dojeni dojencek -laktozna intoleranca ali alergija na moje mleko. Kaksni so znaki?
Veliko sem ze prebrala, ampak nekako se vedno ne najdem odgovora na moje vprasanje, zato se obracam na vas…mamice in ocke in pa strokovnjake na tem podrocju…ker ze nekaj noci ne spimo, ker nam je tezko, ko ne vemo kako pomagat nasemu fantku in, ker prihajajo nasveti od vsepovsod, glavni pa je naj se neham mucit, naj opustim dojenje in naj mu dam flasko pa je.
Namrec…nas fantek ima zelo mocan sesalni refleks, ce ni na dojki, potem je na dudi…zelo malo casa je miren. Veliko se zvija, prdi, poliva, kolca.
Na dojki je vcasih miren, vecina pa se oglasa kot levcek -renci, telovadi, se zvija, dojko prime in spusti in tako veckrat. Ce mu zelim vmes podreti kupcek joka, vcasih mu pozem podtaknem dudo in se malo umiri.
Najraje spi s svojim na mojem trebuscku. Vcasih pa tudi to ne zaleze. Pase mu ce ga nosimo tako, da ima trebuscek na nasih rokah. Veliko in glasno joka. Je najin tretji otrok, a prvi fant. Je mogoce pri fantih kaj drugace?
Plenice so vsakic mokre in pokakane. Blato je rumeno zelene barve z delcki..zelo tekoce.
Sama sem ze 3 tedne na dieti brez mleka.
Dojiva se veliko. Podnevi na 2 uri priblizno in ponici enako. Na njegovo zeljo. V enem mesecu se je zredil za tocno eno kilo. Zdaj skusam dojenje z dudo omejiti, saj se mi zdi, da se prenajeda in ima potem se vecje tezave. vsakic preden prdne se zvije in zajoka.
Ne jem sladkarij, pojem pa veliko sadja. Je tudi ta sladkor morda skodljiv zanj?
Ne vem vec kaj naredit, okolica me vse bolj prepricuje, da je morda alergicen na moje mleko. Je to mozno? Bi bilo bolje, da ne bi dojila? Po lickih in obrazu ter do prsi ima kar veliko se mozoljckov. Po obrazu je danes ze skoraj kot osip. Pediatrinja je pred tednom na rednem pregledu omenila, da je to se od mojih hormonov. Velikokrat hrope. Ko spi piska. Zdravnica je poslusala dihanje in je bilo takrat v redu. Patronazna je rekla, da je to lahko zaradi mleka.
Sva pa imela od poroda dalje kar nekaj tezav z dojenjem. Ni zagrabil dojke in cucljal. Pogrizel bradavice. Sem poskusila nastavke. Na njih je zaspal in ni jedel. Sem si crpala in mu dodajala svoje mleko. Nato je steklo. Pred 1 tednom sva opustila nastavke. Takrat sva potem imela kar nekaj tezav s prehitrim poziranjem, zaletavanjem, kolcanjem, zvijanjem..nekako se je umirilo to zaletavanje, zvijanje in godrnjanje pa je se prisotno.
Prosim za kakrsnokoli mnenje, nasvet ali izkusnjo in se vam ze vnaprej zahvaljujem
Lep pozdrav,
Po opisu ni najti motenj, ki ne bi bile značilne za to obdobje novorojenčka in malega dojenčka.
Alergija na materino mleko ali kakršno koli neprenašanje, je bolj anekdotično, torej izjemna redkost, tudi v svetovnem merilu. Večje težave imajo otroci zaradi kravjega mleka, če ga uživajo. Adaptirano mleko je kravje mleko. Zamenjava dojenja (materinega mleka) za kravje mleko (flašo, kot pišete), je res najslabša možnost, razen, če vam mleka primanjkuje.
Nekateri otroci imajo res zelo močan sesalni refleks oz. jih sesanje pomirja in bi torej kar naprej sesali.
Težave, ki jih opisujete glede dihanja, godrnjanja, so lahko posleedica zatekanja mleka iz želodca v požiralnik, torej blagi znaki refluksa. Dvignite vzglavje posteljice, po hranjenju naj bo vsaj pol ure v pokončnem položaju tako, da ne vzpodbujate pretiranega iztegovanja glave navzad.
Če bi se izpuščaj po obrazu slabšal, bi bil otrok nemiren, izpuščaj pa bi se pojavljal tudi na vratu, trupu, potem posumimo na prehranske alergije. Ker ste kravje mleko iz svoje prehrane opustili, svetujemo opustitev jajca, drugi alergeni pa so redki (manj kot 5% vseh alergij).