Dodatni dopust – vaše izkušnje
Ob vprašanju Jous () in pregledu nekaterih kolektivnih pogodb sem ugotovila, da je dodaten dopust za otroka z motnjo v telesnem in duševnem razvoju marsikje različno prikazen. In da so tudi »potrdila«, ki jih delodajalec zahteva različna.
Zanimajo me vaše izkušnje:
1. ste dodaten dopust dobili zlahka ali ste pri tem naleteli na težave (kakšne?) In kako ste jih rešili?
2. kako dodatni dopust definira vaša kolektivna pogodba?
3. Ima vaše podjetje tudi kakšne interne akte, kjer je pravica do dodatnega dopust še bolj natančno definirana?
O svojih izkušnjah (tako pozitivnih kot negativnih) lahko pišete na forum ali direktno na moj mail.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Pošlji oblikovano (19-01-07 14:43)
Dobila tri dni, so mi razložili, da se v pet dni šteje tudi tista dva dni, ki ju že imam za predšolskega otroka. Nekaj mi smrdi, a se nisem poglabljala, ker imam že tako veliko dopusta. (defektolog s tremi otroci). In lani seje izkazalo, da za dalše odsotnosti zaradi zdravja otroka lahko dobim tudi kakšen teden bolniške zase…in tudi sicer lahko vedno dobim dopust, ko je otrok v bolnici. Če je kaj nujnega, pridem za kakšen dan.
Torej Kolektivna pogodba za banke in hranilnice navaja da za težko gibalno ali zmerno, težje, težko duševno prizadetega otroka…pripada 3 dni.
Dobila sem tri dni – na podlagi Odločbe Zavoda za šolstvo (ta pa se sklicuje na Strokovno mnenje komisije za usmerjanje) – priložila sem obe.
Mož je v panogi telekomunikacije – dobil je 5 dni dodatnega dopusta. Ker nimajo svoje kolektivne pogodbe, se sklicujejo na splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo in Zakon o delovnih razmerjih. NI potreboval dokazil- dovolj je bila njegova podpisana izjava!
Še moja izkušnja: delam v manjšem družinskem podjetju (nisem član družine), naša dejavnost ne spada pod nobeno kolektivno pogodbo, imam minimalni dopust, pa še tega težko izkoristim. Ko sem šefu povedala, da bi bila upravičena do višjega dopusta, je od mene zahteval potrdilo pediatra. Ko sem mu ga dala, je imel še pripombe, da tega ne zna prebrat in da so zdravniki nepismeni, ker se ne sklicujejo na člen zakona, itd. Ampak dopust – 3 dodatni dnevi so bili odobreni.
Delam v državni upravi in sem dobila 5 dni dopusta za otroka (cistična fibroza).
Priložila pa sem:- odločbo CSD
– potrdilo ki mi ga je napisala pediatrinja, da gre za dolgotrajno bolnega otroka
– potrdilo, ki mi ga je napisala soc. delavka na PEK ga. Uranker v katerem mi je citirala zakon po katerem je otrok razvrščen med dolgotrajno bolne otroke.
(v službi so namreč hoteli imeti odločbo o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, vendar jo moj otrok še nima)
Sedaj mi ni potrebno vloge obnavljati – velja mi do otrokovega 18. leta .
lp