Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Diphenhydramine?

Diphenhydramine?

Iz Amerike sem dobila tablete proti alergiji, ki vsebujejo Diphenhydramine HCI 25 mg.

Zelo mi pomagajo in primejo skoraj takoj. Ker pa ne najdem nobenih primerljivih v naših lekarnah, se sprašujem, koliko je zdravilo varno in kaj sploh je.

Bi mi mogoče lahko povedali kaj več o njem? Je kakšen poseben razlog, da pri nas ne prodajajo tablet z enako učinkovino? Koliko sta ena do dve tableti na dan varni?

Hvala!

Spoštovani!

Zdravilna učinkovina difenhidramin spada med starejše antihistaminike – gre za učinkovino tako imenovane 1. generacije antihistaminikov.

Difenhidramin je antihistaminik z osrednjim delovanjem, ki ima močno izražene tudi antiholinergične neželene učinke, kot so na primer suha usta, zamegljen vid, zastajanje seča in impotenca. Na osrednji živčni sistem deluje zaviralno, zato poleg želenega antihistaminskega delovanja, povzroča zaspanost – somnolenca, manjšo odzivnost in motnje zaznavnih funkcij zaradi česar zmanjša tudi sposobnost upravljanja z vozili.

Kot že rečeno, učinke na osrednje živčevje izkazujejo zlasti učinkovine iz 1. generacije antihistaminikov, zaradi česar se le-ti vse redkeje uporabljajo. Na tržišču jih nadomeščajo novejši antihistaminiki iz 2. in tudi že 3. generacije, ki so veliko bolj selektivni in imajo na ta način v manjši meri izražene neželene centralne in antiholinergične učinke.

Kljub temu, pa se tudi difenhidramin kot predstavnik 1. generacije antihistaminikov po nekje še vedno relativno pogosto uporablja. Ugoden je predvsem zaradi svoje visoke učinkovitosti in nizke cene. Običajno se priporoča njegova uporaba le zvečer pred spanjem, saj osrednji učinki ponoči niso toliko moteči. Učinkovine 2. in 3. generacije imajo znatno manj izražene učinke na srednje živčevje in se zato pogosteje uporabljajo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Kje je pa možna nabava tega ? Zadnje čase me srbi koža zato bi rad to nabavil, ker imam lažje srbenje zaradi alergije.

Pozdravljeni,
pri nas ni več registriranega zdravila, ki bi vsebovalo to učinkovino. Včasih smo ga imeli pod imenom Dimidril. Svetujem vam, da si nabavite katerega od novejših antihistaminikov, ki so prav tako učinkoviti, obenem pa imajo manj neželenih učinkov. Lahko ga kupite v lekarni brez recepta, ali pa vam ga predpiše zdravnik.
Lep pozdrav

New Report

Close