Dojenje
Hči se je rodila prezgodaj in z nizko težo. Dojenje nikakor ni steklo, zato sem mleko brizgala in jo hranila po steklenički. Kasneje sem jo večkrat skušala pristaviti in sedaj, pri dveh mesecih starosti, nama začenja uspevati. Imam pa nenavaden problem: ne znam ugotoviti kdaj je dojka prazna. Pri brizganju se pač vidi, da ne teče več. Kako to ugotoviš pri dojenju? Hči namreč ne odneha sama, ampak kar vztraja in vztraja, tudi ko je dojka že prazna (to sem ugotovila z brizganjem po dojenju).
Doječe mamice, pomoč!
Lep pozdrav !
Čestitam k uspešnem pristavljanju.Sama sem dojila prvo hčerko do enega leta, drugo pa do drugega.Pri meni dojka ni bila nikoli do konca izpraznjena vedno je še nekaj mleka priteklo.Tako, da bi lahko praktično dojila vedno samo na eni strani.Ko sem imela občutek, da je dojka primerno prazna sem malčico prestavila na drugo stran.Večkrat pa sta vlekli kar v prazno da sta se še malo pocrkljali.
Srečno obema!
Dojka naj bi se spraznila v prvih desetih do petnajstih minutah. Sama sem (ko je Matej dojko izpustil) še sama stisnila kolobar. Če je ven brizgnilo kleko potem dojka še ni bila prazna. Če pa ven samo v kapljicah priteče mleko, pa je dojka že prazna. Sama si mleko nikoli nisem izbrizgavala po dojenju. Če se mi je zdelo, da Matej dojke ni dovolj izpraznil, sem pač pri naslednjem dojenju spet tam začela. Drugače pa je praznenje najbolje prepustiti otroku. Tudi moj Matej je včasih dojko sesal pol ure (ko je že bila prazna ), ampak takrat se je bolj crkljal kot jedel. Jaz sem ga pustila, saj otrok tudi to potrebuje.
marjana,
ce po dojenju brizgas in pri brizganju nic ven ne pritece, to se ne pomeni, da je dojka prazna, saj je brizganje mnogo manj uspesno od malckovega sesanja. to vem tudi po lastnih izkusnjah, saj izbrizgala nisem skoraj nic, ko pa je mala pila, se je slisalo njene debele pozirke in tudi iz ust ji je med sesanjem teklo mleko. tako da le pogumno,
nina