Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dojenček in nočno lulanje

dojenček in nočno lulanje

Pozdravljeni!

Naša dojenčica je stara 8 tednov. Že od dopolnjenega prvega meseca včasih prespi noč in preskoči nočni obrok. V zadnjem tednu je prespanih noči še več. Vendar pa ob tem opažam, da je včasih jutranja plenica skoraj suha (po 8 urah). Ko se je to zgodilo prvič, sem postala pozorna in ji poskušala “vsiliti” dodatni nočni obrok, vendar ona tako trdno spi, da je tudi previjanje in preoblačenje ni predramilo v taki meri, da bi želela jesti. Čez dan se doji normalno na 2-3 ure in tudi lula tako pogosto. Sicer deklica (zaenkrat) še dobro napreduje (prvi mesec je pridobila 1200 g in zrasla 5 cm in tudi ta mesec se je zredila nekje 900 g), vendar se mi tako dolgo suha plenička pri tako majhnem dojenčku ne zdi ravno običajna (nekje sem zasledila informacijo, da mora biti plenička pri dojenčku polulana na tri ure, sicer je dojenček že dehidriran). Sicer znakov dehidracije ne opažam (upam vsaj, da jih ne spregledam), me pa vseeno zanima, ali moram kaj posebej ukrepati (jo ponoči zbujati, dodajati tekočino, morda mi zvečer zmanjkuje mleka). Kako dolgo je tudi sicer lahko suha plenička pri dvomesečniku, da še ne posumimo na težave?

Zanima pa me še nekaj. Kako velika je povprečno mečava pri dvomesečnikih. Pri naši deklici se mi zdi zelo majhna (nekje 1×1 cm). Bi morali tudi temu posvetiti posebno pozornost?

Lep dan, Katja

Če sicer otrok lepo napreduje in popije primerne količine mleka, pri tem pa ne zgublja tekočin (bruhanje, driska), potem zdrav otrok dehidriran ne more biti. Če so podnevi vse plenice polulane, trenutno ni potrebno skrbeti zaradi nočnih suhih ali manj polnih plenic. Ker je teža in napredovanje priemrno, je ni potrebno zbujati, dojenček naj ima lasten ritem spanja.
Velika mečava je pri dvomesečniku lahko 1×1 cm, pri 3. mesecu je lahko večja in ni nič narobe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Mene pa zanima, če je možno da je kaj narobe, če dojenčica urin potiska? Uroinfekt je izključen, so bile narejene preiskave. Zdi se mi, da ko lula potiska urin in stoka zraven. Je to normalno? Prosim za odgovor.

Sicer ne razumem dobro vprašanja. Saj vsi malo potiskamo, ko lulamo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close