Najdi forum

Do kdaj dojiti ??

Moj mali sinek je star 15 mesecev in še vedno se vsak dan pocrkljava z dojenjem, da pri meni zaspi. Marsikoga kar strese, ko povem, da še dojim…. meni se to ne zdi nič takega, pa vendra moj fantek raste in zanima me, kdaj temu narediti konec, do kdaj dojiti ??? Ravno smo bili na morju, mali je kar naprej plezal na plaži po meni in mi malo manj kot zlezel v modrček 🙂 Verjetno ne bo kar tako lahko končati, a ne ?? Obstaja kakšna razumna meja ??

Hvala in lp, PikaN

Draga mamica,
ja, res je čudno, ko je dojenček majhen, nas vsi sprašuejo “ali dojiš?”, ko pa je starejši od šest mesecev pa “kaj, a še dojiš?”.

Dejstvo je, da se odstavljanje počasi in naravno prične s prvo žlico goste hrane. Odstavljanje je naraven proces, ne pa dogodek. Skozi človeško zgodovino je bilo otrokovo odstavljanje od prsi naravna faza v njegovem razvoju. Dandanes pa mnoge matere že vnaprej pričakujejo, da bo dostavlljanje neprijeten, nesrečen alic elo zoprn dogodek.

Moje mnenje je, da otroku pri odstavljanju ni smiselno postavljati neke vnaprej določene meje. Tako kot nekateri sedijo pri petih, drugi pri sedmih mesecih, se nato plazijo pri devetih, drugi nikoli, ali shodijo pri enajstih, tretji pa pri petnajstih mesecih… otroci so si različni… zakaj naj bi bilo z dojenjem drugače?

Moje tri otroke sem dojila zelo različni čas, prvi se je dostavil sam pri 13. mesecih, druga z mojo pomočjo pri 26. mesecih, tretji pa se še rad doji…

Pri LLLI pravimo,da naj bi dojenje idealno trajalo tako dolgo, dokler OBEMA to ustreza. Ko eden v navezi ni zadovoljen s tem stanjem – potem naj se postopoma preneha – počasi in z ljubeznijo.

O soočanju s kritiko okolice:

O odstavljanju z ljubeznijo:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana *********:)))))

Razumne meje so vse tiste meje, ki jih določi doječi par in ne tisti ki jih”stresa” ob ugotovitvah ,da se TVOJ otrok “še vedno” doji.

lep pozdrav

New Report

Close