Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Dojenček vid

Dojenček vid

Pozdravljeni,

naš 6 mesečni dojenček je nekaj tednov nazaj padel z zakonske postelje. Šli smo na urgenco kjer so slikali lobanjo in ugotovili, da ni počila. Otrok je po padcu izgledal v redu, naslednje dni normalno živahen itd. Sem pa od takrat naprej postala še ekstra pozorna na kakršnikoli spremembo in začela opažati, da večkrat nekoordinirano uporablja oči. Včasih rahlo škili ali pa ima eno oko drugačno obrnjeno od drugega. Zanima me ali bi to lahko bila posledica padca, ali pa je to normalno za to starost? Mogoče me preveč skrbi, da je ob padcu utrpel kakšno poškodbo, ki bo nanj imela nek vpliv, pa se le ta ni pokazala. Je to možno?

Drugo vprašanje, ki bi ga naslovila na vas je sledeče. Dojenček se včasih zagleda v prazno v neko točko (podobno kot včasih kak odrasel) in ga moram nekaj časa klicati, da se ‘zbudi’ in me pogleda. Nazadnje se je to zgodilo danes zvečer, ko se je med dojenjem v ležečem položaju v postelji zagledal v rjuho, začela sem ga klicati, božala, po nekaj sekundah me je pogledal, iz ust mu je izteklo malo mleka, se nasmehnil in jedel naprej. Je to normalno?

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav

Glede na to, da je bil dojenčke po padcu pregledan in slikan in ni imel nobenih nevroloških znakov, je zelo malo verjetno, da bi imel kakšne zaplete. Ker pa dojenčki do 6 meseca pogosto šlkilijo (nbpr. pri hitrih pogledih iz daljave na blizu ali hitrih obratih pogleda), zaenkrat še ne štejemo, da bi imel kakšno motnjo koordinacije vida. Seveda poveste pediatru, da je na to pozoren in da ob primernem času napoti k oftalmologu, če to traja preko pričakovanega časa.

Kar opisujete v drugem vprašanju je lahko povsem normalno obnašanje, lahko pa gre tudi za kratkotrajne odsotnosti. Posnamite in pokažite pediatru, da se odloči ali je pot5r4ebna nadaljnja obravnava ali ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close