diskus hernija
Spoštovani!
Na MRI ledvenokrižnične hrbtenice je bila postavljena diagnoza diskus hernija- začetna degeneracija iv. diskusov L4-L5 in L5-S1.
Zanima me čimveč o tem pojavu. Zakaj nastane, kakšne so možne metode zdravljenja (starost 25 let in na splošno dobrega zdravja). Zaenkrat sem se kar navadila živeti z bolečino in ne vem če bom prepoznala trenutek, ki bi utegnil biti kritičen.
Kaj pa se utegne zgoditi, če na operacijo ne bi šla?
Zaenkrat se Vam za odgovore iskreno zahvaljujem!!!
Lp, Mojmoj!
Pri diskus herniji gre za izbočenje medvretenčne ploščice, ki ob pomiku navzad pritisne na korenine živcev, ki izstopajo iz ledvene hrbtenice. V primeru, da funkcija živcev ni prizadeta je sprva smiselno konzervativno zdravljenje. Operativno zdravljenje pride v poštev v primeru, da se pojavijo znaki prizadetosti katerega od živcev ali v primeru kroničnih neobvladljivih bolečin.
Ravno tako imam diagnozo DH, 30 let , pred 10 leti se je prvič pojavil išijas, ki se je pojvljal kar redko, zadnji dve leti pa pogosteje. Prvi dve nosečnosti ( pred 9 in 6 leti) sta bili brez težav ( dg DH še ni bila postavljena ) , odločam se za še enega otroka in me zanima kako je v praksi pri nosečnicah s to diagnozo. Vem da mi ne morete dati nobenega zagotovila, rada bi pa vedela kaj lahko pričakujem.
hvala in lep dan
Sama načrtovana nosečnost ni zadosten razlog, da bi se odločili za operacijo. Če so bile dosedanje težave z išiasom le občasne in so se brez nevroloških izpadov pomirile ob počitku in ustrezni analgetični terapiji vam tako zdravljenje priporočam tudi vnaprej. Z leti lahko pričakujete, da bodo težave postopno manjše in redkejše.