Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija dieta za zatrtje kandide

dieta za zatrtje kandide

dubravka, ker sem o zatiranju bohotenja kandide v prebavilih napisal največ, se čutim dolžan,da ti odgovorim

če pazljivo pogledaš datume predhodnih vpisov, boš opazila, da so nekateri stari tudi že več let; v vmesnem času se je marsikaj doreklo in s preskusi izboljšalo, zato na kratko pojasnjujem in povzemem izboljšave:
– oglje sem priporočal, dokler nisem odkril mešanice glinenega praha s sodo bikarbono
– oglje res marsikomu povzorča zaprtost, zato priporočam, da se nadomesti z glineno-sodino zmesjo; ogleni prah se uporabi le v primeru driske, t.j. do njene ustavitve, potem se obnovi jemanje G+S

ker pa obstaja možnost, da te, dubravka, kljub vsemu zanima oglje, ponavljam že enkrat zapisano:
– oglje sem kupil, pred leti, v trgovini z lesnimi izdelki (3,29 evra/3-kg žakelj), doma sem ga z vrtnimi škarjami nadrobil v koščke in nato zmlel v navadnem ročnem mlinčku (kavnem, recimo)
– oglje se dobi tudi na bencinski črpalki; dobro je vsako naravno oglje za žar, vendar ne briketirano, temveč iz oglarske kope, ne glede na vrsto lesa

(več je bilo napisano že 14. 08. 07 v tej isti temi; ne škodi včasih pogledati starejša sporočila)

Ajtim pozdravljen,

nikoli nisem razmišljala o kandidi, še posebej ne, da bi se ta težava lahko pojavila tudi
pri meni.

Ker imam prebavne težave že skoraj tri tedne, v štirinajstih dneh pa sem shujšala za
dobre tri kg (ker sem drobne konstrukcije in je moja konstantna teža 50 kg) se mi ti
trije oziroma skoraj 4 kg manj, kar dobro poznajo. Pa tudi počutje ni najboljše.

Zelo vesela sem, da sem na netu zasledila vaše prispevke. Danes sem bila pri zdravniku in dobila zdravila proti driski in antibiotik proti vnetju, ker imam hkrati tudi virozo. Ker se nisem s tem zadovoljila, mi je “nekaj v meni reklo” – kaj če je kandida. Takoj sem šla v akcijo po informacijah in naletela na vaše prispevke. Jutri bom pričela z uživanjem oglja.
Vas pa prosim za odgovor ali se zmes glineni prah – jedilna soda prav tako uživa pred in po obrokih.

Najlepše hvala za odgovor in topel pozdrav.

ababi, o oglju in še boljši rešitvi – zmesi glinenega praha in kuhinjske sode – sem veliko napisal že v odgovoru dubravki, 20. oktobra;

velja dodati le izboljšavo o odmerku:
– zadošča jemanje zvrhane čajne žličke zmesi zjutraj na tešče, pol ure pred zajtrkom, in zvečer pred spanjem ali eno uro po zadnjem obroku; vsakič s kozarcem tople vode; zmes se da v usta, zalije z malo vode, z jezikom razmeša in pogoltne; popije se še nekaj požirkov vode, da se popravi okus v ustih in to je vse
– bohotenje kislosti razpušča črevesje, zato marsikoga muči prabavna (funkcionalna)zaprtost; sam sem opisal njeno pogosto, a prezrto zdravstveno posledico — prebavni zastoj (glej http://www.svet-je-lep.com/prehrana/makrobiotika/prebavni_zastoj.php), ki je zelo pogost; skupna posledica je vedno bolj razpuščeno črevesje in opazen trebušček in-ali maščobne obloge na trebuhu (ter po telesu); zato je treba za uspešno zdravljenje vedeti, da prvi odmerki glenega prahu ali zmesi G+S lahko povzročijo občutne prebavne težave prav zaradi opisane razpuščenosti črevesja; sestavni del zdravljenja je tudi obnovitev redne in dobre črevesne peristaltike, kar se doseže, ko se črevesje ponovno skrči v kolikortoliko prvotno, zdravo stanje
– (ne)razpuščenost svojega črevesja lahko vsak sam preveri zjutraj, če se pred ogledalom pogleda od strani; jutranje NErazpuščeno črevo ne izstopa, torej je trebuh plosk, medtem ko je pri večini ljudi jutranje ozko črevo pod popkom podobno z vodo napolnjeni vinilni vrečki; trebušček se po obroku le še poveča …
– kdor se redno prenajeda, se mora sprva nujno (pol-)postiti (jesti polovične običajne obroke), da črevesju omogoči zdravilno krčenje, sicer mu ni pomoči (!) …

splošne opombe:
– viroze in druga sezonska obolenja niso nič drugega kot posledica zmanjšane odpornosti, ki jo zakrivi povečano KISLO-bazno neravnovesje, tj. zmanjšana odpornost
– z razkisovanjem prebavil se zatira glavno žarišče kislin v telesu
– jemanje razkisovalnih sredstev pa le omogoči telesu, da se, ob primernih življenjskih navadah, zmore postopno samo razkisati in si obnoviti odpornost; potem tudi viroze idr. podobna obolenja “čudežno” izginejo
– marsikomu pomaga že sprememba prahrane (presna zelenjavna, makrobiotična idr.), komur to ne zadošča, morda pomaga jemanje že gline v prahu ali kakšnega drugega rudninskega pripravka z dodatkom jedilne sode (glej zmes G+S), komur pa niti to ne pomaga, pa mora seči po čisti kuhinjski sodi (torej je odmerek čajna žlička sode); kljub temu se občasno priporoča jemanje glinenga praha, ki pospeši obnavljanje rudninske zaloge v telesu, kar je nujno (!) pri ljudeh drobnih kosti ali z ugotovljeno osteo-penijo ali celo -porozo

Pozdravljeni!
Zanima me, ali se pri ugotavljanju kandide lahko zanesemo na preprosti test s pljunkom? Včeraj zjutraj sem namreč probala in že po eni minuti se je proti dnu kozarca spustilo več niti. Danes sem stvar ponovila in bilo je enako. Res da imam tudi opisane težave, vendar sem jih dosedaj pripisovala ščitnici. Kaj mi predlagate? Ali naj grem k zdravniku?

Hvala za odgovor in lp.

Pozdravljeni vsi skupaj!

Kod zgleda sem tudi sam, v preteklih letih nudil preveč dobrega tej kandidi.
Dal sem skozi cel kup preiskav pa ni nikjer pokazalo nič kaj posebnega – vse v mejah normale.
Zato sem sklenil, da stvar vzamem v svoje roke in popravim škodo ki sem jo povzročil
svojemu telesu z neprimerno prehrano.

Ta vikend sem začel z 3-tedenska dieta za zdravljenje K (sestavil Zlatko Pejić) + pitje zmesi G+S
Pa me zanima par stvari glede prehrane:
-črni(divji) riž ali je lahko tudi rdeči(divji)riž
-kuhana zelenjava, ali je lahko vsa ki se jo da dobiti pri nas??? npr. koleraba, kerenje, paprika, brokoli, zelje(rdeče ali zeleno)…..vesel bi bil, če bi mi lahko kdo napisal spisek vse zelenjave
katere se lahko uživa med to dieto. Pri zelenjavnem soku pa me zanima če so lahko namesto jedilnih buč kar klasične zelene bučke(temne podolgovate)?

Hvala vsem za odgovore.

LP. M

Zdravo, M-flyman!

Zaradi zapisa “… dieta za zdravljenje K (sestavil Zlatko Pejić) + pitje zmesi G+S …”, kar so moje besede, se čutim dolžan odgovoriti ti, kot sledi:

> Dal sem skozi cel kup preiskav pa ni nikjer pokazalo nič kaj posebnega – vse v mejah normale.

V zgornjem stavku lepo povzemaš začetno iskanje marsikoga, ki ga začne mučiti bohotenje kislotovrnih glivic v prebavilih … in posledično vsetelesno zakisovanje.
Na kratko si povzel nemoč medicine in njeno tavanje v temi. A tako je zgolj zato, ker medicina ne išče prav. Če bi ti dobro poučen splošni zdravnik predpisal jutranji preskus (ne)kislosti sline na tešče, bi njena kislost morala povzročiti preplah.
Namreč, vsi zdravniki (menda) vedo, in tako učijo zdravstvene enciklopedije (!), da je zdrava slina blago bazična oz. alkalna (pH vsaj 7,1 ali višji). Ker pa se čez dan zviša, včasih celo do alkalnosti, je merodajen le pH jutranje sline. Kislost jutranje sline namreč priča o kislosti vseh telesnih tekočin (razen krvi, seveda, ki ohranja svojo bazičnost za vsako ceno). Jutranja slina zakisanoh ljudi je dosledno kisla, kar priča o KISLO-baznem neravnovesju telesnih tekočin in da je odpornost oslabela, močno načeta (!).
Tvoje zdravstveno stanje, M, je — po izvidih opravljenih presikav sodeč — kljub dolgotrajni kandidoznosti prebavil in blagi vsetelesni zakisanosti še vedno “BP”. A to se ob spregledovanju osnovnega vzroka prej ali slej spremeni na slabše … počasi se razvije takšno ali drugačno obolenje. Takrat šele medicina “odkrije vzrok”, ki pa je v resnici posledica dolgo spregledanega pravega vzroka – naraščajoče vsetelesne kislosti zaradi bohotenja kislotvornih glivic.

Na tvojo srečo si ugotovil osnovni vzrok in skušaš pravilno ukrepati.

Menim, da so zgornja pojasnila potrebna in bodo koristila še marsikomu. Upam, da ne zameriš, M!

> … začel z 3-tedenska dieta za zdravljenje K … + pitje zmesi G+S

Morda te bo presenetila ugotovitev, da je glavno zdravilo za kandidoznost prebavil zmes G+S, medtem ko navedena izbrana prehrana spodbuja takšno zdravljenje in omogoča hitro okrevanje.
Zmes G+S namreč s svojo bazičnostjo razkisa prebavila in kislotvornim glivicam za nekaj časa preprečuje bohotenje na račun zaužite hrane.
(Pri uživanju zmesi G+S je pomembno razmerje med glino in sodo bikarbono, ki se mora spremeniti v korist sode — poveča se njen delež — če se prebava več dni ne izboljša ali se prebavne težave začnejo spet slabšati, zaostrovati.)

> … pa me zanima glede prehrane: … riž … kuhana zelenjava … ali je lahko vsa ki se dobi pri nas???

Da, da in da.
(Naj dodam, da moram sestavek o kandidozi temeljito popraviti in dopolniti, ker se je v vmesnem času marsikaj izčistilo, izkristaliziralo in dopolnilo z novimi spoznanji. Zato sem svoj odgovor tudi naslovil “razkisovanje prebavil in telesa”.)

> … če bi mi lahko kdo napisal spisek vse zelenjave

Spisek ni več bistven, torej ni potreben. Zadošča nekaj osnovnih priporočil:
– zelenjava naj bo, če je le mogoče, ekološko pridelana; neekološko pridelana zelenjava je seveda tudi primerna, a manj kot ekološko pridelana
– velja se ogibati pretiranemu uživanju presnih razhudnikovk, zlasti svežemu paradižniku, ki močno sveži, hladi in preprečuje zdravilno krčenje črevesja, ki je zaradi kandidoznosti razpuščeno (kandidoza povzroča jutranjo trebušnost, ko bi prazen trebuh moral biti približno plosk)

> če so lahko namesto jedilnih buč kar klasične zelene bučke (temne podolgovate)?

Glej zgornji odgovor.

Pozdravljam te, M, ki si mi soimenjak (tudi jaz sem M)!

Še en zorni kot:

Na žalost se moramo odločati po lastni presoji in izkušnjah.

LP!

Sporočam, da sem sedaj že 8 mesecev na strogi brezglutenski dieti in da je zame candida sedaj že preteklost. 🙂

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

ngoga, čestitam!

res je celiakija eden od prezrtih zdravstvenih težav marsikoga, ki pa se je ne zaveda, ker nima značilnih težav, kakršne so znane za otroško celiakičnost (driska ipd.), ima pa zato kar naprej trebušček, otekle noge, je utrujen, brez energije in muči ga bohotenje črevesne kandide s posledičnim zakisovanjem celega telesa
poznam kar nekaj takih primerov, vendar sem se naučil tudi držati jezik za zobmi

v slednjem oziru je resnično dobrodošla posvetovalnica o KU, zlasti pa odprta zadeva — dieta za zatrtje kandidoze; in če človek pogleda, koliko sporočil že vsebuje (skoraj 70), ugotovi, da je ena najdaljših, če ne morda najdaljša v tej posvetovalnici
kar prav je, da se zadevna tema lahko zašpili s tvojo spodbudno novico (!), ngoga, jaz pa dodajam podobno obvestilo
tudi sam sem postal žrtev črevesne in posledično vsetelsne kandidoznosti, med drugim tudi zaradi prezrte in nezdravljene celiakije; od odkritja svoje zakisanosti (s preskusom kislosti sline) pa do odkritja svoje celiakičnosti je preteklo 3 1/2 leta in v tem času sem se vrtel v krogu ter si razbijal glavo, zakaj se stanje ne izboljšuje, zakaj sem samo uspeval preprečevati nadaljnje pospešeno slabšanje

od letošnjega poletja, ko je na celiakičnost namignil endoskopski pregled in ga je potrdila moja izkušnja v Paklenici (glej sporočilo s 3. avgusta) pa sem si bolj izboljšal stanje kot prej v treh letih
res pa je, da si nisem pomagal samo z brezglutensko dieto, temveč sem si načrtno tudi razkisoval črevesje

Zdravo!

Ajtim, hvala za tvoje poste in koristne informacije.
Nekje ste napisali, da če nimaš amalgamskih zalivk, lahko poskusiš z koloidnim srebrom. Ali se kaj zgodi, če imaš amalgamske zalivke in jemlješ koloidno srebro?
Sem pa sam v podobni situaciji, zjutraj imam slino povsem bele barve. Zanimivo je, da nimam nobenih težav z utrujenostjo, se mi zdi da imam dovolj energije, je pa res, da sem telesno precej aktiven. Na sumu imam celiakijo,….bom tudi sam prispeval svoje izkušnje in opažanja, takoj ko ugotovim za kaj točno gre.
Kje se kupi listke, ki ti pokažejo Ph vrednosti?
Hvala in lp

Živjo, ratatata!

Ko pišeš o belini svoje sline, kaj misliš s tem? Slina je običajno belkasta, vendar je bistven zgolj pH jutranje. Če je pH kisel (pod 7), se velja zamisliti.

O koloidnem srebru sem pisal kot o možnem sredstvu za zatiranje kislotvornih gliv ali bakterij v prebavilih, ko še nisem poznal oglenega praha niti sode bikarbone niti gline v prahu.
Koloidno srebro je drago kot žafran, jemati ga je treba kar nekaj časa in kar znatne količine, pa še obnese se ne pri vsakomur, tj. ni dovolj močno. Živo srebro, ki se luži iz starih amalgamskih zalivk, gotovo izničujejo delovanje koloidnega s.

Vedno pa je dovolj močna oz. se obnese soda bikarbona, seveda pa pretiravanje povzroča drisko in zaspanost čez dan, zato mora vsak najti svoj odmerek; začne naj z zmesjo sode z glino v porahu v razmerju 1 : 1, ena čajna žlička zmesi zjutraj in zvečer, lahko pa tudi žličko zgolj sode b.
(Če prebava ne “protestira”, se lahko odmerek poveča celo do dve žlički sode na odmerek in lahko se vzame tudi čez dan, recimo 2 uri po kosilu; koliko sode b. telo prenese in kaj vse se da ozdraviti z razkisovanjem telesa, je nazorno opisal Američan Vernon Johnston s Floride v .)

Lističi za merjenje pH se dobijo v trgovini z zeliščnimi pripravki, v lekarni in Sanolaborju.

Zanima me kje se da najugodneje kupiti glino.
Hvala in LP

Mateja

Glina v prahu z auživanje (in za obliže) se dobi v:
– zeliščnih trgovinah in Sanolaborju (drago) in
– pri pridelovalcu (najugodneje) > Bolus, s.p., z Gmajnice pri Komendi na Gorenjskem

opomba:
– z lastnikom Bolusa nisem v nikakršni povezavi; navajam ga zato, ker sem ga osebno preveril
– ustrezna je vsaka glina, ki je dovolj fino mleta ali sejana in nosi označbo, da je primerna za uživanje; najboljša je naravno sušena, drobljena in sejana glina v prahu, a je primerna tudi mleta

Pozdravljeni ajtim !
Bom še sama zapisala svojo izkušnjo in upam na vaš odgovor!

Zadnje čase sem zelo utrujena, brez prave volje in sistema za življenje. Vedno napihnjena kot balon in vedno lačna! Zjutraj se zbudim, ker moram na veliko potrebo, ki je opavljena v 2 minutkah, se pravi driska!
Tri dni že berem o Candidi. Moje nitke v kozarcu so bile debele kot verige, zato sem prepričana, da me je Candida že dobro načela.

Zanima me, če podatek pH želodca = 1 kaj pove. Ta podatek imam v glavi, ko sem bila pred leti na gastroskopiji in so mi povedali, da imam pH =1. Zobozdravnica mi pravi, da imam slabe zobe zaradi tega pH…

Mleka ne uživam, sladko mi povzroča težave.Občasno si zelo zaželim Donata! Se pravi moje telo kar kliče po razkisovanju!!! in to že celih 15 let!

Od vsega prebranega mi najbolj diši glina + soda b. Kakšno je zdaj najboljše razmerje. Odpovedala se bom sladkorju in moki. V kolikem času se bo poznal pravi rezultat, da sem na pravi poti?

Pozdravljeni, ga. tinkabinka!

Preden vam odogovorim, dodajam svoje mnenje k nekaterim vašim in zobozdravničinim navedbam, kot sledi:

> Vedno napihnjena kot balon in vedno lačna! Zjutraj se zbudim, … veliko potrebo … opavljena v 2 minutkah … driska …

Vaše telo se kandidozi še kar uspešno upira, sicer bi že kakšen organ odpovedal, zboleli bi in postali zdravstven primer.
Vedno priporočam, da se vsak prepriča o svoji vsetelesni (ne)kislosti s pomočjo lističa za določanje točnega pH. In sicer se preveri pH jutranje sline, ki je pri obolelosti praviloma kisel, tj. pod 7. Potem naj vsak razmisli še o pravilni medicinski ugotovitvi, da je zdrava slina vedno blago bazična (njen pH je vsaj 7,1), tj. mora biti blago bazična tudi jutranja. Njena kislost pa priča o KISLO-baznem neravnovesju telesnih tekočin, ki ga kandidoza (K) postopno zaostruje.
Z zaztiranjem bohotenja K v prebavilih se telesu omogoči, da se samodejno, na naraven način čisti, tj. izloča tudi nakopičene kisline, strupe in druge odvečne snovi. V nasprotnem primeru se mora telo spopadati z obiljem kislin, ki jih v črevesju tvori kandida in ki samodejno pronicajo v kri.

> Zobozdravnica mi pravi, da imam slabe zobe zaradi tega pH (=1).

Znano je, da ima želodčna, tj. klorovodikova kislina (HCl) vedno pH 1, kar je povsem naravno in običajno. Zobozdravnica je prav zaključila, da imate slabe zobe zaradi kisle (kandidozne – op. ajtim) sline, zgrešeno pa je sklepala, da je stanje vašega zobovja pogojeno z naravnim (!) pH-jem želodčne kisline.
Preglednica vseh vrednosti pH z nekaj primeri je nedvoumna, zato jo navajam:
pH > primer
—————————-
0 > žveplena (baterijska) kislina
1 > klorovodikova (želodčna) kislina (HCl)
2 > vinski kis
3 > grenivkin in pomarančni sok
4 > limonov sok, paradižnikov sok
5 > črna kava
6 > mleko (6,7)
7 > destilirana voda (7), zdrava slina (7,1 ali višji)
8 > morska voda
9 > kuhinjska soda (bikarbona), natrijev hidrogen karbonat (NaHCO3)
10 > magnezijevo mleko
11 > amonijak (NH3), varikina (natrijev hipoklorit, NaOCl)
12 > milnica
13 > dinatrijev karbonat (pepelna oz. pralna soda; Na2CO3), natrijev klorat (belilo in razmaščevalo, NaClO3,)
14 > kavstična oz. hidroksidna soda (lužni kamen, NaOH)

Iz zgornjega pregleda se zlahka ugotovi, zakaj, recimo, je dobrodejno kopanje v morju in zakaj se za osebno čistočo priporoča uporaba mila.
Dobro pa je vedeti, da je rastline ne morejo proizvajati bazičnih spojin, tj. alkalij, da bi se zaščitile pred gniloživkami, virusi in rastlinskimi boleznimi, zato tvorijo baktericidne in glivocidne kisline ali vsebujejo baker, ki je naraven baktericid-glivocid.
S tem je pojasnjena dobrodejnost nekaterih naravnih kislin, ki so dobrodejne kljub svoji očitni kislosti; primeri: limonov sok, kava, zeleni čaj, kokosova maščoba, orehovo olje, deviško oljčno olje in številni drugi ratlinski zvarki (npr. iz kamilic) ali posebni pripravki.

> Od vsega prebranega mi najbolj diši glina + soda b. Kakšno je zdaj najboljše razmerje.

Glina je blago bazična in mnogim že zadošča, pomaga brez dodatkov. V hujših primerih ali zaradi drugih vzrokov, o katerih ne morem tule pisati na dolgo in široko, pa je treba seči po močnejšem naravnem sredstvu, recimo sodi bikarboni (pH = 11).
Ker soda učinkuje močno krčilno, tudi odpravlja preveliko prepustnost črevesne stene (po angl. »leaky guts«), zato naj bodo prvi odmerki pretežno iz sode bikarbone, da povzročijo drisko in sprostijo črevo; s tem se ozkemu in širokemu črevesu omogoči zdravilno krčenje, obenem pa se, vsaj začasno, odpravi prebavni zastoj, ki ga stalno povzročata razpuščenost črevesja in zastajanja hrane v njem.
Priporočam:
– čajno žličko sode bikarbone zjutraj na tešče in
– ½-1 ČŽ SB zvečer (lahko že 2 uri po zadnjem obroku, potem se pije samo še voda; če se SB vzame že po poznem kosilu, torej 2 uri po njem, se odpravi tudi lažna večerna lakota, ki jo povzroča kandida v zgornjeih, praznih delih ozkega črevesja, ko ji zmanjka hrane in zažira črevesno steno …).

Pozor:
– po prvih odmerkih SB nastopi zelo močna utrujenost, ker bodo velike količine odmrlih kandidnih celic in njihovi strupi prišli v sokrvico (limfo) in vranico. (Za boljšo predstavo: sokrvica in vranica sta podobno obremenjeni po celodnevnem težaškem delu zaradi obilja kislin, ki se nakopičijo v telesu; športniki tako okrevanje imenujejo počitek z regeneracijo. Prvo, najmnožičnejše odmiranje kandide v črevesju (po angl. »die-off«), namreč povzroči obilje odvečnih snovi, ki obremenijo sokrvico, vranico in jetra.)
– tudi večerni odmerek SB lahko povzroči prebavni zastoj, zato je priporočljivo pred spanjem, v postelji, leže, zmasirati si trebušno votlino s krožnimi gibi dlani v smeri urinega kazalca

Obenem pa skoraj vsaki ženski, poleg SB, priporočam tudi uživanje gline v prahu, da se telesu dovaja obilje rudnin in se prepreči nadaljnja osteopenija oz. osteoporoza.

(Kdor pa ima tudi rdeče oči ali nasploh težave z očmi, pomeni, da preobilje kislin in strupov, redno preobremenjuje tudi jetra. Za energijsko povezanost jeter z očmi glej tradicionalno kitajsko medicino ali makrobiotiko. Kakršnekoli trajne očesne težave, ki niso prirojene že od rojstva, so posledica preobremenjenosti jeter.
Menim, da je v tem primeru dobrodošlo jemati tudi izvleček pegastega badlja, ki obnavlja jetrno tkivo in jim pomaga čistiti se.)

Imela bi eno vprašanje glede diete proti kandidi. Velikokrat berem, da se izguba kalorij, ki jih ne zaužiješ, ker ne ješ toliko OHjev, nadomesti z beljakovinami in maščobo. Zdej pri sebi pa sem ugotovila oz že nekaj časa ugotavljam, da mi ravno olja naredijo težo v želodcu. Danes sem recimo spet poskusila z vaflji, namazem na sončnični osnovi, sezam, črna redkvia in korenček (kar jem vsako jutro in je ok) čez pa sem polila še malo domačega bučnega olja in želodec je kot bi mi ga obtežil s kamni.

Spoštovana vanjar!

> Velikokrat berem, da se izguba kalorij, ki jih ne zaužiješ, ker ne ješ toliko OHjev, nadomesti z beljakovinami in maščobo.
Po mojih izkušnjah in poznavanju medicine je zgornja trditev zgrešena. kandidoza se lahko zdravi ob normalnem prehranjevanju, priporoča se le opustitev živil, ki močno spodbujajo njeno bohotenje in razpuščajo črevesje (močno sladkana živila, pivo, stročnice idr.).

Sploh pa ne razumem vašega vztrajanja pri olju. Še več, oljena in mastna hrana odsvetuje vsem, ki imajo občutljiv ali izčrpan želodec oziroma so kljub normalnemu prehranjevanju presuhi (dokaz o oslabelem želodcu in vranici). Tako uči daljnovzhodna medicina (TKM, makrobiotika ipd.).

Če menite, da morate uživati več beljakovin, vam toplo priporočam zelene alge, ki obenem tudi dušijo bohotenje kandide.

Ajtim – lepo pozdravljen!

V odgovoru s 27.01.2010 sem zasledil, da stročnice niso najbolj priporočljiva jed v zvezi premagovanja kandide!

A lahko prosim utemeljiš, zakaj?

Hvala!

Živjo, narim!

Pri močni kislosti medceličnih tekočin, tj. vsetelesni kislosti, se tudi kandida v črevesju močno bohoti, stročnice pa kot skupina živil s t.i vodno energijo zelo spodbujajo njeno bohotenje. kandidne glivice niso nič drugega kot zelo majhne gobice, ki za svoje bohotenje potrebujejo vlago ali kratkovalovne nihaje, podobne vodnim.
Tudi ljudje z močno kandidozo ugotavljajo, da jih po zaužitju stročnic napihne oz. otečejo v trebuh.

Enako velja za sol, zato se do izboljšanja stanja odsvetuje tudi uživanje preveč soli.

Po moji oceni in izkušnjah se stanje dovolj izboljša, ko se pH jutranje sline dvigne nad 6.

ajtim, najlepša hvala za vaš odgovor. Pri olju ne vztrajam, sem pa takrat vseeno po dolgem času naredila test, potem pa ga zopet opustila (razen majhne količine kokosovega za praženje zelenjave).

Imam pa še dve vprašanji. Je možno da se ti v času diete spremeni okus? Drugo vprašanje pa glede gline in sode bikarbone. Jemala sem jo redno mesec in pol – razmerje cca 9:1 (poleg spremembe prehrane) v tem času sem imela pogosto drisko temno zelene barve. Potem sem prekinila za približno en teden in blato se je popravilo. Po ponovnem jemanju se je stanje ponovilo. Je preveč sode? Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Vanja

New Report

Close