Najdi forum

Pozdravljene,

moj crv, ki gloda v meni, se nanasa na dojenje. Sem mamica dveh otrok, najmlajsi ima 8 mesecev. Prvega sem dojila 3 mesece, pri drugem pa sem bila prepricana, da bom dlje. Jedla sem samo zdravo prehrano, veliko pila,… Zelo sem bila presenecena, ko mi je mleko zacelo usihati po komaj enem mesecu. Vztrajala sem se nekoliko casa, ko pa je malcek prevec jokal in mu nisem imela kaj dati, je dobil flasko – in popil 80 ml. Potem je slo samo se navzdol, tako da sem mu pri 2 mesecih zacela ze polno dodajati. Bilo mi je tezko, ker sem res zelela cim dlje dojiti. Ko sem vprasala za nasvet zdravnico (ne mojo osebno) mi je rekla, da tista mamica, ki noce dojiti, pac ne doji, katera pa zeli, ji mleka ne manjka. To me je res potrlo, saj vsaka mamica zeli svojemu malcku najbolje.

Jaz sem mnenja, da je kolicina mleka dedno pogojena, to je moja razlaga. Tudi moja mami, ki je imela 3 otroke, je dojila zelo kratek cas. Pomagajte, da se znebim misli, da svojima otrokoma nisem dala vsega, kar bi lahko.

Upam, da ne misliš vedno tako kot drugi govorijo. Zdravniki tudi niso pojedli vso znanost sveta. Še vsi otroci so zrasli tudi če niso bili dojeni. Upam, da se boš pomirila. Na voljo je veliko kakovostnih adaptiranih hran, torej lahko poleg svoje LJUBEZNI otroku ponudiš tudi kvalitetno mleko, pa čeprav ni tvoje.
Veliko uspeha pri razvoju….
Teja

Tudi moja mama je dojila le dva meseca, ker je pač morala v službo. Z menoj ni sedaj nič narobe in se sploh ne spominjam, da bi kdaj kaj bilo.

Jaz imam po treh mesecih dojenja mleka še vedno ogromno in nič ne pazim na hrano. Jem takrat ko mi paše in tisto, kar mi paše. Če bom morala zaradi višje sile prekiniti, bom pač prekinila. Te stvari ponavadi niso povsem v človeških rokah. Treba se je pa sprijazniti z njimi. Današnjim otrokom pa koristi predvsem veliko ljubezni in njim primerna vzgoja; po moje je hrana danes na stranskem tiru, ker je je ogromno. Tako boš tudi ti hitro našla priemren nadomestek svojemu mleku (oz. si ga že).

Kar se tiče dojenja sem jaz slišala, da je najbolj pomembna sproščenost in da se čim manj obremenjuješ z delom. Torej čim manj stresov.

Lep pozdrav, Katarina

Milijon teorij je okoli dojenja in vsak izbere svojo. Če ne gre pač ne gre. Take nesramne trditve kot jih je izrekla omenjena zdravnica me pa kar razjezijo; kaj pa ima vse skupaj veze s “hočem ali nočem”, še veliko ostalih dejavnikov je tu zraven, ki tudi vplivajo na samo dojenje in njegov potek. Tudi nepošteno se mi zdi, da “strokovno usposobljeni kadri” , razni članki v revijah ter subjektivno napisane knjige razlagajo dojenje tako kot so ga tebi in s tem vsaki mami, ki ne more (ali noče) dojiti dajejo občutek, da je nepopolna, slaba,… v glavnem, da za otroka ne naredi vsega, kar bi lahko.
Še veliko stvari je v življenju, ki jih otroku lahko daš, ki so bolj pomembne od dojenja, zato se ne sekiraj in uživaj s svojo družino.
Srečno!
Vesna

Koliko je star prvi otrok? Če je več kot 2-leti, sigurno že veš da lahko z otrokom uživaš na 1001 način. Tudi najmlajši bo kmalu zrastel. Ni vse samo v dojenju, ljubezen do otroka se ne izraža s hrano. Upam da te bo to malo pomirilo. Tudi jaz imam dva mala nadebudneža in pri prvem mi tudi ni uspelo dojiti, pa kaj… Danes ko vidim veselega otroka na dojenje tudi pomislim ne več.

LP

Tudi jaz nisem imela dovolj mleka in sem dojila + dodajala 3 mesece. Na misel mi ni prišlo, da nebi dojila otroka pa vseeno nisem imela dovolj mleka. Hčerkico sem samo dojila 14 dni in sem bila prepričana, da nama gre enkratno. Imela je dober sesalni refleks in je jedla vsako uro. Ko smo po 14 dneh odšli k zdravniku (ni kakala 7 dni) nisem morala verjeti, da je shujšala. Da mi otročoček nebi shiral mi ni preostalo drugega kot, da dodajam adaptirano mleko. Kako sem se grozno počutila!!! Nisem mogla verjeti, da jaz ne morem dojiti, saj je to nekaj naravnega.

Povsod piše samo o tem kako pomembno je dojenje za otroka in vsaka mati pač mora dojiti in da tiste, ki ne dojijo so se tako samo odločile… Groza – sploh ne vedo kakšno škodo delajo mamicam in žal celo nekaterim otrokom. Veliko je primerov, ko se mamice s tem ne morejo sprijazniti in vseeno samo dojijo otroke in na koncu čisto shirane otroke pripeljejo k zdravnikom.

Dojenje je bilo zame res nekaj lepega in je velko lažje za mamo dojiti, kot pa kar naprej pripravljati mleko. Če pač nama s hčerkico ni šlo, pač ni šlo. Nama gre pa morda na drugih področjih bolje.

lep pozdrav
Greta

Prepričana sem, da si dobra mama, sicer ne bi bilo “črva, ki gloda”. Če želiš svojemu otročku najboljše in se pri tem neizmerno trudiš, potem je detece gotovo srečno… Ali ni to najpomembnejše??? Jaz svojega sicer dojim in bi mi bilo verjetno tudi hudo, če ga ne bi mogla, vendar nikoli nisem pomislila, da so matere, ki (iz kateregakoli razloga) ne dojijo, slabe ali obsojanja vredne…

Srečno, Anita

Simona!
Tvojega črva, ki gloda daj lepo na stran in se nehaj sekirati, kajti tako bo vse še slabše zate in za otročka. Tudi jaz nisem dojila skoraj nič. Ker imam čisto vdrte bradavice, mi je že sestra v porodnišnici rekla, da jaz pa ne bom nikoli dojila. To se mi je zdelo nekaj najbolj groznega, kar mi nekdo lahko reč takoj po šoku, ki sem ga doživela ob prezgonjem porodu. Poskušala sem sicer dojiti z nastavki, vendar deklica ne imela moči, da bi vlekla, zato sem jo pač začela hraniti po steklenički. Moram reči, da sem se kakšne tri tedne zaradi tega zelo sekirala, tudi v posvetovalnici so me obravnavali kot odpadnico (verjetno so si mislili, da jaz nočem dojiti), vendar sem se kasneje s tem sprijaznila. Še to ti moram povedati, da moja deklica, kljub temu, da ni bila dojena, ni bila do dveh let starosti skoraj nič bolana, dosti vrstnikov, ki pa so bili dojeni tudi do 1,5 ali celo do 2 let pa so bili veliko bolani.
Zato ti svetujem, da se s tem ne obremenjuj več, če ne gre pač ne gre, in ko se boš s tem sprijaznila, boš tudi bolj sproščeno in veselo uživala z svojim otročkom.

Veliko sreče in lep pozdrav
Anja

Tudi jaz sem starejšo dojila le 10 dni in ker je izgubila veliko teže, se je potem hranila po steklenički. Moram reči, da je bila do sedaj, čeprav je od 11 meseca v vrtcu (zdaj ima dobra 4 leta) nadpovprečno zdrava. Prvo leto je bila doma le 14 delovnih dni, lani pa 1 sam dan. Bratec se je dojil pol leta, pa je za malenkost manj odporen od nje.

Še to: sama sem, ker sem pri sinu imela težave z mastitisom, dobila spray Syntocinon. Brez njega mi ne bi uspelo dojiti tako dolgo. Mleka sem imela dovolj, le teklo je zelo počasi (s črpalko sem se vedno mučila 1 uro za 1 dcl, z uporabo spraya pa sem opravila v 20 minutah). Je pa zdravnike težko prepričati, da ti ga predpišejo.

Lep pozdrav!

97% mamic je sposobnih dojiti svoje dojenčke, razen tistih, ki so imele operacijo dojk ali imajo kakšne deformacije (prekratki mlečni vodi). Vdrte bradavice niso vzrok, da se ne more dojiti, ravno tako tudi ne more mleka kar zmanjkati. Vedno je vzrok preslabo pristavljanje k prsim.

Draga Jasna
to ti misliš, ker nikoli nisi imela problemov. Žal je zaradi takih, kot si ti taka gonja glede dojenja. Me prime in si mislim, ko bi se vsaj to tebi zgodilo, pa se premislim zaradi otročička. Kar se tiče pristavljanja k prsim so me v porodnišnici zelo hvalili in tudi patronažna mi je rekla, da nama gre enkratno.
lpn G

Hvala vsem za prijazne besede. Vesela sem, da tako mislite tudi tiste, ki dojenjite brez problemov (Jasna, tebe bom izzvzela).

Dejstvo je, da dojencek na zacetku pravzaprav potrebuje zelo malo – malo ljubezni, pozornosti in hrano. In ce mu mamica ze v zacetku, ko potrebuje tako malo, ne more nuditi niti najosnovnejsega, se lahko njena samozavest zelo omaja. Takrat take tolazilne misli dobro denejo. Toda od dojenja samega ni odvisno ali je mamica dobra ali ni – to se pokaze kasneje – ko ponudi otroku roko, kadarjo potrebuje, da ga stisne v objem, ko mu je hudo, da se z njim pogovori, ko to potrebuje, predvsem pa da ga brezpogojno ljubi. To je prava mami.

Za vse Jasne pa se tole v razmislek: ali ni tudi erekcija pri moskem nekaj najbolj naravnega – pa vendar koliko moskih poisce pomoc zaradi impotence. Zakaj? Ker nocejo…?

Hvala vsem za prijazne besede. Vesela sem, da tako mislite tudi tiste, ki dojenjite brez problemov (Jasna, tebe bom izzvzela).

Dejstvo je, da dojencek na zacetku pravzaprav potrebuje zelo malo – malo ljubezni, pozornosti in hrano. In ce mu mamica ze v zacetku, ko potrebuje tako malo, ne more nuditi niti najosnovnejsega, se lahko njena samozavest zelo omaja. Takrat take tolazilne misli dobro denejo. Toda od dojenja samega ni odvisno ali je mamica dobra ali ni – to se pokaze kasneje – ko ponudi otroku roko, kadarjo potrebuje, da ga stisne v objem, ko mu je hudo, da se z njim pogovori, ko to potrebuje, predvsem pa da ga brezpogojno ljubi. To je prava mami.

Za vse Jasne pa se tole v razmislek: ali ni tudi erekcija pri moskem nekaj najbolj naravnega – pa vendar koliko moskih poisce pomoc zaradi impotence. Zakaj? Ker nocejo…?

Navedla sem samo podatke raziskav in nikogar obsojala.Nisem rekla, da je tista mati, ki ne doji svojega otroka, zato slaba mati. Ne počutite se takoj ogrožene, če pač slišite, da je dojenje možno. Treba pa je imeti o tem tudi določeno znanje in ob težavah pravo osebo, ki ti zna pravilno svetovati in ne takoj ponuditi stekleničke. Ni me treba izvzemati, kot , da sem garjava. Ta forum je namenjen izražanju in izmenjavi mnenj, ne pa obsojanju in klasificiranju, kar se je že tisočkrat pokazalo.
Takoj, ko se kdo čuti ogroženega ali se ne strinja s teboj, te oklasificira, označi, izloči in izniči.
Jaz pa sem vam v premislek navedla samo to, kar kažejo raziskave. Bog pomagaj!

Prosim, če mi razložiš kako si pa ti dojila. Mislim, da smo tukaj zato, da govorimo iz lastnih izkušenj, ne da citiramo knjige in raziskave.

Pa še nekaj…Kaj storiš če se ti otrok 10 dni joče in hoče jesti na vsako uro ali pol ure? Ali to pomeni da imaš dovolj mleka?

LP

Draga Jana, da dojencek joce na pol ali na eno uro, ja lahko cisto normalen pojav.Saj je narava naravnala novorojenega cloveka tako, da zna poskrbeti za svojo lakoto ali zejo ali kaj drugega , kar si hoce zagotoviti.Torej, ker ne zna govoriti , svojo zahtevo izrazi z jokom.Da je mamino mleko zelo hitro prebavljivo , verjetno tudi vsi vemo, zato pa je lahko otrok lacen tudi na taksen kratek cas.Torej ima Jasna glede tega prav.Vendar se je mogoce malo neosebno izrazila.Povedala je dejstva, ki pa jih lahko marsikatera mama potrdi s svojim primerom.Tudi jaz.Dojim ze sedemindvajset mesecev, na zacetku tudi na uro ali pol.Dojencek je spal pri nekaj mesecih trikrat na dan po deset ali petnajst minut.Vendar sem se jaz na vse to pripravila…Nikoli si nisem delala nacrtov, da bo otrok dojen toliko in toliko mesecev , da mu bom zacela dodajati hrano pri tem in tem mesecu…enostavno sem optroku samo prisluhnila… nekaj problemov pri dojenju sem ze imela.Je pa zelo redka mamica, ki jih nima.Zato pa je z malo truda mogoce resiti vse situacije, vcasih mogoce samo z prijazno besedo.Zato pa ne obsojam mam, ki niso ali ne dojijo ali tudi nocejo dojiti.Odlocitev za ali proti dojenju je odlocitev vsake mame posebej in tej odlocitvi nima nihce pravice oporekati.Vendar pa je potrebno stvar resiti najprej pri sebi in sele potem udarjati po drugih, ces, zakaj ne delate tako, kot delam jaz…Toliko o mojem mnenju…
Kjer je volja, tam je pot….

Lp Mojca

Najbolje, da opišem kako je potekalo moje dojenje, ki pa žal ni v nobeni knjigi zavedeno, čeprav vem, da nisem edina. Prvih 14 dni sem samo dojila, ker se mi še sanjalo ni, da nimam dovolj mleka. Ker sem tudi jaz pred porodom prebrala veliko literature sem o dojenju vedala le to, da večina žensk doji in, da je to za otrokovo rast in zdravje najbolje. Vsi vemo, da je mamino mleko najboljši antibiotik, zato mislim, da je težko najti mamo, ki noče dojiti.
Moja hčerkica je bila ob rojstvu zelo močna in je imela dober sesalni refleks. Zelo rada se je dojila, kar pa je bilo kljub utrujenosti meni zelo všeč. Na vsaki dojki se je dojila po 45 min in potem počivala manj kot uro in zopet dojenje za 1.5 ure. Kako to zgleda ponoči, mislim, da je dala čez vsaka mama. Ker 7 dni ni kakala smo jo takoj odpeljali k zdravniku in ugotovili, da je v 14 dneh shujšala za 0,5 kg. Me je skoraj kap. Ker nisem hotela nehati dojiti, sem pristavila k prsim preden je dobila flaško. To mi je ratalo za 3 mesece in vem, da sem imela srečo, da se je še vedno želela jesti pri meni. V teh 3 mesecih je najprej jedla po 45 min na vsaki dojki in potem še eno uro po flaški (imela sem flaško z zelo majhnim curkom). Ponoči sem spala po delčkih skupaj manj kot 2 ure. Lahko si predstavljate, da sem čez dan hodilo kot mesečnik in se poskuša čim več ukvarjati z njo. Od same utrujenosti se mi je velikokrat vrtelo in ne upam pomisliti kako neodgovorno je to bilo od mene, ker bi mi lahko padla tudi po tleh, in to samo zato, da bom dojila.

Ker sem o svoji izkušnji veliko govorila z drugimi mamicami, vem, da je teh problemov veliko več – kje pa so ti statistični podatki. Tudi jaz izražam samo svoje mnjenje in se po teh izkušnjah pač ne morem sprijazniti s temi podatki.

lp Greta

Čestitam za tvojo vztrajnost.

lp

Jaz imam več otrok in vsak se je drugače dojil. Najmlajši tudi na pol ure. Ponoči sem ga imela ob sebi , ker se je prvih pet šest tednov hotel kar naprej dojiti. Mleko v prsih se tvori s sesanjem. Če je to pogosto, se tudi mleko tvori hitreje in obratno.
Kot vem, v Sloveniji delujejo svetovalke za dojenje, ki znajo pomagati mamam v težavah ob dojenju in mislim, da one prej najdejo odgovor na takšna vprašanja, kot jih ima Greta. Njihove tel. številke sem videla v Malčku in Mami. Obrnite se nanje, kadar ste v težavah.
O zmožnosti dojenja pa toliko: če ne bi bila večina žensk zmožnih prehraniti svoje otroke, človeštvo kot vrsta ne bi moglo preživeti. Kaj so matere dajale dojenčkom v obdobju, ko še niso bile udomačene krave, ovce…. in je bil človek še rastlinojed? ko še ni znal ognja zakuriti in živali pobijati? Kako je človeštvo takrat preživelo?
Drage mame, vse ste krasne!

Blagor se tebi Jasna in vsem ostalim mamicam, ki svoje otroke uspešno polno dojite. Prav vesela sem bila, da sem naposled le nekje naletela na prispevke, ki ne govorijo samo o uspešnosti dojenja. Imam 7 in 1/2 mesecev starega dečka, ki je veliko lepši kot sem si ga v svojih sanjah kdajkoli lahko predstavljala. Sem srečna mamica, ker imam zdravega otroka, vendar ko se spomnim na dojenje me še vedno stisne pri srcu. In če začnem premišljevati o svoji nosečnosti in porodu, kako mi je šlo skoraj vedno nekaj narobe (ali skoraj vse), od groznih slabosti, ki so trajale do 7.meseca in vso nosečnost sem bila brez apetita, pa porod (zunanji obrat,um. pop.,sredstva proti bolečinam,30 ur nespanja in končno poporodne komplikacije in operacija), skratka 1. mesec po porodu nisem bila živahna mamica, kot sem si poprej predstavljala ampak shirana razvalina. Čeprav sem se prej vedno poskušala držati načel zdravega življenja sem šele po porodu spoznala kako ubogi smo lahko dandanes ljudje, ker civilizacija pobira svoj davek. Vse te “nesreče” me niso razorožile optimizma, ker v svoji “bio” miselnosti sem si še vedno predstavljala da bom otroka uspešno dojila. Saj sem 1. dan po prihodu iz porodnišnice in ne prej in nikoli kasneje več. Mogoče bi mi uspelo vzpostaviti dojenje, če mi ne bi v porodnišnici ponudili flaške in če me ne bi starši napadli da “nimam mleka”, če bi kdaj poprej videla katero žensko dojiti, če ne bi bila tako izčrpana od poroda in komplikacij (komaj sem vzdignila svojega dojenčka), če ne bi po 1mesecu in pol nadaljevala s študijem…jaz sem zaradi vsega tega pretočila več solz kot mleka.
Z meseci sem postala pravi teoretični eksprt za dojenje in svojega fantka še vedno “dojim” čeprav bi lahko že zdavnaj odnehala. Sedaj mi ni več pomembno koliko mojega mleka dobi ampak, ker si moj sinko še vedno želi “crkljanja” pri meni. Upam da, si tem nisem nabrala samo teoretičnih dognanj ampak tudi nekaj prakse, če me bo življenje osrečilo še s kakšnim otrokom.
Za zaključek še nekaj izvlečkov iz razne literature in mojih spoznanj:
-cca 95% mamic uspešno doji (švedska raziskava)
-negativno na dojenje baje vplivajo sredstva proti bolečinam med porodom
-afriški dojenčki, ki imajo neposreden dostop do dojk se dojijo povprečno na 24 min
-Evropejci smo se že zdaaavnaj odmaknili od naravnega življenja (predstavljajte si preživetje v Slovenskih gozdovih, brez strehe nad glavo in ognja) in nam od narave ostaja bore malo
-Hormonsko ravnovesje v človeškem telesu je izredno občutljiva zadeva in trajne posledice baje lahko pusti ena sama dieta, predstavljajte si kaj za naša telesa lahko pomenijo hormonske terapije (kontracepcija, um. popadki…) ter vsakdanja nepolnovredna prehrana in snovi nenaravnega izvora (margarina, sintetične spojine …), na srečo zna telo nepravilnosti tudi odpravljati
-ker smo hote ali nehote vpeti v našo civilizacijo z načinom življenja, je vsakdanji tempo uperjen proti dojejenju, če je potrebno upočasnite tempo in si priskrbite pomoč za domača opravila – mamice imajo že tako preveč dela z dojenčki
– mamice, med nosečnostjo so “prepovedane” vsakršne nepotrebne stresne situacije, pozabite na vse nerelevantno in uživajte v vsakem trenutku (skrbi ponavadi pomenijo manj mleka)
-dobro in če se da, zdravo jejte in veeeliiiko počivajte!!!!
-večina mamic ne doji ker to tudi zares ne poskusi. Poskusite brez cucljev vsaj prvih 14-dni, da se otrok nauči dobro sesati. Če vas je strah da ne pridobiva na teži pokličite patronažno, da ga pride stehtati. To je njena dolžnost. (jaz tega nisem vedela)
-če vaše mleko nastaja prepočasi oz. izteka prepočasi, prosite Syntocinon (umetni oksitocin) – morda je vaše hormonsko ravnovesje nepopolno. Meni ga pediatrinja ni hotela predpisati, ker je umetni hormon. (koliko je naraven aptamil ipd. se sprašujem)
-zdravilo Tametil, ki pospešuje prebavo želodca ima lahko stranski učinek izločanje mleka (meni je malenkost pomagalo)
-pomaga iztiskavanje mleka (če to čas dopušča). Ko sem zaradi obveznosti pri 6. mesecih prenehala z dodatnim iztiskavanjem se mi je laktacija zmanjšala na nekaj kapljic (10 ml)
-pokličite svetovalke za dojenje, ko obupujete
– preslišite vse neprijazne komentarje na vaš trud glede dojenja ne glede od koga prihajajo (zdravnikov, medicinskih sester, tujcev v parku, staršev…)
-travmatični dogodki pri porodu (težak porod, carski rez, komplikacije…) lahko pomenijo manjše možnosti za vzpostavitev dojenja (ni pa nujno – poznam mamo, ki je po c.r. polno dojila 3 mesece
-če hočete kaj naravnega storiti za svoje malčke je potem to verjetno naravna prehrana, kar pomeni čimveč presne hrane naj prevladuje na jedilniku. Prvi obrok je bil pri mojem otroku sveže sadje.
-dojenja se je baje treba naučiti. Včasi so se ženske učile ko so videle pri svojih mamah, tetah, sestrah, sosedah… Jaz imam pred nosečnostjo v spominu samo eno žensko iz otroških let.
-genetsko pogojeno? Verjetno da. Če ne bi bilo genetskih predispozicij bi vsi moški imeli lase. Zato je tu medicina in znanost da pomaga pri takih nepopolnostih.Pa še Darwinov naravni izbor v človeški družbi ne deluje, ker se ljudje od živali razlikujemo po razumu, kar morda nam ni vedno v prid am. to je že druga zgodba.
Jaz sem še vedno za naravno če se le da in ne za vsako silo na račun mamice ali celo dojenčka !!!

>
> Jaz imam več otrok in vsak se je drugače dojil. Najmlajši
> tudi na pol ure. Ponoči sem ga imela ob sebi , ker se je
> prvih pet šest tednov hotel kar naprej dojiti. Mleko v prsih
> se tvori s sesanjem. Če je to pogosto, se tudi mleko tvori
> hitreje in obratno.
> Kot vem, v Sloveniji delujejo svetovalke za dojenje, ki znajo
> pomagati mamam v težavah ob dojenju in mislim, da one prej
> najdejo odgovor na takšna vprašanja, kot jih ima Greta.
> Njihove tel. številke sem videla v Malčku in Mami. Obrnite se
> nanje, kadar ste v težavah.
> O zmožnosti dojenja pa toliko: če ne bi bila večina žensk
> zmožnih prehraniti svoje otroke, človeštvo kot vrsta ne bi
> moglo preživeti. Kaj so matere dajale dojenčkom v obdobju, ko
> še niso bile udomačene krave, ovce…. in je bil človek še
> rastlinojed? ko še ni znal ognja zakuriti in živali pobijati?
> Kako je človeštvo takrat preživelo?
> Drage mame, vse ste krasne!

New Report

Close