Dojenje 15 mesečnika
No, pa imam spet eno vprašanje.
Moj skoraj 15 mesečnik je ta teden zbolel in z dojenja enkrat na dan prešel nazaj na dojenje 10 in večkrat na dan.Pustimo dejstvo, da imam bradavice dobesedno razžrte, ker niso več navajene tako intenzivnega sesanja, zanima me predvsem koliko mleka dobi moj otrok s takim dojenjem. Velikokrat imam namreč občutek, da sesa “v prazno”, ampak zelo močno (zato boleče bradavice), pa bolj malo priteče.
Upam sicer, da se bo kmalu pozdravil, skrbi pa me,če bo hotel ohraniti najnovejši režim dojenja, še zlasti “nočna rutina”(= dojenje še večkrat kot podnevi in spanje samo kadar je priklopljen) me dobesedno ubija; po enem tednu sem taka kot zombi.
Aja, morda se zdi nenavadno, da sem ob mogoče čisto normalni reakciji mojega dojenca tako presenečena.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Draga Kunigunda,
žal mi je, da ste imeli bolnega dojenčka. Vaša reakcija ni prav nič nenavadna in doječe mamice se z njo kar pogosto srečujemo. Res je, ko so dojenčki bolni, se dojijo precej pogosteje ali pa je to celo edino, kar v dnevih bolezni sploh zaužijejo. Zato je še toliko bolj dragoceno, kajne?
Imate občutek, da sesa v prazno? Tak občutek, celo pekoča bolečina v prsih in razbolele bradavice so značilne v takšnih situacijah. Če ste prej dojili 1x dnevno, ste tvorili morda 220 ml mleka dnevno, sedaj pa se je »proizvodnja« v nekaj dnevih podeseterila. Zato občutek, da vleče v prazno res drži, toda vedite, da se ob tem sesanju iz dneva v dan tvori spet več mleka in z vsakim sesanjem ga bo spet več. Tako lahko v nekaj dnevih preideta kaj hitro na precej višjo »mlečno zalogo«. Bolan dojenček včasih niti ne sesa toliko za »hranjenje« ampak bolj za »tolažbo«, kar se verjetno tudi močno pozna na vaših ranjenih bradavicah, saj jih verjetno bolj cuclja kot molze.
Skrbi vas, da bo hotel ohraniti nov režim hranjenja? Morda pa ga tudi ne bo. Nikar naj vas ne skrbi že za vnaprej. Pomirite se in sprejmite dejstvo kakršno je, nato pa, ko bo spet zdrav postopoma ukinjajte posamezne podoje, kot ste že počeli od sedaj. Če ga ne želite dojiti tako pogosto in vam je neprijetno (to so popolnoma normalni občutki draga mamica!), poskušajte podoje nadomestiti s svojo telesno bližino, veliko cartanja, ponudite mu svoja ramena ali naročje, da se bo počutil varnega in potolaženega. Mislim, da niste zombi samo izrecno zaradi dojenja. Ali pač? Največ je k temu verjetno prispeval stres ob bolezni otroka in huda skrb, ki nas starše takrat hudo obremenjuje, ko so naši otroci bolni.