Dojenje
Zdravo!
Kot prvo naj pohvalim ta forum, saj je izvrsten za mamice, ki hočemo dojiti in ki imamo pri tem težave. Prosila bi vas, če mi lahko kako pomagate s kakšnim nasvetom in ni važno od koga.
Bom kar se da kratka.
Mojega angelčka sem rodila pred 3 tedni z umetnimi popadki. V porodni sobi sem ga hotela podojiti in ugotovila, da sploh nimam mleka. Kaj hujšega. Mislila sem, da se mi bo svet podrl.
Vendar jaz sem vztrajna in moj fant tudi, saj je tri dni vlekel v prazno in to po nastavku, saj sem imela vdrte bradavice. Po treh dneh je povlekel prvo mleko. Od sreče sem jokala. Tako sva se pet dni bojila z nastavkom v porodnišnici, ki ni ravno prijazna za dojenje, tako da je bilo vse na mojih ramenih. Skoraj sem dobila mastitis, poskušali smo s stiskanjem ( zelo boleče ), potem pa se me je ena od babic usmilila in povedala za kapljice Syintoncinon. Takoj po prihodu domov sem se trdno odločila, da poskusiva brez nastavka in ratalo je. Saj je doma kavč bolj udoben ( sploh zaradi šivov ) kot pa bolniška postelja. Najraje ga dojim sede, ker se tako najbolj prisesa.
Zanima pa me sledeče. Ko berem ta forum, si vse iztiskate mleko. Meni dosedaj ni priteklo nikoli toliko mleka, da bi ga iztiskala. Niti ni takšnega navala, da bi kar špricalo. Malega dojim približno na uro in pol ali dve ali dve in pol uri podnevi in ponoči ( kar utrujajoče ). Tako da se dojke sploh nimajo časa napolnit. Vendar malček lepo napreduje na teži, pokakan je najmanj 3 krat na dan, lula tudi, obrazek ima poln.
Na začetku, ko sva prišla domov ni veliko pridobil na teži in mi je patronažna rekla, da mu moram dodajati Pikomil. In res sem mu, vendar samo zvečer pred spanjem in po dojenju. Presenečena sem bila, da je kljub dojenju iz obeh dojk pojedel še po 40 – 50 ml Pikomila. Tako je bilo vse do včeraj, saj mu nisem nič dodala Pikomila. Ali mislite da je potrebno, da mu dodam Pikomil? Bojim se, da bi ga sestradala.
Prosim, če mi lahko kako kdo svetuje. Zelo bi bila hvaležna, saj se zelo trudim, da ga dojim ( še krega se rad med dojenjem ) tako, da imam precej dela in ne bi rada prenehala dojiti.
Upam, da nisem bila predolga in hvala vnaprej za vaše nasvete in izkušnje!
Lep pozdrav, Mateja!
Draga Mateja,
nobena mama v porodni sobi nima mleka. Prve dni po porodu se laktacija šele dobro vzpostavlja in v teh dneh je količina “mleka” zelo majhna. Kakor so majhni tudi želodčki in potrebe našega dojenčka. Prvo mleko imenujemo mlezivo ali kolostrum, je zelo gosto in količinsko V KAPLJICAH.
Čestitam za vztrajnost in trud. Škoda, ker so vam v porodnišnici dali nastavke, saj v vašem primeru verjetno resnično niso bili potrebni. Nastavke priporočamo namreč le takrat, ko gre za resnično hudo vdrte bradavice (res malo žensk ima takšne) ali pri nedonošenčkih za prehod nazaj na dojenje ali pri kakšnih drugih specifičnih medicinskih problemih.
Ne drži, da si vse matere iztiskajo mleko. Iztiskanje mleka sploh ni potrebno, če dojenje lepo steče. Iztiskanje mleka je potrebno le v res zelo redkih situacijah:
– če ima mati preveč mleka in dojenček dojke ne more zagrabiti (takrat iztisnemo le malce mleka tik pred podojem)
– če dojenček izpusti obrok in materi grozi zastojno vnetje (spet se iztisne le toliko mleka, da nastopi olajšanje)
– če dojenček dobiva dodatek po steklenički in mati želi preiti nazaj na dojenje, se z dodatnim iztiskanjem še stimulira mlečna zaloga
– kadar mati ne more biti fizično prisotna pri otroku.
Žal premnoge “šole” in naše sorodnice učijo, da je dojke potrebno prazniti. To ne drži. To je veljalo v času, ko so otrokom postavljali urnike in dojenje omejevali. Le tako se je namreč lahko obdržala zadovoljiva mlečna zaloga. Če dojenčka dojite pravilno in pogosto ter upoštevate zakon povpraševanja in ponudbe, dodatno iztiskanje zagotovo ni potrebno.
Ko mati začne iztiskati mleko v začetku lahko iztisne le nekaj kapljic. Z osvojitvijo tehnike iztiskanja in vedno boljšo stimulacijo lahko mati šele v nekaj dnevih ali tednih iztisne dovolj mleka za obrok. Tudi vse prsne črpalke niso enako dobre za vse mamice, potrebno je najti takšno, ki vam najbolj usteza ali se naučite mleko iztiskati ročno. Zavedajte se, da mleka ne zmanjka čez noč. Mleko se tvori sproti in črpanje po kapljicah je nekaj normalnega. Preiskus z iztiskanjem ne more biti merilo koliko mleka ima mamica, saj je črpanje mleka priučena veščina, na začetku so količine zelo majhne, odvisno je tudi od kakovosti prsne črpalke (niso vse črpalke primerne za vse mamice enako), poleg tega pa dojenček zaradi hormona oksitocina pri prsih izmolze mnogo več mleka, kakor ga lahko iztisnemo.
Večina mater, ki doji pogosto in na otrokovo željo ne poroča o iztekanju mleka.
Dojke ne potrebujejo časa, da se napolnijo. Dojke niso posode, v katere se mora mleko nateči. Nikakor ne. Ob pričetku dojenja se izloča najprej tako imenovano prednje mleko, mleko, ki se je nabralo v mlečnih. Ko se začne izločati hormon oksitocin, pride do tako imenovanega izcejalnega refleksa, ki povzroči, da se mleko iztiska direktno iz mlečnih celic ali alveol. V njih pa se mleko tvori sproti – iz krvi! Ali povedano preprosteje: dojke niso rezervoarji za mleko, kjer naj bi se mleko moralo nateči. Mleko, ki ga čutimo v dojkah je “prednje” mleko, ki se je nabralo v mlečnih vodih. Ko pride do izcejalnega refleksa se začne izločati “zadnje” mleko, ki se tvori sproti. Zato nikakor niso smiselni nasveti, kot: “med podoji mora biti najmanj tri ure časa, da se mleko v dojkah lahko nabere”.
Glede na to, da vaš dojenček lepo napreduje pri teži in se lepo razvija, so vaše skrbi popolnoma odveč in dojenčček dohranjevanja ne potrebuje. Če pa se z dodano stekleničko prilagojenega mleka VI bolje počutite ins e s tem prepričate, da ste za vašega dojenčka naredili prav vse, pa to tudi ne bo nič narobe. Zavedajte pa se, da dojenje ni samo akt hranjenja, dojenčki se dojijo še iz mnogo drugih razlogov, najpomembnejši je materina bližina, ljubezen in občutek sprejetosti. V teh vročih dneh se dojenči pogosteje dojijo tudi na račun žeje. Več o tem sem pisala že na:
Mateja, le tako vztrajno in z dobro voljo še naprej!