Pozdrav.
Imam vprašanje glede dodatnega zdravstvenga zavarovanja…
Sem izredna študentka, ki ni v delovnem razmerju. Obvezno zdr. zavarovanje imam urejeno preko upokojene matere. Sedaj me pa zanima kako je z dodatnim zrd. zavarovanjem, ki mi ni najbolj jasno ali ga moram plačevati ali ne?
zanima me predvsem kako je z kritjem stroškov pri zdravnikih.
lep pozdrav
Spoštovani,
Za točen odgovor nimamo dovolj podatkov. Svetujemo vam, da na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije preverite ali imate v obveznem zdravstvenem zavarovanju priznan status študenta – v tem primeru ne potrebujete dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V kolikor nimate priznanega statusa študenta ste zavezanec za doplačila, torej potrebujete dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Poleg tega je pomemben podatek tudi vaša starost; v kolikor že imate 26 let, v vsakem primeru potrebujete zavarovanje.
Lep pozdrav,
Miloš Trifunovič
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
Stara sem 25 let in sredi maja bom dopolnila 26 let.
Preverila sem pri ZZZs in pravijo da sem zavarovana po upokojeni materi do 30.9.2010, sem jim poslala potrdilo o vpisu (izredni študent) za leto 09/10.
Torej mi v letu 2009/10 sigurno ni potrebno plačevati dodatno zavarovanje? In imam zavarovanje pokrito 100%? Ko pa dopolnem 26. let pa moram to urediti?
Sredi maja 2010 bom dopolnila 26 let. Kako je pa pa potem? Si moram pred majem urediti dodatno zavarovanje?
Lep pozdrav.
Spoštovani,
S tem ko ste v obveznem zdravstvenem zavarovanju zavarovani kot družinski član po materi in ste ZZZS posredovali potrdilo o šolanju za 2009/2010 imate 100% kritje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ne potrebujete dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
V skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ste lahko obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski član do konca šolanja vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Po tej starosti se morate v obvezno zdravstveno zavarovanje vključiti kot samostojen zavarovanec s tem pa tudi postanete zavezanec za doplačila. Ker po 26. letu ne boste več imeli 100% kritje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja priporočamo da sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dpolnilno zdravstveno zavarovanje je možno skleniti izključno s prvim v mesecu. Vi boste 26. let dopolnili sredi maja 2010 zato priporočamo, da sklenete zavarovanje s 1.5.2010. Pri nas lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete v najbližji poslovalnici Zavarovalnice Triglav, d.d., na Zastopstvih TRIGLAV, Zdravstvene zavarovalnice, d.d. ali pa preko spleta na http://www.zdravstvena.net.
Lep pozdrav,
Miloš Trifunović
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.