Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Dojenček želi spati na trebuhu ?!

Dojenček želi spati na trebuhu ?!

Pozdravljeni,

moja 5,5 mesecev stara hči se med spanjem stalno obrača s hrbta na trebuh (to počne tudi, ko je budna). Včasih začne nekako stokati, tako da vem, da jo moram obrniti spet na hrbet. Večkrat ponoči pa jo najdem spečo tudi na trebuhu. Ali je to vredu? Naj jo pustim tako spati? Če ne – kaj lahko naredim? Vsi so mi govorili, da le na trebuhu ne sme spati, ker se lahko zaduši. Mi lahko pomagate z nasveti oz. izkušnjami?

Hvala,
Anita

Jaz sem jih dajala spat na bok, vendar sta velikokrat spala na trebuhu. Glavico sta vedno refleksno obrnila po strani in meni se ni zdelo nič narobe. Dokler sta bila čisto majhna sem ju dajala spat na bok ter jima za hrbet položila svitek iz pleničke- rekli so namreč, da se na hrbtu lahko zaduši, če npr. bruha in mu gre to v sapnik. Veš, teorij je polno, praksa je pa takšna kot je.

Naš mali spi na trebuhu od tretjega meseca. Drugače se sploh ne umiri. Če mu karkoli ne ustreza, pa se sam prekotali na bok (v levji položaj) ali na hrbet, in sicer od petega meseca dalje. Moje mnenje je, da dojenčka le nerviraš, če ga hočeš na vsak način pripraviti do tega, da spi kot ti želiš.

Tudi mi smo našega fantka dajali spat na bok, za hrbet pa smo mu dali zvito brisačo. Dokler je bil še čisto majhen, se ni obračal. Ko pa se je začel sam obračati na trebuh, ga nismo več “popravljali” na bok. Dali smo ga spat na bok, zbudil pa se je vedno drugače. Bil je star približno toliko kot tvoja punčka. Takrat me ni bilo več strah, da bi se zadušil, ker se je že znal sam obrniti drugače. Da boš bolj mirna, jo pa mogoče pogosteje hodi gledat.

Veliko veselja s hčerkico!

Pred 16-imi leti, ko sem jaz rodila, so nas učili, da je za otroka najbolje, če spi na trebuhu. Ker pa se vse spreminja, to seveda ne velja več. Reči hočem samo, da je moj sin vedno tako spal in ni bilo nič narobe. Tako mu pač ustreza. Jaz ga čisto razumem, ker sem tudi sama taka, čeprav so takrat, ko sem bila jaz dojenček, ti še morali spati na hrbtu…

Moj otrok je star dve leti in ze od rojstva spi na trebuhu.Ze v porodnisnici je bil zelo nemiren, pa smo ga poskusali na vse nacine pomiriti.Pa smo ugotovili, da mu pac pase spati na trebuhu.Glede zadusitve pa so mi razlozili, da ce ga ne pokrijemo cez glavo se ne more zadusiti, saj ima normalno donosen otrok zelo mocan nagon za prezivetje.

Mojca

Tudi nas fantek spi vecji del na trebuhu. Pri treh tednih so ga zaceli muciti krci in nikakor ga nismo mogli potolaziti. Tako smo ga dali spat na trebuh in od takrat se tudi ponoci ne zbuja pogosto. Zdaj je star 4 mesece in prespi vso noc.

mene pa zanima nekaj…..sinek je star 4 mesece…v spanju stoka, včasih se zbudi v joku……diha hitro in spet počasi.včasih zelo glasno……čez dan veliko kiha……….

Ko je bila moja hči še dojenčica, sem pri 6-ih mesecih ugotovila, da ji spanje na trebuščku zelo paše. Položila sem jo v posteljico na trebušček in v hipu je zaspala.

Spanje na trebuščku odsvetujejo novorojenčkom in dojenčkom v prvih dveh, treh mesecih, ker nekateri še niso dovolj močni, da bi v vsakem trenutku dvignili glavico. Če kasneje otroku paše spat na trebuščku, potem naj tudi tako spi.

vse normalno, brez panike!
v spanju stoka: tudi ti kdaj, pa se ne slišiš. ker novorojenčki veliko spijo in ker ponavadi zaspijo po obroku, stokajo tudi zato, ker jim dela prebava.
se zbudi v joku: verjetno se v sanjah “spomni”, da je lačen/moker ali kaj podobnega in se pač zbudi, da bi to povedal
diha hitro in spet počasi: normalno, ker dojenčki še ne regulirajo tako kot odrasli ne dihanja ne srčnega utripa.
kiha: ne znam čisto pojasnit, ampak tudi moja je kihala, pa ni bilo nič narobe, pa kolcala je, krulila in malo kasneje tudi renčala:)) pa pravijo, da je vse to ok, nekaj normalnega, razvoj pač.

Naš enoletnik nikoli ni spal na boku, kot čist mejčken je jokal na obboku, umiril se je na hrbtu in sem mu rahlo dvignila vzglavje (če bi mu mlekec gor prišel), ko se je začel obračat pa na trebuhu in tudi sedaj samo na trebuhu.

lp n

vem, da je za novorojenčke obstajala lušna pripravica za spanje na boku. Dve povezani piramidi iz pene, prevlečeni z bombažem med katera si položil dojenčka na bok in se ni mogel obračati. Mojemu otroku je zadevica strašno pasala, malo ga je objemala in je lepo spal. Mnogi so v isti namen uporabljali zvito brisačo.

Ampak ko je otro tako velik, da se sam obrača, se v spanju pač obrne in spi v položaju, ki mu najbolj ustreza. Po moje je 5,5 mesečnica povsem dovolj velika, da si položaj za spanje izbere sama 🙂

Brez skrbi, naj spi tako, kot ji odgovarja. Čez 1 mesec bo že po stanovanju šibala.

Tudi naš mali (star 1,5 meseca) zelo rad spi na hrbtu. To pomeni, da bolj mirno in dlje spi, če ga pustim na hrbtu. Ni me strah zadušitve, saj sem videla, da tudi če poliva nagne glavo v eno stran (najraje v desno). Sem pa slišala, da bi naj otroci, ki ležijo na hrbtu imeli ploščate glave!??! Je to lari fari al je kaj na tem?
Me pa res zanima, ker če ga dam ležat na bok, je tudi prej moker, saj pamperske na straneh ne držijo, tudi če mu dam kako številko prevelike gor. Ima kera boljše izkušnje še s kakšnimi drugimi plenicami? Hmmm mogoče se pa zato prej zbudi, ker je moker…

LP
Andreja

Če daš novorojenčka na hrber, bo tako ali tako glavica omahnila na levo ali desno. Včasih so nekateri imeli bolj ploščate glave, a to je bilo posledica npr. blagega ali hujšega rahitisa ter zato, ker so jih včasih eno obdobje podlagali z obeh strani glave, da bi ja imeli “simetrično” glavo.

Prva je lepo spala na boku, več kot pol leta (potem si je sama poiskala 1001 način na noč), dvojčici sta se pa že po dobrem tednu začeli zvračat na hrbet in ni bilo stvari, da bi ju obdržala na boku. če sem podložila plenice , sta že kako zlezli nižje ali kaj, da sta se obrnili. Glavici sta pa zelo lepi.

http://www.mojmalcek.si/teme/dojencek/260/prava_lega_dojencka_med_spanjem.html

še tole sem našla 🙂

Odločila sem se, da ga bom čez noč puščla na hrbtu, čez dan pa bomo menjavali položaje

Sem prav razumela: imaš tri deklice in še dvojčici zapovrh?? ČESTITAM! Če je že z enim tolko dela, koliko je šele z dvojčicama 🙂 Sama imam dva fantka 20 mesecev razlike in sem zvečer kot izžeta cunja… Ni pa lepšega, ko ti eden zaspi na eni roki, drugi pa na drugi in ritmično vlečeta vsak svojo dudiko…

LP
Andreja

Iz ta hujšega sem ven, vsaj kar se fizičnega dela tiče (mali dve bosta danes teden stari dve leti, starejša pa je bila tri), je pa po novem trojno bombardiranje z ne, ne bom, nočem …prav tekmujejo, katera bo bolj negirala in zavračala. še celo pred ogledalo se hodijo gledat in trenirat mimiko.

še en nasvet, morda. večina novorojenčkov in dojenčkov je vsaj v začetku malo ali bolj “nagnjena” v eno smer. S tem mislim, da jim bolj pada glavica na eno kot na drugo stran. saj praviloma se to samo popravi, a vseeno malo opazuj in če je ena stran izrazitejša, potem poskusi otroka večkrat položiti v položaj, da mu bo ta gib onemogočen oz. da bo prisiljen se obrniti tudi na tisto stran, na katero se običajno ne.

Sem se prav nasmejala pri temle z ogledalom…
Naš “ta starejši” se do nedavnega sploh ni prav razjokal oz. če so solze pritekle, je moralo res bit kaj hudo narobe npr.: šivanje v bolnišnici po zdrsu v bani ali pa vrezan prstek…
Zdaj pa je druga pesem – tudi naš se hodi občudovat v ogledalo, ko “tekmuje” s tamalim kateri bo katerega preglasil in seveda vedno zmaga.
Najhitreje napad mine, če ga ignoriramo. Ostanem v bližini in pospravljam zanj se pa navidezno ne zmenim. Poskusila sva že na lep način s tolažbo, pa je bilo samo slabše. Ko je partner zrohnel pa je sploh bilo grozno- je tako zelo začel jokat, da je dobil krvave oči in skoraj dihat ni več mogel. Še dobro da teh izpadov ni na dnevnem redu… al še to pride?

Ja, za glavico od tamalega sem pa že opazila, da jo najraje v desno obrača – verjetno je delno to tudi moja krivda, ker si ga najraje na levo roko dam, ko se pestujeva – z desno lahko potem še kaj druga počnem: kuham, pospravljam, pišem… Bom sedaj bolj pozorna na simetrijo 🙂

Hvala za nasvete in lep dan!

Pozdravljene mamice!

Moj sin je bo čez 2 dni star 4 mesece in se je zadnji teden med spanjem intenzivno začel obračat na trebuh. Sedaj nisem sigurna, ali mu naj to dovolim, ali ne? Ko ga najdem v trebušnem položaju, se vedno zgrozim, je pa res, da tako spi veliko bolj mirno in očitno je, da mu paše.

Lp,

veronikabmb

mi smo jih ze od zacetka dajali na trebuh. prvi je imel krce in mu je spanje na trebuhu zelo prijalo, drugo smo tako polagali iz navade. spanje na hrbtu je odpadlo takoj, ker sta bila cisto nemirna, na boku je bilo zaradi sirokega povijanja precej neudobno, potem pa sta se itak zacela obracat. se zdaj zaspita tako, na trebuhu.

po moje brez panike, naj spi, kot mu pase. tele doktrine pa, pred 30leti je veljalo na trebuhu, potem na hrbtu, zatem na boku, zadnja moda iz amerika pa se mi zdi, da se spet vraca na trebuh. a ljudje smo se vedno isti…

-- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- Otroški smeh je ena najlepših stvari... čista sreča in brezskrbnost sta drugi. Pridno rasemo in vsak dan spoznamo delček sveta, na katerega smo pozabili.

Če se ne motim, so povezali smrt v zibki tudi s spanjem na trebuhu in zato to odsvetujejo. Ja, ko smo bili mi majhni, so nas dajali spat več ali manj samo na trebuh, sedaj pa niti enega pediatra ne slišim, da naj dajem svojega otroka tako spati. Vsi mi strogo svetujejo spanje na enem ali drugem boku in na hrbtu. Moja punčka zaspi na boku, potem se pa prevrne na hrbet. Ko je v fazi uspavanja se sama obrne na en ali na drug bok. Na trebuh pa mi je še ni uspelo dati, ne da bi se upirala in jokala. Edino ko se igra. Sem pa nekje prebrala, da se lahko daje otroka spati na trebuh, vendar je potrebno vedno biti zraven in opazovat. (??) In da celo imajo lepšo glavico, če spijo na trebuhu. (??) Ne vem :).
Lp.

New Report

Close