Dojenje, čaj in gosta hrana
Karmen, lepo pozdravljeni!
Hčerka je stara pol leta, do sedaj sva se samo dojili, sedaj pa sva začeli uvajati gosto hrano. Vse je v redu in lepo… Zanima pa me, če bi morala poleg dojenja hčerki dajati piti še kakšno drugo tekočino, glede na to, da sva začeli z gosto hrano? Če bi morala, se zna tukaj pojaviti problemček, ker piti po flaški ne mara, s kozarčka pa še ne zna – vse gre več ali manj mimo? Dojive se še vedno kar pogosto. Hvala za odgovor.
Maja
Draga Maja,
pravimo, da dojeni otroci ne potrebujejo dodatne tekočine, saj je narava poskrbela tako, da je prednje mleko namenjeno temu, da se otrok odžeja. Seveda, to velja le, če dojite pogosto in na otrokovo željo. Nič ne bo narobe, če ji boste ob obroku goste hrane ponudili tekočino, najboljša je kar navadna voda in kar v kozarčku, če ne mara stekleničke (pametna punca). V kozarček nalijte le tekočine za požirek ali dva, da se ne bo preveč polivalo in vaša deklica bo zagotovo pila, če bo res žejna. Če še ne zna iz kozarčka, se bo pa tako tudi hitreje naučila. Tako ali tako so prva hranjenja in pitja naših otrok bolj namenjena spoznavanju hrane in pijače, kakor hranjenju po bontonu (beri: brez polivanja in packanja).
Pozdravljeni!
Tudi mi imamo podobne težave, naša punčica je dopolnila 6 mesecev, še vedno polno dojim, vendar pravijo, da moramo počasi začeti uvajati hrano in pijačo. Za hrano se že potrudi (kakšen dan je, kakšen dan pa tudi zavrača), dodatne tekočine pa noče in noče. Stekleničke sploh ne mara. Poskušamo s kozarcem, z žličko,…vodo, čaj. Predvidevam, da ni žejna, drugače bi pila.
Zanim pa me, ali lahko je jogurt. Navaden jogur ima najraje in bi ga pojedla toliko, kolikor bi ga dobila. Na srečo nima po jogurtu nobenih težav. Zanima me, ali lahko 6 mesečna deklica že je jogurt in koliko ter ali lahko v jogur primešam kakšno sadje. npr. banane.
Lep dan, Anja
Maja je pisal/pisala:
>
> Karmen, lepo pozdravljeni!
> Hčerka je stara pol leta, do sedaj sva se samo dojili, sedaj
> pa sva začeli uvajati gosto hrano. Vse je v redu in lepo…
> Zanima pa me, če bi morala poleg dojenja hčerki dajati piti
> še kakšno drugo tekočino, glede na to, da sva začeli z gosto
> hrano? Če bi morala, se zna tukaj pojaviti problemček, ker
> piti po flaški ne mara, s kozarčka pa še ne zna – vse gre več
> ali manj mimo? Dojive se še vedno kar pogosto. Hvala za
> odgovor.
> Maja
Draga Anja,
jogurt še ni primerno živilo za 6. mesečnega dojenčka. Sirčke, naravne jogurte in skute ponudimo otroku po devetem mesecu starosti, še bolje po prvem rojstnem dnevu. Kravjega mleka pa se izogibajte najmanj do otrokovega drugega rojstnega dneva. Po devetem mesecu sicer lahko dojenčku ponudimo jedi z dodatkom manjše količine kravjega mleka (žlička masla, smetane ali v pire krompirju).
Kljub vsemu, veljajo neke splošne, priporočene smernice, do katere starosti otroka, določena hrana NI primerna. Do enega leta starosti tako otroci ne smejo uživati jajčnega beljaka (jajčni rumenjak ponudimo dojenčku po osmem mesecu starosti, celo jajce pa po dopolnjenem enem letu), kravjega mleka in izdelkov iz kravjega mleka, žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, rž). pekoče začimbe, sol, sladkor, jagode, močnejša maščobna živila, lešnike, med, hrenovke in klobase (ker vsebujejo preveč soli in dodatkov ter ovoj, ki mu dojenček s svojim žvečenjem ni kos), grozdje, pokovko ter sladkarije (žvečilni gumiji, trdi bonboni). Še posebej velja to priporočilo za kravje mleko, ki je na jedilniku slovenskih otrok mnogo prezgodaj. Kravje mleko lahko po dopolnjenem 9. mesecu starosti uporabljamo le kot dodatek pri kuhi (pri pripravi pire krompirja ali polente), uporabljajte le polnomastne mlečne izdelke (sir, jogurt, skuta). Tudi LCA jogurti za otroke še niso primerni. Kravje mleko je težko prebavljivo, vsebuje preveč beljakovin in kalcija, fosforja, natrija, klora in kalija ter premalo vitamina C, vitamina E, železa, bakra in nasičenih maščob. Presežek beljakovin in mineralov obremenjuje ledvice ter lahko povzroči dehidracijo in celo krvavitve v črevesju.
Pozdravljena!
Zahvaljujem se vam za odgovor, ker sem bila že prav zaskrbljena, zakaj ima naša punči ponoči takšne prebavne motnje. Ni in ni mogla prebaviti hrane – korenček, ki sem ji ga dala z juhico pred 4 dnevi, je dokončno prebavila danes zjutraj. (zadnji sledovi korenčka v blatu). Ponoči se je prebujala in sva morali telovaditi z nogicami, da so se ji sprostili trebušni plini.
Jogurt sem ji začela dodajati po nasvetu naše pediatrinje in ker se mi je zdelo čudno, sem se posvetovala še z patronažno sestro, ki mi je tudi svetovala, da če ima Karin rada jogurt, lahko nadomestim 1 obrok z jogurtom.
Vendar je res, da odkar sem začela dodajati jugurt se ponoči zelo pogosto prebuja.
Sedaj bomo jugurt ukinili in upam, da bomo imeli malo več spanja.
Lep dan, Anja