dodatek za nego
Jaz sem čakala 3 mesece in toliko je tudi zakonsko določen rok za njihov odgovor. Je bil pa pri meni vedno zavrnjen. So mi pa svetovali, naj vližim tožbo na upravno sodišče, ker to baje uspešno rešijo ampak se nisem odločila. Vem, da bi na mojem CSD-ju tako nardili, da ne bi dobila, ker sploh ne pošljejo vseh izvidov naprej. Žal, taki so nekateri socialni delavci.
Draga Klovnesa,
mi smo to že nekajkrat dali skozi. Ker se je pri zadnjih psiholoških testiranjih izkazal boljši rezultat, smo nemudoma izgubili dodatek za nego (sedaj lažja duševna prizadetost),poleg pe še kopica spremljajočih boleznim – skratka ne supemo pod “kombinirane motnje”.
Razumem da je dodatek za nego namenjen le najbolj potrebnim, država žal ni vreča brez dna. Ne razumem pa, zakaj so potem vse ostale pravice VEZANE na pridobitev dodatka za nego. Zdi se mi, da prihaja do svojevrstnega paradoksa, saj nekateri otroci, med njimi žal vsi z lažjo duševno motnjo v razvoju, popolnoma izpadejo iz kakršnekoli državne pomoči. Tudi davčne olajšave, ki pripada drugim otrokom s PP.
Sprva sem razmišljala, da bi prav tako sprožila upravni spor. Morda bi tako rešila naš problem. Druga pot je ustavna pobuda oz. pobuda za presojo ustavnosti zakonodaje, ki se tiče Zakona o starševskih prejemkih in Pravilnika zvezi z dodeljevanjem dodatka za nego…
Prav res bi potrebovala še kakšno somišljenico in somišljenika!
Je kdo za?
LP
Jous
Draga Jous,
Se popolnoma strinjam s tabo kar si napisala. Če nimaš točno tiste diagnoze kot tam piše potem ni nič. Mi smo postopke dali skozi dvakrat pa ni blo. Imamo diete, ki pa niso ravno take kot tam piše in potem izpademo. Čeprav damo za hrano ogromno, ker je vse treba posebej kupiti, pa brez konzervansov in en vem še česa. Na žalost. Vse je preozko napisano in potem marsikdo izpade. TReba se bo boriti
Dragi jous in klovnesa!
Ali dobivata višji dodatek za nego? Če ne, si morata prvo urediti to.
Tudi mi smo se borili z dodatki in po dveh letih smo dobili odobren dodatek za izgubljen dohodek. Naš malček ima pa težko gibalno in duševno motnjo in rabi ob sebi 24ur človeka. Na naši socialni upravi so bili, ko smo vlagali zelo pametni (komu pripada ta dodatek), pa sem jim povedala, da če dobim odbito se bomo pritožili in bomo šli do ministra( takrat Drobniča)in naj oni presodijo kako in kaj. Na srečo smo dobili po treh mesecih odobreno.
Pa srečno
Bistra,
na vlogo se čaka različno dolgo. Od 1 do 3 mesecev, lahko tudi več.
Res je, da potrebna “prava diagnoza” in da kot pravi jous marsikdo izpade.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Zivjo,
tudi mi imamo otroka z lazjo motnjo in so mi pred leti zavrnili upravicenost do dodatka… zal nisem prejela negativne odlocbe iz CSD Siska… imam obcutek, da tam ga. zadolzena za to podrocje zelo pocasi dela.. ker sem jo takrat morala poklicati min. 10x!
Letos sem ponovno vlozila, pa bomo videli… Se pa tudi meni zdi krivicno, da ima kaksen otrok z lazjo motnjo, ki je bila opazena pri rojstvu dodatek, ce pa je ugotovljeno kasneje, pa si ga je tezko izboriti…
Lp-Lily
p.s.: kje so navedene diagnoze komu sploh pripada dodatek??
Po zakonu morate odgovor dobiti v roku 30 dni, se pa vedno izgovarjajo da imajo ogromno dela in včasih traja tudi več mesecev, ker pravijo da imajo ogromno pritožb- se ve zakaj , ker načeloma večino vlog zavračajo, pritožiti se ne splača, ker lahko traja tudi eno leto, da dobite odgovor, bolje da vedno znova vlagate novo vlogo, sicer pa je tako, da sploh ni važno kakšen je otrok dejansko, važno je kaj je napisano, tako, da poznam starše, katerih otrok ima minimalne motnje, pa dobivajo in višji dodatek in nadomestilo, na drugi strani pa take katerih otroci potrebujejo 24 ur na dan varstvo in nego- tako da tu ni demokracije in pravice in se pridružujem Jousu, da se stvari začnejo urejat pravno po potrebi do Strassbourga, jaz sama skupaj z odvetnico že pripravljam tožbo, morda bi se res morali skupaj vzet in tožit saj drugače v Sloveniji nimamo šans. Če pogledate malo statistiko na ministrstvu se teh sredstev ,ki so namenjena tem otrokom ne koristi niti polovica, torej ni problem denar??????Po drugi stani pa vsak pijanec ali narkoman od CSD-jev dobiva vso možno podporo in pomoč, da ne govorim o mladih zdravih ljudeh, ki se jim ne da v šolo ,še manj delat, jim bolj odgovarja socialna podpora……Mislim ,da je res čas, da dvignemo glas za te naše otroke in jim izborimo tisto kar jim pripada.
Jaz pa nisem imela težav z dodatkom za nego ampak s zdravnico.KO sem izvedela da ima hči celiakijo-hudo,sem se obrnila na socialno in bom rekla brez težav dobila dodatek za nego.Težave so se začele ko se mi je dodatek bližal k koncu (vložiti novo vlogo)Med tem pa smo bili na kontroli že septembra in ko sem zdravnico prosila da mi čimpreje pošlje izvid je mi rekla ja ja.In izvid sem iz Ljubljane čakala bom rekla 3 mesece,med tem časom pa bi jaz lahko izgubila pomoč,zato sem jo vložila in povedala na socialni da čakam na izvid.In veste kdaj se ga dobila 24.12.Sem bila tako jezna da ko sem šla nasledjič tja sem jim povedala da so nesramni.Od takrat nimam težav.Sploh pa meni pogodba velja do leta 2010.Tako da boste ko dobte pogodbo dobile za več let ne smo za 1 leto.No vsaj upam da je tako,tudi pri vas.No vsaj pri meni je tako.Kar pa se tiče otroškega dodatka pa ga je treba vsako leto vložiti na novo.Kdaj poteče pa piše na pogodbi.