dojenček – težave z odvajanem blata – napenjanje čez cel dan
Pozdravljeni! Prosila bi za vaše mnenje in nasvet.
Doma imam 7 tednov starega sinčka, ki ima težave z odvajanjem blata. Porod je bil zaradi asimetričnega IUGR sprožen na 39t0d, potek BP. V prvih 48 urah ni prišlo do odvajanja blata, zato so mu pomagali s cevčico. Prve 4 tedne je bil delno dojen (1/3 mojega mleka), ostalo AM, kasneje le AM.
Drugih posebnosti (razen tega da prvih 48 ur ni odvajal blata) glede odvajanja blata kasneje na začetku ni bilo je pa imel kar hude težave s kolikami. Kakal je tudi do 6x na dan. Pri približno 4 tednih pa so se začele izrazite težave z odvajanjem. Otroček se je po cele dneve napenjal, in se mučil kakati, ko pa mu je le uspelo, pa je končno ves srečen zaspal. Kakec nikoli ni bil trd, konsistenca in barva sta bili normalni. Kaka sicer vsak dan, večinoma 1x, včasih tudi 2x, vendar se, kot sem že rekla, cele dneve napenja, napenjanje pa spremlja tudi jok. Zaradi tega smo po nasvetu pediatrinje zamenjali mleko novalac plus za novalac IT. Ker to ni zaleglo, smo poskusili pomagati še s sirupom lactecon. Edina sprememba je ta, da ima sedaj drisko, napenja pa se še vedno po cele dneve. Včasih je še kakal sam brez moje pomoči, zadnjih nekaj dni pa praktično le, če mu pri tem pomagam z masažo trebuščka in pokrčenjem nogic proti trebuščku, pa še to ne vsakič. Kaka torej cca 1x na dan ob moji pomoči, kar mu za nekaj časa pomaga, potem pa se spet napenja. Če kdaj kaka sam, je količina blata veliko manjša, napenja pa se takoj še naprej.
Naj še povem, da naj bi imel sinov oče v otroštvu velike težave z odvajanjem blata, zaradi česar naj bi bil pri 4 letih tudi operiran. Več kot to ne vem, ker se tašča ne spomni.
Jasno mi je, da imajo dojenčki na začetku težave s peristaltiko, kolikami in vsem tem, vendar se mi zdi, da tole napenjanje dokler ne omaga in potem spi celo noč, ni ravno normalno.
Zanima me torej, kaj vse bi lahko bil vzrok za to? Malo sem sicer brala na to temo in zasledila hirschprungovo bolezen, o kateri že vem veliko, bolj pa me zanima, če je še kakšen drug vzrok mogoče bolj verjeten ali vsaj možen?
In pa seveda, obstaja še kakšen način, da boščku pomagam? Preizkusili smo poleg že omenjenega tudi vetrovne kapljice, antiflat ko je imel še krče (krči so bili še hujši), in pa sladke kamilice in donat, ko so se začele težave z zaprtjem (ni pomagalo).
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vašo pomoč.
Anja
Novorojenčki in dojenčki imajo lqahko različne znake ob premikanju črevesne vsebine in ob pozivu na odvajanje. Ni nujno, da gre v resnici za zaprtje. Zaprtje pomeni odvajanje redkeje po številu (na nekaj dni, enkrat tedensko) trdega blata (tudi bobki) z bolečinami v trebuhu. Če otrok odvajaa blato normalne konsistence, temu težko rečemo zaprtje, čeprav ga napenja in se oglaša čez dan. Edino jok kaže na to, da ga morda boli ali zelo moti.
Formule IT (ki so proti zaprtju) vsebujejo v eč laktoze, ki sicer mehča blato, pozroča pa večje napenjanje. Prav tako laktozni sirup (lactecon) mehča blato, lahko pa povzroča več napenjanja.
Pripomorejo probiotiki, ki hitreje poselijo červesno sluznico s koristnimi laktobacili, kar je nujno za dobro prebavo.
Trenutno niste opisali nobenih znakov, ki bi bili sumljivi za črevesno kirurško bolezen.