Torej če si študent je dodatno zdravstveno zavarovanje krito po starših in ga ni treba doplačat.Moje vprašanje pa je do lani sem imela to urejen.Sem lani pavzirala in tega zavarovanja nisem imela.Osnovno sem bila zavarovana po partnerju jaz in najina hčerka.Letos sem se vpisala naprej študirat osnovno zavarovanje imam dodatnega pa po partnerju ne morem koristit.Partner si ga sam plačuje.Starša sta pa oba zmes ostala brez zaposlitve.Je možno, da bi bila vseeno zavarovana dodatno po partnerju ali si čeprav sem študentka morem doplačat?
Ali redno študiraš? Včasih je bilo tako, da če si redno študiral, dodatnega zdravstvenega zavarovanja ni bilo treba plačati. Vprašaj na pristojno enoto ZZZS, če je to sploh potrebno. Ko se zaposliš, potem ti osnovno zdravstveno zavarovanje plačuje firma, dodatno pa si sama urediš npr. preko Vzajemne, Triglava, Adriatica …
Spoštovani,
bom svoje vprašanje postavila že, vsaj v naslovu, načeti temi. Do konca oktobra sem še imela zaposlitev, v novembru sem se prijavila na zavod za zaposlovanje, odločbo sem dobila v decembru in imam sedaj z njihove strani urejeno trimesečno plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Rada bi si uredila tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Kolikor sem že iskala informacije vidim, da naj bi bil rok za prijavo mesec dni (gre za delovne dni?) v nasprotnem primeru moram tri mesece plačevati a še za ta čas nisem dodatno zavarovana? Poleg tega naj bi bilo potrebno dodatno plačati še nekaj procentov, če v času zaposlitve dodatnega zavarovanja nisi imel sklenjenega?
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
V kolikor je od dneva, ko ste postali zavezanec za doplačila, preteklo več kot mesec dni, vam ob sklenitvi zavarovanja, po zakonu pripada trimesečna čakalna doba. To je obdobje v katerem premijo plačujete, nimate pa kritja. V kolikor zavarovanja nimate že daljše obdobje (več let), vam po zakonu pripada pribitek na premijo v višini 3 % in sicer za vsako polno leto nezavarovanosti.
Omenjena določila se upoštevajo od leta 2006
Za dodatne informacije smo vam na voljo.
Lep pozdrav,
Robert Kavčič
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net