dieta za 4-letnico?
Pozdravljeni,
Imam 4,5 letno hčerko, ki tehta 27 kg in je velika 115 cm. Tudi obadva z možem nisva idealna, ker imava nekaj kg preveč. Vsi imamo radi dobro hrano in sladice.
Ampak sedaj vidim, da ta mala misli samo na hrano. Zvečer jo zanima kaj bo za zajtrk, nato kaj bo za kosilo,.. Kar naprej je lačna in bi jedla. To je postalo še posebej očitno v zadnjem tednu, zato me je začelo skrbet.
Namreč ne bi rada, da bo zaznamovana za vse življenje(ker se tudi sama ne počutim dobro v svoji koži in imam večni boj s kilogrami).
Dopovedujem ji, da se je, ko si lačen in ne zato, ker vidiš kaj dobrega, pa mi pravi, da je lačna. Če sva kje drugje znori od lakote, tako, da ji moram dati jest.
Kaj naj naredim? Kako ukrepam? Kakšne zvijače naj uporabim?
Prosim za nasvet.
Lep pozdrav,
Joj malo prepozno sem videla to temo, ampak se tudi pri nas ubadamo z podobnimi težavami.
Hčer bo kmalu dopolnila 5 let (septembra) ter tehta že skoraj 26kg. kar naprej pa samo poslušamo “lačna sem”. Poje pa zelo veliko. Pri nas težav s težo z možem nimava, čeprav tudi midva rada dobro jeva. Je pa problem, da se doma držimo “zakona” brez sladkarij in slanih prigrizkov (čips…..), ko pa pride k babicam ali kam drugam je pa konec. Tudi če prosiva, nisva upoštevana. In to je res muka, dopovedati otroku, da je hrana samo neka osnova in naj je samo toliko da bo sit, ne pa se prenajedat, ker je dobr.
Tudi mene skrbi kako bo v prihodnje, predvsem glede zbadanja okolice, vendar bo potrebno kar strogo ukrepanje. najbolje da se lotimo brskanja po internetu in odkrijemo dieto ali pa vsaj učinkovite metode, kako otroku preusmeriti misli od hrane, kadar le ta ni potrebna.
LP Vida
Jaz bi na vašem mestu “dobro” hrano zamenjala za zdravo, ampak ne samo otrokom temveč celotni družini. Najprej bi dala stran vse sladice, pa vse čipse, peciva… iz omar ter hladilnik napolnila z zelenjavo, sadjem, mlečnimi (pa ne sladkimi) izdelki, nakupila veliko polnozrnatih izdelkov… Predvsem pa bi veliko pozornosti posvetila druženju z otroki in čim manj časa posvetila pripravljanju hrane. Veliko se pogovarjajte, pojdite na sprehod, kolesarit, plavat. Pogovori naj se ne vrtijo okoli hrane, ugotovite, kaj vse še otroke zanima in postopoma bo pozornost otrok (in vas) preusmerjena s hrane še na kaj drugega. Srečno!