dojenček in vročina
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam eno vprašanje glede povišane temperature.
Doma imamo 4 mesecno dojencico, ki je dobila vrocino v torek. V četrtek sva se sle pokazat k izbranemu pediatru, ki je vzel kri. Po krvni sliki sodeč je zaključil, da ima blago virozo oziroma prehlad. V petek je vročina namesto upadala naraščala, zato sva se zopet sle pokazat k pediatru, kjer so ji uzeli tudi vzorec urina, ta naj bi bil BP. Rekel je, da če do pomedeljka vročina ne izveni se prideva ponovno pokazati.
Danes je sobota, vročina je še vedno prisotna in se goblje od 37.8 do 38.6. Je pa zelo živahna ( bolj živahna kot je bila pred vročino). Jé manj kot prej ampak vseeno na 3 ure išče dojko. Pleničke so polulane in pokakane.
Zanima me ali naj počakam do ponedeljka, ali naj se odpraviva kar v dežurno?
Hvala in lep pozdrav
Vročina pri respiratornih okužbah lahko traja tudi 5-7 dni, pri nekaterih viroza tudi 10 dni. Sicer svetujemo kontrolne preglede na 3 dni, dokler vročina še traja. Če ni znakov poslabšanja (bolečine, težko dihanje) pa odsvetujemo vsakodnevne preglede, saj se otrok zlahka še česa naleze v čakalnici. Razen seveda, če ima znake poslab’šanja, kar pa samo trajanje vročine ni.
Spostovani!
Imam 7 tednov starega otroka, ki ima prehlad ze vem kot 14 dni, z vmesnimi vzponi in padci. Pregledan je bil urin, kri, pljuča, ušesa,gre za virus. Čistimo nosek, delam inhalacije, pa prehlad ne gre nazaj. Tako mene kot pediatrinjo skrbi ves cas povišana temperatura, okoli 37,2-37,5. Poleg tega ima že 2.vnetje oci. Na urgenci je dobil tobrex, ki pa ga pediatrinja ne odobrava. Kaj je tako narobe s tobrexom? Se lahko kaj naredimo? Poleg tega mi je Prav zoprno it nazaj k pediatru,ki mi ves čas nabija slabo vest, naj izpišem iz vrtca tavelikega otroka. Kaj menite vi? Če ga izpišem,je “doma zapečaten” do septembra. Kakršnegakoli potrdila, da bi v vrtcu plačala samo rezervacijo za kakšen mesec ali dva pa mi pediater ne da. Poleg tega, gre v vrtec zelo rad, jaz pa sem večino časa sama, otrok nimam kam dat. Mož ima težave v službi, se očetovskega dopusta ni mogel koristiti. Ah jej, malo imam krize, ker me skrbi za tamalega,čeprav redno je, veliko kaka in lula.
Hvala, ker ste si vzeli čas in prebrali sporočilo.
Se kak nasvet?
Hvala
Lp
Svečke delujejo po pol ure do ene ure. Če jo otrok prej pokaka, svetujem, da raje uporabljate sirup.
Kje in s katerim termometrom pa merite temperaturo? Te nizke temperature so pogosto posledeica malce bolj nenatančnih meritev, sicer pa seveda pregledujemo na 3-4 dni tako kri kot urin, da ne bi spregledali kakšne bakterijske okužbe. Je pa tudi pogosto, da se pri virozah telesni termometer nastavi na višjo vrednost in šele po tednu, dveh, pade na normalno vrednost.
Splošnbi nasvet je, da je starejši otrok doma, saj novorojencu in dopjenčku nosi okužbe iz vrtca. Večji otrok lahko samo smrka, mlajši pa dobi celotno paleto bolezni.