boljši od ostalih…in takega,verjemite,ga delate prav vi svetovalke za dojenje.

Ja, namesto vode lahko seveda po obroku GH ponudite tudi dojenje, če bi otrok tako želel in bi vi radi videli, da se več doji. Če otrok ne želi,potem pač ne morete siliti in opazujete in sledite dekličinim potrebam, kajne.

Hvala za vse prijazne besede!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni ponovno,

hcerka je stara 7,5m. Na dan ima tri obroke GH,katere lepo poje po zlicki do sitega.Verjetno zaradi vecje sitosti,sesanja dude in pitja vode po steklenicki privoli v dojenje le tik pred spanjem oz.sredi spanja.Dojim jo torej zvecer,se enkrat ponoci (tudi ce se sama ne prebudi jo vzamem,pristavim,na kar mirno spi dalje) in zgodaj zjutraj.Pri enem podoju se nasiti iz ene strani,redko zeli nadaljevati se na drugi dojki.Vsak dan si popoldne iz obeh strani nacrpam skupno od 80ml do 100ml,kar spije po steklenicki.
Za zajtrk ji pripravim rizevo,koruzno,ovseno,pirino zitno kasico z Aptamilom2 oz.vodo,v katero vcasih dodam pretlaceno sveze sadje (vecinoma malo banane,jabolka,kaki).Ce ji sadja ne umešam pa ga poje malo kasneje samega.
Za kosilo spije po steklenicki nekaj kokosje juhe,zraven pa po zlicki krompir ali riz z zelenjavo (vecinoma domaco spinaco,korenckom,buco,..) K rizu ji umesam sircek Kiri,k pireju malo masla ali kancek domacega olivnega olja)
V kolikor nimam domace zelenjave,kupim pripravljene “kozarcke” (frutke). Recimo brokoli,cvetaco..Zanima me,ce je tudi taka hrana “polnovredna”?
Zvecer ji skuham koruzni zdrob (hitro polento) na vodi,v katero sem dodala kancek olivnega olja,na kar v ohlajeno gosto polento umešam nekaj Aptamila2.
Pripravila sem ji tudi gris (psenicni zdrob),kuhan na vodi,vanj pa sem na kraju umešala Aptamil2.Zanima me,ce bi bilo zelo narobe,ce bi ji gris in polentico skuhala na kravjem mleku (ne alpskem mleku ampak tistem,ki se prekuha in ima 3,5% mlecne mascobe).Nekaj zlick navadnega jogurta sem ji ze dala,tudi skute in nekaj zlick grisa,pripravljenega s kravjim mlekom (za starejsega otroka) tudi in ni bilo tezav.Bi ji lahko torej nekajkrat na teden namesto Aptamila umešala v mocnik ali gris kravje mleko (mislila sem tudi te zadeve skuhati v razmerju kravje mleko-voda 1:1) Bi bil tudi tak obrok polnovreden??
Prosim za vase cenjeno mnenje in nasvet.
Z najlepsimi pozdravi:)

Pozabila sem vprasati ali je Pinjenec primeren za 7,5m dojencka?

Candy, pozdravljeni!

Vaša 7,5m deklicac ima trikrat na dan GH, ko ni lačna, ne rabi dojenja, doji pa se zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj. Doji se vglavnem na eni dojki, drugo odkloni, vi pa popoldne še načrpate do 100ml in ji date po steklenički.

Mnenja o industrijsko pripravljenih kozarčkih in sveže skuhani hrani so deljena. Bolje je, da je pripravljene hrane čim manj oz. damo to tedaj, ko res ne moremo sami pripraviti svežega obroka. Pogrevamo čim manj. Dojenčki ponavadi niso zahtevni, ne rabijo zelo kompleksnega obroka. Je pa veliko odvisno tudi od načina priprave hrane v določenem gospodinjstvu… tu ne morem dati absolutno veljavnega odgovora, mamica presoja sama.

Načeloma pa velja, naj otrok (in tudi cela družina) dobiva čim manj prečiščenih industrijsko predelanih osiromašenih žitaric (npr. bele moke idr.), ki ne vsebujejo tako rekoč nobenih vitaminov, le nekaj umetnih, ki so jih dodali kasneje. Za otroka neprimerna oblika sladkorjev so tudi industrijsko predelani sladkorji, npr. beli ali rjavi sladkor (drugi ima le nekaj dodane melase in podobne škodljive učinke). Če to potegnete skupaj, dojenčku naj ne bi dajali belega sladkega peciva, raznih piškotov s sladkorjem ali tudi umetnimi sladili, ki so iz osiromašene moke, tort, raznih marmelad (boljši je med po prvem letu) in sladkarij nasplošno – kolikor dolgo je mogoče. Slaba in manjvredna prehrana, ki le napolni želodček, ne dobiva pa dovolj snovi za rast in pravilen razvoj, so za otroka tudi konzervirana zelenjava in sadje, posebej pa hrana, ki so ji dodadna umetna barvila, konzervansi,… V času, v kakršnem živijo, se je tem živilom zelo težko izogibati.

Izdelke iz kravjega mleka lahko uvajate, tudi npr. smetano, pinjenec… Pri pinjencu je vseeno dobro vedeti, da ne vsebuje maščobe, kajne, saj se je iz smetane izločilo maslo, pinjenec pa je ostanek tega procesa! Če otrok je malo pinjenca, je vredu, sicer pa imajo dojenčki velike potrebe po zdravih maščobah, materino mleko je z njimi zelo bogato, in pinjenec torej ne bi bil primeren v večjih količinah, prav tako ne nemastna skuta. Veliko boljši so npr. polnomastno kislo mleko, polnomastna skuta, seveda smetana in maslo. Kravje mleko se ne priporoča do dopolnjenega prvega leta, malo v hrani najbrž ni narobe, če otrok ni alergičen ali občutljiv nanj. Sicer pa so mlečni izdelki laže prebavljivi.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Če se ne motim, sem pri nekem odgovoru na tem forumu zasledila,da ste napisali tudi nekaj primerov in receptov goste hrane pa vas prosim,če lahko sporočite kje se nahajajo.
Potrebovala bi kakšen primer jedilnika za osemmesečno hcerkico.

Se vam zdi uredu,če ji za zajtrk skuham polento instant na zavretem kravjem mleku z3,5% mm

ali pa gris na kravjem mleku

ali pa proso,skuhano do mehkega v vodi,odcejano,primešano k toplemu Aptamilu z umešano pretlačeno banano (sicer ni lepo požirala..)

Predvsem me zanima kako “zamenjati” kupljene žitne kašice,katerim se umeša voda ali mleko, s tistimi skuhanimi doma,saj tega do sedaj nisem bila vajena.Kaj naj kupim,kako naj pripravim obrok dojenčici..

Še kar se tiče dojenja..Kot sem pisala že zgoraj,se hcerkica po uvedbi goste hrane doji drastično manj.Če vem,da sem jo v toku dneva pristavljala in da je ona odklanjala pa je pred spanjem “iskala” še nekaj,sem ji pripravila Aptamil2 in ko ga je spila,je zaspala.Mislila sem,da vseeno mora popiti določeno količino mleka (ki vsebuje vitamine in minerale za rast in razvoj),čeprav ji v GH umešam kdaj sirček,maslo,sladko smetano,ponudim jogurt,skuto.. Zaradi tega sem nekoliko zmedena in ne vem,kako sestaviti jedilnik,da bo dovolj vsega..
Še vedno si mleko enkrat dnevno načrpam,v pol urce izmenično nekje 90ml,ki ga spije po flaški…prepričana sem,da tudi s to količino dobi vsak dan “vsaj nekaj” koristi od materinega mleka..kaj pa vi menite..se zdi smiselno tudi vam?

Prosim za mnenje,nasvet..

Recepti so tile, predvsem namenjeni otrokom z alergijami, ampak lahko koristijo seveda vsem… http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/recepti.php#1 (prvi recepti brez
alergenov)

8m dojenčki so zelo različni, nekateri še nočejo veliko, drugi pa so že zelo zagreti jedci, posebnih pravil ni, pomembnejše se mi zdi, da uvajamo zdravo, polnovredno hrano, bogato z vsemi hranilnimi snovmi. Morda bo kdo napisal jedilnik svojega otroka pri 8m, sicer pa poskusite to vprašati pe na forumu Starši staršem.

Navadno kravje mleko se priporoča šele po dopolnjenem prvem letu, prej pa se začnejo lahko mlečni izdelki, ki so laže prebavljivi (smtana, maslo, kefir, jogurt, skuta, pinjenec…).

Mogoče bi polento skuhali na vodi in vmešali kakšno sadje ali pa skuto, jogurt?

Mlečni zdrob ni polnovredna hrana, je osiromašeno žito tako rekoč skoraj brez vsebinsoti vitaminov, mineralov (morda so umetno dodani). Bolje bi bilo, da otrok dobiva polnovredno hrano, izluščena žita, belo moko, beli zdrob, bel riž… pa morda le občasno. To ga nahrani, za gradnjo, razvoj in zdravje telesa pa taka hrana ne koristi dovolj.

Proso in ajda sta koristni žitarici (oz. ščavnici) in ju lahko otroku ponudimo tudi z zelenjavo, v raznih juhah, s sadjem npr. pri kosilu, malici, večerji. S proseno kašo lahko namešamo pravzaprav karkoli od omenjenega, niti ni treba, da je mleko. To je odličen način, da nadomestite industrijsko hrano za dojenčke.

Da, dojenčki naj bi popili določeno količino mleka oz. tudi mlečnih izdelkov. Mislim, da to večkrat piše na forumu Pediatrija, prosim uporabite iskalnik na sosednjem forumu.

Vsekakor dobi s stekleničko vašega mleka določeno količino ne samo polnovredne hrane, v kateri je razmerje hranil v idealnem razmerju, ampak tudi protitelesa, ki jih tvorite vi in pomagate njenemu imunskemu sistemu. Manj se otrok doji oz. manjša je tvorba materinega mleka, bolj se veča koncentracije protiteles v njem.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo!

Imam eno vprašanje za vas. Moj malček je star skoraj 7 mesecev. Pri 6 mesecih je tehtal 9200g in 71 cm. Hranila sem ga samo s svojim mlekom, ki si ga za vsak obrok pumpam ( noče vlečit).
Pri 6 mesecih sva začela z gosto hrano-predvsem zelenjavo. Do sedaj dobi 4 obroke mleka in 1 obrok zelenjave. Vsak obrok mleka popije 150ml, redko kaj več. Ampak zvečer popije tudi do 280ml, kar pa se meni zdi ogromno.
Kaj menite vi? Naj mu dam zvečer toliko mleka kot ga popije ( 280 ml), ali naj mu naredim mlečno kašico iz 150ml mleka ostalo mleko pa mu dam po steklenički?

Ogromno se mi zdi zato ker ga popije naenkrat prez premora. Pa tako majhen želodček….
Drugače pa spi celo noč od 21-7h.

Mleka imam zaenkrat še dovolj ker si ga pumpam 7x na dan- vsak dan.

Glede goste hrane pa se mislila dajati prvi mesec zelenjavo, drugi sadje tretji pa žita. Tako da bi vsak mesec en obrok mleka ukinila in postopoma navajala samo na gosto hrano. Kaj menite vi?

Sedaj imamo 4xmleko in 1xzelenjava…

Hvala za odgovor!

LP

Pozdravljeni, rinaa!

Imate 7m dojenčka, 4-krat dobi vaše izčrpano mleko, enkrat pa GH, ki jo uvajate en mesec. Ali je 280ml zvečer preveč? Če otrok ne poliva in nima težav po taki količini, lepo spi, potem ne vidim težav s tem, lahko mu date, kolikor želi.

Ponudite tudi beljakovine in maščobe, običajno so na vrsti kar zgodaj, ker so pomembne za razvoj otroka. Bolj kot OH.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani!

Moja hčerka je stara že skoraj sedem mesecev, se normalno razvija in je zelo vesel otročiček. Rojena je bila sicer en mesec pred rokom, vendar ni bila obravnavana kot nedonošenček, saj je bila zvedava, veliko je jedla, tudi zlatenica je kmalu popustila. Sedaj že kar dobro sedi, ne čisto samostojno, vendar vsak dan bolj. Ima že dva zobka. Po dopolnjenem šestem mesecu sva začeli z GH, vendar z zelo malo uspeha. Hrano še vedno potiska z jezičkom ven, zelo slabo odpira usta, večinoma je očitno, da ji okusi ne ustrezajo, če dobi hrano v grlo, potem bruha. Za jabolčno kašico sicer kaže, da ji vsaj ni tako groznega okusa, kot na primer korenček in krompir. Ponudila sem ji tudi riževo kašico, pa ni nič bolje, kot z zelenjavo in sadjem. Naj omenim, da ne mara dude in ne stekleničke (z vodo ali čajem npr.). Še vedno pristaja le na dojenje in crkljanje pri meni. Meni je sicer enostavno, da jo podojim, sem pa tudi že malo zaskrbljena, ko nama ne gre z žličko! Mogoče jo moram le počakati, da bo pripravljena?
Že v naprej hvala za Vaše mnenje!
Lep pozdrav!
Minas

Minas, pozdravljeni!

Vaša skoraj 7m deklica počasi sprejema GH, jo izriva z jezičkom, slabo odpira usta in tudi bruha. Je morda kaj hipotona, ima kakšne alergije ali druge zdravstvene težave?

Pri 7m, če je zdrava in dobro napreduje, najbrž lahko še čakate na njeno pobudo. Ponujate in eksperimentirate, včasih že par tednov zelo spremeni situacijo s hranjenjem.
Dojenček zavrača gosto hrano:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4607081 (6m, začeli bi, pa ne gre)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981713 (7m, zelo majhne količine)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979001 (7m, ne gre)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=127&t=127 (7m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=383&t=383 (7,5m)
Uvajanje goste hrane in odstavljanje od dojenja na pobudo otroka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674712 (več odličnih tujih povezav)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani!

Hvala za odgovor in linke! Mislim, da je res še čas, saj se je takojšnje bruhanje ob GH nehalo. Hrane se zadnja dva dni tudi ona razveseli, ko ji dam poskusiti kaj novega. Sedaj med sadje zmešam še nekaj riževe kašice z mlekom, kar ji približa okus (po mleku) in ji gre bolje, kak grižljaj tudi že pogoltne. Trudim se in ona tudi! Drugače nič ne kaže na alergije, punca je zdrava in upam, da nama uspe!
Lep pozdrav! Minas

New Report

Close