Najdi forum

dodatni dnevi dopusta

Mene zanima, kako je z novim zakonom glede dopusta. Starejši od 50 let naj bi imeli dodatnih pet dni dopusta. Ali se mogoče motim?
Hvala

To je bilo že doslej. So pa res še neke spremembe, pri nas se je izkazalo, da — za čuda — na bolje.

Ja saj problem je v tem, da so sodelavcu – 54 let – to ukinili. Kje bi se lahko to preverilo?

Zakon o del. razmerjih v 159.clenu doloca minimalno stevilo del. dni za letni dopust, kar je stiri tedne, ne glede na polni ali polovicni delovni cas zaposlenega…Minimalno stevilo dni letnega dopusta je odvisno od razporeditve del. dni v tednu za posameznega delavca…In dalje govori o tem, naj bi imel starejsi delavec minimalno se tri dni dodatnega dopusta…..Zdaj pa poglej se v vaso Kolektivno pogodbo za dejavnost….koliko vam omogoca dopusta, saj v primeru, da je tam dolocenih vec dni dopusta, potem veljajo dolocila Kolektivne pogodbe v tem poglavju, kajti Zakon doloca le minimalne pravice….LP!

samo še tole me zanima: po katerem letu (50, 55…??) ti pripadajo ti dodatni dnevi na starost?

Zakon pravi, da 55 let….Zdaj poglej se v vaso Kolektivno pogodbo….V nasi firmi nismo jemali dodatnih dni dopusta delavcem, ki so jih “dobili” po prejsnjem ZDR, kjer pa je bila meja 50 let! LP!

Najlepša hvala.

Malenkost…A meni osebno se zdi zelo “neokusno”, da nekomu dodas nekaj dni na kriterij starosti, pa potem, ko se zkon spremeni, to pravico odvzames, ceprav bo ta starejsi gospod ali gospa “dosegla pravico” recimo cez kaksni dve leti….Firma na racun nekaj dni dodanega dopusta zato nikakor ne bo propadla, zadovoljstvo ljudi pa bo vecje in bodo zato raje postorili to in ono, ceprav ni to ravno izkljucno njihovo delo…. Ce sem prav obvescena se dolocila vecine razlicnih kolektivnih pogodb niso po izidu novega ZDR spremenila, ceprav to napovedujejo v kratkem…Torej, vsak pameten delodajalec ne bo povzrocal hude krvi med delavci z odvzemanjem nekaj dni dodanega dopusta starejsim…Koncno so ze tako na slabsem, ker se je pred tem spremenil Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je podaljsal za zenske delovno dobo in za vse zaposlene prvo najnizjo mozno starost za upokojitev….Medtem pa v vrstah na zavodih za zaposlovanje stoji neskoncno dolga mnozica mladih, za delo usposobljenih in brez denarja….Ma, zalostno, res!

Draga sr*,

odgovorila sem ti na Starši staršem, če nisi opazila, pa pojasnilo še tukaj:
za starejšega delavca se šteje delavec, starejši od 55 let; v prehodnem obdobju do 1.1.2014 pa tudi delavka, ki je ob uveljavitvi zakona 1.1.2003 starejša od 51 let.

Lp, Ena

To je točen odgovor.

Pa kaj mi bo dodaten dopust, če mi še tega ne omogočijo izkoristiti?

New Report

Close