Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Dihanje skozi usta

Dihanje skozi usta

Pozdravljeni!

Že več let diham skozi usta, vendar tega sploh nisem vedela, dokler mi ni tega povedal paradontolog h kateremu sem prišla zaradi vnetih dlesni, ki so se vnele ravno taradi tega,

Sedaj pa se mi pojavlja še teava cmoka v grlu in bolečin pri požirnaju hrane. Je to lahko posledica tega?

Nekaj sem brala na spletu, vendar nikjer ne najdem točno kakšne so lahko posledice dihanja skozi usta?

Prav tako me zanima, kako to odpraviti? Bila sem na ORL, ki mi je rekel, da imam pretin mao zvit v desno, vendar naj me to ne bi oviralo pri dihanju. Ko sem ga vprašala, kako naj to odpravim, mi je rekel, naj zaprem usta. Super odgovor, sploh za ponoči med spanjem. Mi lahko vi daste kakšen nasvet.

Hvala

Spoštovani,

bolezni obzobnih tkiv (dlesni) so v prvi vrsti zaradi neodstranjenih zobnih oblog in posledičnega vnetja, odmikanja dlesni. Seveda dihanje skozi usta lahko to poslabša – izsušenost ust, manj sline, ki deluje zaščitno.

Vzrokov oteženega dihanja skozi nos je veliko. Deviacija nosnega pretina se korigira operativno, pogosto poleg tega še zmanjšamo / odmaknemo nosne školjke, da s tem pridobimo še več prostora za dihanje. Za operacijo se dogovorite pri ORL specialistu.

Cmok v žrelu in oteženo požiranje sta lahko posledica refluksa želodčne kisline. Izogibajte se začinjeni in mastni hrani, gaziranim pijačam, kavi, sladkarijam: 4 ure pred spanjem ne jejte. Spite z dvignjenim vzglavjem. Poskusite lahko tudi z zdravili za zmanjševanje izločanja želodčne kisline.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Ker sem imel desni nosni pretin v obliki črk S, sem bil pred nekaj dnevi na septoplastiki. Star sem 24 let. Po operaciji je bilo vse kar vredu, bolečin ni bilo itd. Od takrat ko so mi odstranili tampone pa do danes (minilo je že 7 dni), še vedno ne morem dihati skozi nos, ker imam notri (po mojem mnenju) neko sluz, kri itd..tudi izpihnit je ne morem.

Tako da večino časa diham skozi usta, kar pomeni da so usta suha, zjutraj ko se zbudim imam tudi take grozno neprijetne rjave obloge v ustih. Usta so suha tudi čez dan, tako da probam čim več pit, si jih vlažit itd. Vendar je zelo neprijetno, nimam tudi okusa ko jem …

V obe nosnici si nekajkrat dnevno dam 4-5 kapljic fiziološke razstopine – po navodilih zdravnika.

Je to po takšnem posegu normalno in kako dolgo bo še približno trajalo, da se nos “sčisti”, in da bom lahko normalno zadihal?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Spoštovani Nejc24,

Po operaciji je nos vsaj nekaj tednov še slabše prehoden (ne pa neprehoden), sluznica je zadebeljena, zastaja sluz, strjena kri itd. Samoočiščevalna funkcija nosne sluznice se vzpostavi šele po cca 6 tednih. Dokončno stanje po operaciji ocenjujemo šele po 1 letu.

Če ste imeli le septoplastiko in je nos popolnoma zamašen, je to lahko znak hematoma septuma – v sluzničnem žepu se nabere kri. Nepoškodovana sluznica namreč tvori zaprt prostor. V tem primeru je treba sluznico na obeh straneh pretina nekoliko zarezati, da kri lahko izsesamo oz. izteče, nato se ponovno vstavi manjša tampona v sprednji del nosu. Velikokrat zraven predpišemo še antibiotik, da se hematom ne bi okužil. Celjenje je s tem malo podaljšano, končni rezultat pa vseeno enako dober.

Če so vam naredili še radiofrekvenčno ablacijo spodnjih nosnih školjk, je lahko zamašenost nosu tudi posledica te metode, a po 7 dneh bi se moralo stanje že precej popraviti, nos bi moral biti prehoden za dihanje.

Svetujem vam, da se jutri zjutraj zglasite na pregled pri operaterju oz. v ustanovi, kjer ste bili operirani. Le s pregledom je možno ugotoviti, kakšno je stanje v nosu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.

No stanje je tako, da lahko diham skozi nos, vendar oteženo. Zjutraj ko se zbudim je nos bolj ali manj popolnoma zamašen, usta suha v ustih pa kar precej sluzi.

Ko vlečem sluz nazaj, da jo pač izpljunem (ker izpihovati ne morem) izpljunem kar precej sluzi, ki je temno rdeča-torej krvava. To verjetno pomeni da je krvavitev sveža?

Čez dan,kot rečeno lahko diham skozi nos, sicer oteženo,ker ni nos najbolje prehoden, vendar se trudim, kupil sem si tudi kapljice za nos,katere vsebujejo olja (tako so mi svetovali v bolnišnici), saj bi naj ta pomagala obnoviti nosno sluznico.

Tako da če prav razumem lahko to traja še kakšen teden ali dva, potem pa bi moral nos biti povsem prehoden in brez sluzi,krvavitev itd?

Hvala in lep pozdrav.

Imel bi še eno vprašanje.

Doma imam Nasonex, ki mi ga je predpisala osebna zdravnica ko sem preboleval sinusitis. Se ga lahko uporablja v tem stanju, ali ne?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

Nasonex lahko uporabljate, s svojim protivnetnim delovanjem bo prispeval k hitrejši normalizaciji nosne sluznice.

Temna kri je ponavadi že stara oz. so to lahko strdki (koaguli), ki se lahko še dlje časa pojavljajo po mukotomiji spodnjih nosnih školjk (s škarjami / nožem / koblacijo). Ob sveži krvavitvi je kri bolj svetla, kaplja.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje. V zadnjih treh zimah (tam od novembra do marca) sem imel okoli 7,8 preboletih sinusitisov (vedno sem dobil antibiotike). Po pregledu pri ORL specialistu mi je ta priporočil septoplastiko, saj sem imel zvit in manj prehoden pretin. Operiran sem bil februarja, operacija je lepo uspela, 10 dni po operaciji nisem imel več nobenih težav, dihal sem bolje (dobil sem več zraka).

Nekaj dni nazaj pa se mi je SPET pojavil sinusitis. Imam ogromno gnojnega za izpljunit, boleč vrat, bolečine pri prepogibanju,slabo počutje ter rahel kašelj. Osebni zdravnik mi je predpisal Hiconcil 500 (3x na dan). Razlika glede na sinusitise pred operacijo je ta, da imam sedaj nos veliko bolj prehoden, ta rjavo-zelenskasta sluz se mi v nosu skoraj več ne nabira. Kot rečeno, vsaj 15x na dan pa jo (v kar veliki količini) izpljunem. Pojavja se tudi nekaj kašlja. Ko zakašljam ponavadi tudi izpljunem nekaj te sluzi.

Zanima me, zakaj še vedno prihaja do sinusitisov in kako se da to enkrat za vselej odpraviti, Je možno da je ta bakterija “zasidrana” v telesu z antibiotičnim zdravljenjem pa se jo samo malo omili, ne pa izkorenini?

Prosil bi vas za nasvet kaj narediti, saj sem star 25 let, in ta sinusitis je izjemno nadležna zadeva saj me vrže v postlo za okoli 8 dni.

Spoštovani,

pri virusnem vnetju zgornjih dihal je ponavadi vneta sluznica tako v nosu kot v sinusih, izloča se obilo vodene, kasneje gostejše sluzi. Zdravljenje je z nosnimi glukokortikoidi (na recept) in za izboljšanje počutja uporaba dekongestivnih kapljic. Traja do 14 dni.

Če pride dodatno do bakterijske infekcije (ponavadi na eni strani), je izcedek gnojen, prisotna je bolečina oz. pritisk v predelu obnosnih votlin, lahko vročina. Vzroki, da le pri nekaterih ljudeh pride do bakterijske okužbe, so:

– strukturni vzroki – preozek prehod iz sinusa v nos – otekla sluznica ga popolnoma zapre in iztok sluzi ni mogoč, zato se okuži
– slabša imunska sposobnost sluznice oz., njen napačen odziv na virusno infekcijo
– dodatne bolezni nosne sluznice – alergijski rinitis, sindrom aspirinske intolerance, kronični rinosinuzitis s polipi ali brez, cistična fibroza, sindrom negibljivih migetalk, Wegenerjeva granulomatoza
– splošna imunska oslabelost (majhni otroci, nosečnice, ostareli, sladkorni bolniki, bolniki s presajenim organom itd)

Zdravljenje je z nosnim glukokortikoidom + antibiotikom. Če so težave hude ali grozijo komplikacije, dodamo še kortikosteroid v tabletah.

Če traja vnetje sluznice obnosnih votlin več kot 12 tednov, je kronično – pri teh bolnikih so res bakterije prisotne v obliki biofilma na sluznici nosu in sinusov in iz tega biofilma se vedno znova sproščajo in ponavljajo se okužbe. Izkoreniniti jih je praktično nemogoče. Zdravljenje – nosni kortikosteroid stalno + po potrebi operacija.

Zdaj pa vprašanja za vas:
1. ali ste prejeli nosni kortikosteroid? Zdravljenje je tako krajše.
2. ali ste pred operacijo imeli CT obnosnih votlin za izključitev ostalih strukturnih nepravilnosti (zoženih prehodov iz sinusov) ?

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za hiter odgovor.

Da odgovorim na vprašanja:

1) redno uporabljam Nasonex. V zimskim mesecih tudi, ko je vse vredu (za preventivo 2x na dan 2 vpiha v vsako nosnico)
2) pred operacijo mi ORL specialisti niso opravili nobenega CT-ja. Pregled pri ORL specialistu in kasneje pri zdravniku, ki me je operiral je zgledal tako, da mi je pregledal bobniče, žrelo ter nos. Pregled skupaj je trajal dobro minutko.

Če se obrnem na vaše vzroke, ki povzročajo bakterijske okužbe. Izključil bi le splošno imunsko oslabljenost, saj nisem v nobeni od teh skupin in tudi drugače sem v “formi”, mlad, zdrav itd…

Kar se tiče ostalih vzrokov bi se verjetno moral obrniti na ORL specialista, za kakšne dodatne preiskave? Res si želim odpraviti to težavo in priti temu do dna, saj je to sila neprijetna bolezen. Bi mi morda priporočali kakšnega ORL specialista na relaciji Murska Sobota-Maribor? Saj ne da s tem nisem zadovoljen, vendar sem bil na že kar nekaj pregledih (kot zdrav in ko sem imel sinusitis) in vedno je bil isti pregled, skoraj isti izvid, nikoli pa mi nič ne pove o kakšnih drugih možnostih za rešitev te bolezni.

Aja pa še to. Sinusitise sem imel: začetek oktobra 2012, november 2012, februar 2013, marec 2013, oktober 2013, februar 2014 in sedaj konec aprila 2014. Kaže to na kronično bolezen? Trajalo je ponavadi tam 10-14 dni.

Hvala in lep pozdrav!

Glede na skupno število dni težav nimate kroničnega rinosinuzitisa, ampak ponavljajoče akutne rinosinuzitise.

Najbolje, da se oglasite kar pri operaterju, ki vas je uspešno operiral. Ali pa pri kakšnem od specialistov na ORL oddelku SB Maribor ali na ORL oddelku Murska Sobota.

Verjetno vam bo naredil endoskopijo nosu in se odločil o napotitvi na CT obnosnih votlin za odkritje eventuelnih dodatnih strukturnih nepravilnosti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Zdravo.

Kot sem že 26.4.2014 napisal prebolevam akutne rinosinuzitise. Bil sem na septoplastiki, vendar so se pojavljali še dalje. Januarja letos pa mi je zobozdravnik izpulil sedmico (ki je bila zelo uničena) in od takrat dalje več nimam nobenih težav. Je možno, da je bil to vzrok? Je pa me ta zob ponavadi bolel nekaj dni preden sem opazil ponovne znake rinosinuzitisa.

Hvala za vaš odgovor.

LP, Jure

Spoštovani,

če je bila sedmica v zgornji čeljusti, je lahko segala s koreninami v sinus in povzročala stalna vnetja. Vendar je gnojnio vnetje vedno le na eni in isti strani, kjer je zob. Če pa je bila sedmica v spodnji čeljusti, pa ni vplivala na sinuse.

Me veseli, da nimate več težav.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close