Najdi forum

Disleksija po 8 letniku ?

Moj sin ki obiskuje 3. razred ima težave pri pisanju. Tudi pri branju ni vse tako kot bi moralo biti, vendar se popravlja.
Fant je precej inteligenten, kar dokazuje pri matematiki, s “prezgodnjim” dobrim razumevanjem medsebojnih odnosov, svojim izjemnim spominom in bogato domišljijo.

V šoli so posumili na disleksijo.

Konkretno bom opisal težavo in vesel bom, če mi bo kdo, ki ima izkušnje napisal svoje mnenje:

Pri pisanju izpušča črke. Preprosto jih pozabi napisati. Ne glede na to, ali gre za narek, prepisovanje s table ali pisanje po lastni domišljiji.

Pes je Pe
Domov je Domv
Lepo je Lpo
Hodil je Hdil

in tako dalje.

Ko je npr. pisal narek, ki je vseboval 50 besed, je pri 20 – 25 besedah napravil napako. Ko sem mu označil napake in ga prosil naj jih prepiše, je pri 50% prepisanih besed zopet napravil napako.

Branje: Pogosto prebere tekste po svoje. Velikokrat uganjuje besede, namesto da bi jih prebral, daljše besede pogosto prebere 10 x narobe, čeprav ga na to opozorim.

Zjutraj dela manj napak kot popoldan, ko je že malo utrujen.
Fantek se sicer ne izogiba branju, saj zelo rad bere (stripe – Lakotnik in zvitorepec, otroške knjige in enciklopedije), vendar pa ima pri pisanju težave.

Zanimivost: Ko sem mu pri šestih letih, boj v hecu kot zares razložil binarno računanje (ker me je spraševal kako deluje računalnik), je to fant takoj razumel in znal uporabljati. Bil sem šokiran! Ko sem mu razlagal ulomke (v drugem razredu), jih je takoj skapiral. Pred kratkim sem mu razlagal seštevanje/odštevanje npr. treh ali štirih 10 mestnih števil v enem računu – je takoj razumel in navdušen nad novo osvojenim znanjem to drugi dan razlagal sošolcem.
Nekoč sem mu v hecu – po tem ko je povedal abecedo – rekel, naj jo pove še nazaj. In uganite kaj se je zgodilo; hladnokrvno jo je povedal nazaj brez napake; seveda sem moral imeti jaz abecedo napisano na listu v roki, ker mu nisem mogel slediti ko jo je prvič povedal nazaj.
Pesmice za šolo se nauči mimogrede (4, 5 kitic), nekoč ko je bil 4. na vrsti za recitiranje pesmice v šoli in je pozabil, da se jo mora naučiti na pamet; jo je v šoli povedal brez težav, saj jo je prej 3 x slišal od sošolcev pred njim.

Na eni strani ima dober spomin in dober “procesor” za matematiko – na drugi pa težave pri pisanju.

Je to morda disleksija?

Kefren
najbrž gre za disleksijo. Kaj več pa bi vam povedalo testiranje. Imate na šoli defektologa ali psihologa?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close