Do kdaj se lahko sadi…
Do kdaj najpozneje se lahko posadijo npr. sadne sadike, recimo češnja ali jablana? Ali je zdaj že prepozno?
Kaj pa forzicija, glede na to, da zdaj večinoma že cveti – če bi jo zdaj posadili, najbrž letos ne bi cvetela, ali pa bi sploh propadla, če se v nepravem času posadi ali kako?
Sem bolj začetnik:) tako da hvala za vse odgovore in nasvete, vsi bodo dobrodošli!
Lp, Maja
Mi sadimo drevesa ravno te dni. Po “normativih” bi jih morali že nekaj tednov prej, a kaj, ko enkrat ni vremena, drugič časa… Lani smo jih sadili še kasneje, celo maja, saj smo morali napeljati zemljo in mala višnja je bila polna plodov. In vse jablane ter hruške so letos prav lepe. Mislim, da lahko kar mirno sadiš.
Aja, za forzicijo sem pa pozabila napisat. Tudi njo bi jaz sedaj mirno posadila. Načeloma bi jo morala zgodaj spomladi. Letos najbrž res ne bo več cvetela, propasti ti pa ne bi smela. Jaz včasih posadim kako rožo ali drevo izven priporočljivih terminov, pa se mi vedno primejo. Kar propade, mi zaradi mraza ali česa drugega, a to je zelo redko. Forzicija pa je trden in prilagodljiv grm, zatorej le veselo na delo. Mogoče te pa preseneti tudi s kakim cvetkom, tako kot so mene lani višnje. Komaj vsajeno drevo in še to tako pozno, pa je rodilo neverjetno obilno.