Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Diuretik

Diuretik

Spoštovani!

Več let imam težave s previsokim krvnim tlakom, ki pa še vedno ni urejen. Vrednosti so zjutraj v povprečju 141/82, zvečer pa 150/88. Moja trenutna terapija je Prenessa 8 mg, Nebilet 2,5 mg in Lorista 50 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 6 mg. Pred kratkim mi je os. zdravnik za zjutraj dodal še diuterik Rawel SR 1,5 mg. s podaljšanim sproščanjem.

Dodani Rawel 1,5 mg mi je pritisk skoraj preveč znižal (zgornji okrog 110 do115), tako, da se mi je občasno že kar vrtelo. Zato sem pričel jemati le ½ tablete, kar je za pritisk OK (sedaj je med 125 in 130), vendar ne vem ali je Rawel dovoljeno prepolavljati glede na to, da gre za tablete s podaljšanim sproščanjem. Zanima me še ali obstaja kakšno drug diuretik, ki bi bilo po moči enak ½ tablete Rawel 1,5 mg.

Za Vaš odgovor se iskreno zahvaljujem!

Spoštovani!

Tablete Rawel SR niso primerne za lomljene. Posvetujte se z vašim zdravnikom o zmanjšanju odmerka katerega izmed ostalih zdravil, ki jih prejemate za zniževanje krvnega tlaka (na primer Lacipila ali Prenesse).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani g. Martinc!

Zahvaljujem se Vam za odgovor. To kar svetujete sem že počel (zmanjšanje odmerka ostalih zdravil – ali pa nisem jemal npr. Loriste 50 mg), vendar pa je težava v tem, da če vzamem celo tableta Rawel SR 1,5 mg me čisto izsuši (popolnoma suhe oči, nos, grlo). Pri polovički je še nekako znosno, pri celi tableti pa že skoraj ne. Zato sem pomislil na drug diuretik, ki bi bilo po »moči« enak ½ tablete Rawel 1,5 mg. Kaj pa če bi jemal Prenewel 2 mg/0,625 mg tablete ?

Za odgovor vnaprej najlepša hvala!

Spoštovani!

Seveda je tudi to kar navajate lahko opcija v spremembi vaše terapije, vendar bi za konkreten nasvet potreboval več kliničnih podatkov, ki pa mi na ta način svetovanja niso na voljo.

O spremembi terapije se posvetujte z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close