Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Dojenčki ki so samo dojeni in imajo alergije

Dojenčki ki so samo dojeni in imajo alergije

Pozdravljeni!
Naš prvi otrok je atopik in kot dojenček je med ostalimi imel tudi alergijo na mleko, ki sicer ni bila nikoli dokazana, v praksi pa je bilo drugače. Že od njegovega rojstva sem poleg dojenja morala dodajati, sprva Aptamil, kasneje pa Pregomin, tako da je razen preko mojega mleka prišel direktno v stik s kravjim mlekom zelo zgodaj. Zdaj imamo 4 mesece staro punčko, ki pa jo izključno dojim. Sama nisem na nobeni mlečni dieti in me zato zaskrbi vsakič, ko dobi na ličkih bolj suho rdečo kožo, pa tudi kakec :)) dostikrat dobro pogledam.Zaenkrat kaže da je občasna suha rdečica na ličkih posledica neprestanega ´basanja´ rokic v usta in posledično mokrenja, zaradi moje bolezni pa sem posumila da je lahko bil krivec za to tudi antibiotik, ki sem ga jemala.

Skratka, da bom mogoče malo pomirjena ali pa še bolj previdna me zanima, koliko med vami ima dojenčka, ki ima alergijo na mleko ter je izključno samo dojen in še ni na gosti hrani, ali pa so bili vidni le blagi znaki, ki so se kasneje ob gosti hrani razvili v alergijo?
Zavedam se tudi dedne predispozicije in kaj nas lahko doleti še kasneje ko pa bomo na gosti hrani.

Hvala in lepo vas pozdravljam!
mojcapec

ena od teh je moja pupa, sedaj stara že 7 let alergija še ostaja. prvi znaki so bili taki čudni: neke vrste čiščenje kože, samo kaj ko je potem dobila tudi po pokritih delih telesa, pa znova razlog morda potenje. ko so se pojavili prvi krči šele po tretjem mesecu, ki so bili prav grozni sem postala pozorna na to kaj jem. namreč tudi sama nisem ljubiteljica mleka in mlečnih izdelkov, ko pa sem pojedla jogurt je bila katastrofa, kasneje enako po čokoladi. najhujši so bili krči ponoči, zgleda da je bilo krivo zadnje dojenje, saj itak jogurta nisem jedla kasneje kot pred kosilom. in ti krči so pri nas izgledali tako da je nogice in roke stegnila proč od sebe navzdol, pri tem bila tako napeta, trda da če bi jo postavila v kot bi stala, in jok. sprva sem mislila da se hoče dojit pa sem poskusila samo ni bilo variante da bi poskusila. in pa zaprtje, ne spomnim se da je sploh kdaj kakala v pleničko razen ko sem ji dala iz grozdne jagode sok. v glavnem le razvita pa še takrat se je napenjala. a, ja to z grozdnim sokom pa je zgodba za sebe. je bila stara 5,5 mes., pa sva morali v labotratorij in k pediatrinji. pa ji jaz rečem da z gosto hrano še počakam, ne nazadnje je bila izključno dojena (flaška pozabi, če si ji jo dal se je drla ko j…, enako duda), pa mi je rekla da lahko začnem z sadnim sokom in ker smo doma imeli domače grozdje ji stisnem naravnost v usta iz jagode par kapljic tega soka. bil ji je všeč, samo ni trajalo dolgo ko je dobila sluzasto drisko, krči ki jih je do takrat imela so se za par dni kar umirili, ja dokler nisem jaz znova nekaj pojedla. potem pa po pričakovanju: ko je jedla skuto je dobila izpuščaje po obrazu, sprva sem mislila da je vzrok v tem ker se z njo namaže in da ger za kontaktno reakcijo, pol je imela iste težave z trdim sirom, pa niti ni hotela jest vseh teh mlečnih obrokov.

sem spraševala, ko smo ugotovili kaj je problem, če je vzrok v tem da mleka in izdlekov nikoli nisem marala, in jih tudi redko uživala, v času nosečnosti pa sem dnevno pojedla en jogurt ali kislo mleko zaradi prebave, so mi rekli da zagotovo ne. kasneje pa mi je tašča povedala da je mož bruhal v loku po dojenju ali mlečni hrani, zato je prešla na GH precej hitro, samo takrta teh testov še niso delali, sicer pa itak še pri nas je bilo mleko zadnje z čemer so se zdravniki strinjali z menjo, vedno so povdarjali vse druga le to ne. dokler nisem rekla če lahko kako testirajo mleko. saj je imela precejšnjo krizo po hipp kašici ki se meša z vodo vendar vsebuje mleko v prahu (že po izredno majhni količini za vrh žličke zavžite količine te kaše je začela jokat dobila rdeče očke in ker sme mislila da sme jo razkurila ker sem ji najprej ponudila kašo pred dojenjem, sem jo poskusila potolažit z dojenjem pa se niti dojila ni. z tem ko je zavžila fenistil kapljice je po cca. 30 min se umirila kasnjee se je tudi dojila samo po hitrem postopku sem šla k pediatrinji, ki mi je sprva ponudila mleko na recept-aptamil, pa sme ji takoj povdlaa da ni problem mleko ker ga imam dovolj, želeli smo le pestro, mešano hrano).
sedaj se naše taževa kažejo v obliki epizod hitrega tiščanja na blato in urtikarij ki se v večini pojavljajo po obrazu okorg ust in rdeče očke. pa sedaj že manj ker zna povedati kaj jo muči, prej pogosteje razdražljivost, nemirnost, lahko bi jo kdo še ozačil kot hiperaktivnost.
poleg tega pogosto toži zaradi slabosti in bolečin v trebuščku, menda je to zaradi alergije, in ker ima še alergijo na pršico ni nujno da sploh kaj prepovedanega zavžije).
in še rekli so mi da v kolikor bom imela še enega otroka moram že v času nosečnosti izljučit mleko in mlečne izdelke v času dojenja pa itak. če slučajno ne bi dojenje bilo uspešno moram dajat hipoalergeno formulu, za začetek bi bilo dovolj adaptirano mleko z oznako HA, do prvih težav.

upam da sem ti napisala nekako vse in dovolj razumljivo.

Lp in lepe praznike.

Zdravo Mojca!
Naša zgodba je zelo podobna vaši…Prvi je bil izključno dojen le 6 tednov, potem pa smo zaceli dodajati Aptamil in pokazala se je alergija na mleko.
Na srečo pri 1 letu (še prej) alergije ni bilo vec.
Zdaj imamo 4 mesecnico, ki je samo dojena in je bila pred 14 dnevi testirana in so bili prick testi pozitivni na mleko in jajce. Krvne še čakamo in močno upam, da bi bili negativni 🙂
Posebnih težav ni imela, vedno zelo lepo kozo in samo obcasno kaksne krce (ne prevec hude). Potem pa je kar naenkrat, ko sva bile v bolnici zaradi viroze,zacela zelo jokati in se zvijati med dojenjem. Zelo pogosto je kakala, mešano, včasih normalno rumeno, potem zeleno, sluzasto, tekoče…V glavnem sprva so vse to pripisovali virozi, ko pa je dvakrat postala še po celem telesu flekasta (urtikarija) so jo glede na druzinsko anamnezo testirali in testi so pokazali alergijo.
Zdaj sem jaz na dieti,pri dojenčici pa je spet vse lepo po starem. Ugotavljam pa, da je včasih zelo rdeča okoli oči. Prej sem vedno mislila, da pač zelo hitro, kadar pač potoči kakšno solzico postane rdeča, zdaj pa pomislim tudi, da ima to vezo z alergijo.
V glavnem alergije se pokazejo tudi pri izkljucno dojenih otrocih na zelo veliko nacinov. Ko prebiram tale forum ugotavljam, da imamo mi se sreco. Upam, da bo tudi pri vas vse dobro. Je pa pametno ob kakršnemkoli sumu izkljuciti živilo, saj je menda večja verjetnost, da alergija izzveni, če jo odkrijejo čimprej in otrok ne dobiva živil, ki mu škodijo.
Mi smo prvic res dobro prisli skozi (zdaj je star 3 leta in nima nobenih tezav), upam, da bomo tokrat.
Sem pa optimist tudi glede na svoje izkusnje saj so mi pri 18 letu testi pokazali zelo mocno alergijo na mleko in perutnino, pa nimam nobenih resnejsih tezav. Res da celo leto rabim robce, ker pogosteje smrkam kot obicajni ljudje, ampak zaradi sebe nisem na dieti. Se mi zdi, da se stanje nic kaj ne spremeni tudi kadar sem na dieti zaradi otrok.
Upam, da boste prisli skozi brez alergije..

Lepe praznike in LP

Moj malček bo po novem letu star 1 leto in je bil prvih 6 mesecev izključno dojen.Res pa so mu že v porodnišnici tišali prilagojeno mleko, ker je v prvih dneh shujšal preveč po njihovih merilih (kasneje pa je bilo samo dojenje dovolj) Šele po 6 mesecu sem začela s postopnim uvajanjem goste hrane. Na mojo žalost je bil že kmalu po rojstvu sprva pikast po obrazu (sprva da se samo koža čisti), kasneje še po trupu. Pediatrinja mi je na prvem pregledu rekla, da če pikice ne izginejo do 2 meseca, da gre verjetno za alergijo na kravje mleko. Zato sem šla na dieto brez mleka, jajc , pšenice…in vsega kar sem sumila. Koža se je neverjetno izboljšala, ni bilo več krčev, ki so bili že od rojstva najhujši ponoči in tudi driske ni imel več. Do testiranja ki smo ga opravili pri 3 mesecih je imel kožo lepo in čisto. Žal pa so testi pokazali alergijo na mleko, jajce in krompir (vse to sem že sama ugotovila, ker sem si pisala kaj jem in po kolikem času so reakcije). Pri uvajanju goste hrane pa se alergije še večajo: polenta (bruha po eni žlički), pšenični zdrob,ječmen, puran…. in seveda tisti klasični: paradižnik, paprika, malancana, citrusi, konzervansi , barvila, arome…
No na moje veliko veselje smo pred dobrim mesecem uspešno prestali provokacijo na mleko, ker so bili testi na mleko negativni in je tako začel uživati jogurt in skuto (seveda navadno brez dodatkov). Ob vsem tem pa je še vedno dojen zjutraj in zvečer in jaz sem še vedno na dieti alergenih živil.
Tako kot vidiš imajo izključno dojeni otroci tudi težave.

Lepe praznike in čim manj težav pri vaših malčkih.

Pozdravljene!
končno sem prišla do interneta. Prazniki so za nami in obilica hrane tudi.Res da sem se izogibala hujšim alergenom, mlečnim izdelkom pa ne. Danes ko gledam mojo malčico sem kar žalostna, ker čutim da rdeča in hrapava lička le niso posledica obilnega slinjenja in tlačenja rokic v usta. Včeraj zvečer jo je mučila prebava in sumim mojo opoldansko sladico.Izkušnje z dietami imam že s prvim otročkom, tako da vem kako in kaj, še vedno pa upam da me intuicija vara. Bomo videli, če bo po približno tednu moje diete kaj bolje.Mislim da je res, da lahko alergijo na mleko otroci prej presrastejo, prej so na dieti. Vsaj pri sinčku je bilo tako. Vem pa, da eni bijejo z njimi večni boj.
Sem pa pred kratkim prebrala, da so znanstveniki odkrili gen, ki je kriv za alergije, tako da je za naše malčke v daljni prihodnosti še upanje, če sami ne bodo zmogli boja z njimi (po drugi strani pa je kar grozljivo, kako znanost napreduje v zdravstvu).

Najlepša hvala vsem za odgovore in upam, da premagate vaše alergije, če že ne pa vsaj z lahkoto obvladate!

🙂 mojcapec

Tudi jaz želim, da se ti izpolne želja, a svetujem ti, glede na mojo izkušnjo, da če se boš držala diete, da bi preverila, se daj več kot le kak teden.

Naš mali je sedaj star že skoraj 11 mesecev in ima dokazano alergijo na mleko in jajca. A do 3,5 meseca ni bilo sledu o nobeni težavi, le malo pikic po obrazu od 5. tedna, a nič hujšega. Nobenih krčev, lepo spal – super.

No, potem se je začelo. Pa je bil prvih 5 mesecev le dojen. Ko so bile težave in je zdravnik omenil alergijo na mleko, sem se takoj držala tega,a postopoma se je slabšalo, zato sem bila po 14 dneh, ko ni bilo niti malo bolje, temveč še slabše poskusila izločiti še jajca. Nič se ni izboljševalo. Takrat je bilo že zelo hudo. Zato nas je po slabih dveh mesecih moje diete poslal zdravnik na teste. Sama sem bila prepričana, da bo vzrok kaj drugega. Ko sem dobila izvide nisem mogla verjeti. No, stežka sem nadaljevala dieto, saj ni bilo videti, da kaj pomaga in počasi je šlo potem na bolje.

Sama bi, če bi šla skozi vse še enkrat takoj ko bi se pojavila prva pikica izključila vse mlečne izdelke, morda potem ne bi dobil še na jajca, saj je ta alergija še bolj težka – posebej ker ponavadi dalj traja.

V upanju, da pri nas vseh alergije čimprej izzvenijo, oz. ne bi delale preveč težav, pozdravljene.

Prosom, če mi iz izkušenj poveste kaj vse ste izločile pri dieti na mleko? Nimam ravno veliko izkupenj s tem,opažam, pa da so mlečne beljakovine dodane mnogim stvarem, predvideva, da so tudi v salami?

Nataša**, imaš prav, dodane so povsod. biti moraš pozorna na mlečne beljakovine, mlečni proteini, tudi kazein (je mlečna beljakovina). skratka ima več imen in je potrebno bit pozoren.

mi pa smo pri dieti brez KM izločili vse mlečno in sestavine mleka in mlečne izdelke in ne le beljakovin, saj je sicer imela vseeno težave čeprav ni dobivala mlečnih beljakovin.

Nataša** ne bom le naštevala, kaj vse ne smeš (kot je omenila že moja predhodnica, postaneš kar mali strokovnjak za vse te izraze, kje vse se skriva mleko), raje ti omenim, kaj sem delala oz. delam sama.

Kruh pečemo sedaj doma, salame nisem uživala z eno izjemo – puranova prsa v ovitku (na listu piše, ki sem ga dobila, ko smo dobili diagnozo; našla v merkatorju, a le v večjih centrih), uživala sem meso (nepredelano), nobenih hrenovk, paštet ipd., le še zelenjavo in sadje. Tudi ribji namazi oz. paštete, na katerih ni pisalo nič prepovedanega, so škodili, a same ribe niso. Problem so tudi sladkarije, čokolada.

Pri kuhanju sem ugotovila, da lahko uporabljem le sol ter nekaj os. začimb – kumina, janež, majaron.

Preživela sem s tem, da sem našla nadomestke za svojo prehrano. Začela sem kupovati na policah, kjer je dietična prehrana.
Npr. namesto nutele – valsoia namaz (mi je še sedaj zelo dober, čeprav ne dojim več, ga še uživam – a občasno, saj so nadomestki kar dragi),
ugotovila sem, da obstaja nadomestek sladke smetane – ovsen zelo okusen (za primer kakšne sladice), namesto toplega sendviča s sirom ali kar pizze sem delala isto, le da sem izpustila sir ter salamo, dodala olivno olje ter veliko začimb (npr. origano) ter zelenjave.
Kupovala sem tudi posebne piškote in čokolado.

Sama sem lažje in hitreje nakupila vse, kar sem lahko uživala, v trgovini kalček (BTC in center LJ.), kjer so mi prijazno tudi svetovali.

New Report

Close